Kapitalism – vizionarea pentru bloggeri

By | 3 noiembrie, 2010
Distribuie prietenilor!

Aseară s-a desfăşurat la Cinematecă, sala “Union”, proiecţia pentru bloggeri, organizată de Parada Film cu ocazia lansării pe DVD a documentarului “Kapitalism – Reţeta noastră secretă”, realizat de Alexandru Solomon.

L-am văzut prima oară când a fost postat online de canalul francez „Arte”. Din păcate era versiunea scurtă a filmului, în limba franceză, aşa că nu am putut recepţiona mesajul său în totalitate. Am fost invitat şi la vizionarea de presă dinaintea lansării în România, dar nu am putut să mă duc, aşa că ocazia de aseară a fost binevenită pentru mine.

Poster

M-am bucurat şi mai mult când, pe lângă versiunea lungă, în limba română, am putut viziona şi două dintre bonus-urile incluse pe DVD, ce conţin secvenţe inedite, din totalul celor 70 de ore de material filmat brut, care nu au fost incluse la montaj.

Dacă aş fi realizat eu filmul aş fi inclus şi aceste secvenţe, pentru că, în absenţa lor, filmul pare cumva incomplet, prezentând numai o faţă a monedei, numai un punct de vedere asupra capitalismului mioritic, acela al aşa-numiţilor moguli, sau oligarhi.

Primul bonus are ca subiect situaţia unei femei, doamna Carmen, reprezentată a păturii sociale a micilor întreprinzători, fiind posesoarea unui butic. Ea face parte din “cealaltă Românie”, a cetăţeanului veşnic umilit, a micului capitalist, împovărat de taxe, terorizat de controale abuzive, sufocat de birocraţie şi care îşi ţine afacerea de azi pe mâine. Ca o ironie, la sfârşitul materialului, scria că magazinul doamnei Carmen, a fost închis la câteva luni după filmare.

Al doilea material bonus, se referea la un personaj care devine din ce în ce mai interesant, după ce a fost anunţată intenţia sa de a prelua conducerea postului de televiziune Realitatea TV. Este vorba despre Sebastian Ghiţă, cel mai tânăr multi-milionar în euro din România, patronul comapniei Ase Soft. În interviul său, omul de afaceri vorbeşte despre viziunea sa în legătură cu relaţia moguli – partide politice. Aceasta ar fi o “relaţie de tip tranzacţional” din partea partronilor, dar politicienii ar încerca să o transforme într-o “relaţie de tip afectiv” .

Filmul, în general, mi-a plăcut foarte mult şi consider că este o realizare importantă pentru cinematografia românească. De obicei, pentru mine un documentar este un simplu document vizual; ceva pe care îl păstrezi pentru a-l vedea peste ani şi ani. Dar în acest caz mi-a plăcut mult şi realizarea artistică. Nu intru în amănunte pentru că m-aş complica prea mult şi nu aş mai putea să închei acest articol. 🙂

Pot să spun doar că mi-a plăcut felul în care se insinuează camera de filmat peste tot, ca un vizitator nepoftit, în locuri în care oamenii obişnuiţi nu prea au acces. De fapt camera reprezintă, în film, felul în care Ceauşescu ar vedea, după 20 de ani, cum s-a transformat ţara clădită de el cu atâta trudă, pe principiile comuniste şi cum a fost ea “moştenită”, de miliardarii actuali.

Mi-au plăcut mult şi metaforele vizuale cu oglinzile, plasate în birourile mogulilor intervievaţi şi manechinele având pe post de cap un televizor în care apăreau chipurile acestor personaje. Mai este vorba şi de îmbinarea reuşită între secvenţele filmate, materialele de arhivă cu Ceauşescu şi nişte animaţii foarte sugestive şi amuzante.

Kapitalism-Banchetul mogulilor

Am crezut că o să vin cu o idee originală spunând că Alexandru Solomon este un Michael Moore din Carpaţi, dar se pare că unul dintre moguli mi-a luat-o înainte. Chiar mi se pare că stilul lui Michael Moore seamănă cu cel folosit în acest documentar (nu invers!). 😆  La fel şi ideea de a folosi “din off”, vocea autorului, o găsesc apropiată de maniera de realizare a documentaristului american şi consider că dă naraţiunii multă naturaleţe, deşi unora li s-a părut monotonă şi lipsită de dinamism.

La sfârşitul vizionării mi-a revenit în minte eterna întrebare, pe care şi-o pun în ultimul timp din ce în ce mai mulţi români: era mai bine pe vremea comunismului? Nu pot să mă pronunţ dacă era mai bine, dar pot să reformulez, spunând că erau mult mai mulţi oameni care trăiau mai bine. În spijinul acestei idei vine şi George Copos, care m-a surprins, spunând că în 1990 puterea de cumpărare a românilor era mult mai mare decât acum.

Alte ecouri: George Hari Popescu – Kapitalism: Reţeta noastră dezgustătoare

8 păreri la “Kapitalism – vizionarea pentru bloggeri

  1. Pingback: Strangers on the Net » Kapitalism: reţeta noastră dezgustătoare

  2. Pingback: Bilant 2010 | Dan Tănăsescu

  3. Pingback: Impresii şi imagini de la premiera documentarului “Adio, tovarăşi!” | Dan Tănăsescu

  4. der

    sigur ca se traia mai bine pe vremuri mai ales ca romanii au fost numai in perioada cu nea nicu singura oara stapini la ei in tara si au avut un cuvint de spus pt numai 25 de ani. altfel vai de noi! spurcatii vestici au vazut cum sta treaba si l-au sapat. cum? i-au dat bani sa ne „dezvoltam” iar pt asta a avut nevoie de brate de munca iar solutia a fost sa mute satenii la orase pe care vesticii cu experienta lor de secole i-au transformat cit se poate de usor in masa de manevra in folosul lor. in plus s-a distrus cu ajutorul acestor navalitori interni si mica elita romaneasca specifica oraselor a caror istorie a fost practic ingropata. in plus tot guvernul lui si totul era infiltrat asa ca am ajuns in situatia de astazi care este oglinda experientei si a stiintei de care au beneficiat taranii romani. tu crezi ca adunatura de boi vestici ar fi reusit sa faca cu mine de exemplu ceea ce face cu voi?! rid 1000 de ani!!!
    retine ca toti taranii astia care se dau rotunzi astazi fara ceausescu n-ar fi existat nicodata. a fost singurul in toata istoria care i-a dus la scoala pe gratis le-a dat case si joburi la care n-au visat neam de neamul lor! pe vrema regilor nemti taranul roman era analfabet avea speranta de viata de 41,5 ani traia in mizerie iar pe familie avea 1kg de carne pa an de exemplu. principala cauza a mortii era pelagra. 0,2% dintre ei reuseau sa scape de aceasta viata si sa ajunga la oras si sa faca o scoala. accesul la cultura pe vremea lui nea nicu era fantastic si practic gratis. la vitele vestice cultura este numai pt elita iar accesul este realizabil numai pe bani f multi si pe care vesticul nu-i are. in plus scoala este facuta pt producerea de timpiti pe banda rulata asa ca nu avem despre ce cultura a vestului sa vorbim. noi ii depasim cu 500 de ani. bine acum ne indreptam spre nivelul lor pt ca am preluat cretinismele specifice vestului iubit al romanului. am citit ce-ai scris despre criza. ce zici tu ca s-a stiut din 2006?! 🙂 pai iarasi mor de ris! 🙂 daca ma intilneai in 1995 iti spuneam ca in 10-15 ani vestul va fi in cirje iar motivul este simplu: sistemul lor este unul cretin nefunctionabil specific traditiilor triburilor barbare vestice si deci bazat pe furt si jaf. in 1990 au fost siliti sa desfinteze estul pt ca sistemul lor era la pamint exact ca astazi daca nu chiar mai rau. cineva trebuia sa le plateasca nenorocirile si cine crezi tu ca puteau s-o faca?! 🙂 deci acum ca vesticii sint acolo puteti sa le multumiti si pt anii 80 ca tot ei erau autorii. practic ei au fost acolo mereu insa n-au stiut cei multi. 🙂 astazi nu mai exista un est de desfintat si jefuit asa ca ne-au pus pe toti la plata. n-ai vazut ca vesticii au practicat chestia cu smintinitul oalelor pe care ai citi-o la creanga? 🙂 ASTA ESTE ECONOMIA LOR AIA CELEBRA! au spart estul in 90, dupa aia au tras un tun in vest in 92 profitind de nemti adica de prostii de serviciu ai europei – ca si acum de altfel cu numita criza a datoriilor! 🙂 – apoi s-au dus in asia in 96 cind au ingropat statele tigru 🙂 apoi a urmat am. de sud in 2001 si ce era sa mai faca ca-i ingropasera deja pe toti?! 🙂 acum au silit statele -de fapt pe noi cei multi- sa le plateasca pagubele pt ca elita vestului n-a facut altceva vreodata! si crezi tu ca puteam sa spun eu unui roman ca vestul este efectiv un gunoi? cine putea sa-i spuna romanului ca e.u. este o nenorocire? cine putea sa-l convinga ca nato nu inseamna copaci in care vor creste banane? :)dupa cum se vede pina si mintea cea de pe urma a romanului nu este decit un simplu zvon! 🙂

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Asta ar trebui să citească şi propagandiştii capitalişti care mai comentează pe aici. Eu am încercat să le explic, dar nu m-au crezut.

  6. der

    propagandisti pe gratis 🙂 pt ca toti sint urmasii flotantilor lui nea nicu fara de care ar fi continuat sa existe ca vacari fara vaci populind grajdurile pt ca asa erau tinutu taranii romani inainte de razboi. ei acum se cred atotstiutori trecuti prin scoli si este clar ca nu mai vor sa-si recunosca trecutul insa prezentul si tendinta de-a fi slugi le tradeaza obirsia. faptul ca strainii conduc tara dupa cum ii taie pe ei capul lor micut de microcefali 🙂 este iarasi o dovada a faptului ca cei de proveninta taranesca sint niste nulitati. niciunul dintre propagandistii capitalisti nu este in stare sa vina cu argumente si nici nu-ti vor da vreoadata exemple de articole din ziare sau carti in care sa existe date despre maretele „succesuri” ale capitalismului din simplul motiv ca ele nu exista si atunci cine ar putea scrie despre ceva inexistent?! schizofrenicii nu au ajuns in situatia de-a publica ceva! 🙂 exista vreo tara in istoria planetei salvata de vestici? nu pt ca ei doar au ingropat tari si popoare. pt parvenitii de la tara asta este o mare lovitura! 🙂 iubitul vest n-a facut nimic niciodata iar vesticii de cind se stiu sint doar o gloata de barbari a caror contributie la istoria omenirii a fost numai un lung sir de nenorociri.
    soarta lor este aici:

    https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

    soarta lor incepe de la 4:05. boii ajung cirnati! 🙂

  7. der

    trimite-i la mine pe toti boii astia de tarani caposi si prosti ca-i conving imediat! 🙂
    anunta-i ca mai au putin timp sa-si bage mintile-n cap pt ca altfel vestul ii rezolva asa cum se vede mai sus si nu vor tine cont c-au fost niste servitori utili. 🙂 ba chiar dimpotriva pt c-au dovedit lipsa de minte si servilism vesticii care au experienta ii vor baga pe ei intre primele rinduri. 🙂 prostimea n-au citit nimic si nu stie ce-i astepta. de la parinti si bunici nu aveau ce informatii sa primeasca datorita conditiilor. ce i-ar fi putut invata?! sa mulga vaca insa si asta doar in teorie deoarece cei mai multi tarani romani nu aveau nimic.
    altfel stiu ca toti grajdarii astia cu pretentii de intelectuali sint obraznici si impertinenti. 🙂
    la scoli sper c-ai observat ca profesori de economie sint alesi doar acesti urmasi ai grajdarilor care se intrec in lins talpile vesticilor predind tinerilor cu scopul de-ai distruge teorii demente numite libertariene care in vest nu exista. sa se intrebe acesti tarani prosti si fara minte de ce se intimpla acest lucru la noi? dupa inca 20 de ani vor plinge si mai rau decit acum dupa primii 20! data viitoare sa le fie clar ca nu mai scapa!
    deci nu va mirati de gloata de politicieni pe care-i aveti! toti sint niste tarani parveniti si de-o slugarnicie fara limite. de zeci de ani ii tin in postura de slugi utile cu 2-3 lozinci cu comunism si alte timpenii. tot boii astia sint aia care uita ca ei si familiile lor erau comunistii securistii militienii si secretarii de partid! ei erau in intrecerea aia nebuna pt a parveni nu orasenii vechi! daca ai meciuri cu ei iti dau material de citit pe urmatorii 15 ani care nu dovedeste altceva decit ca vestul este o minciuna iar cei care cred in asa ceva niste cretini fara seperante! 🙂

  8. Dan Tănăsescu Post author

    E plin Internetul de astfel de propagandişti. Din când în când mai comentează şi aici pe blog, căutând să mă convingă cu ideile lor trase la indigo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge