Motive să cred că „Românii au talent” e o emisiune aranjată

By | 28 aprilie, 2011
Distribuie prietenilor!

De când le-am văzut pe gemenele Modorcea de la “Indiggo” la emisiunea “America’s Got Talent” mi-am dat seama că este vorba mai mult un spectacol regizat, decât un concurs în adevăratul sens al cuvântului. După felul în care camerele erau comutate în regie, la momentul optim pentru a surprinde perfect anumite reacţii ale membrilor juriului sau publicului, alternate cu imagini în care cele două interprete se dau în spectacol într-un mod exagerat şi ridicol, mi-am dat seama că cei de acolo nu sunt chiar atât de spontani, ci mai degrabă interpretează un scenariu bine pus la punct.

Importul acestui format de emisiune de către Pro TV, a creat în România un adevărat fenomen naţional, manifestat în special pe Internet, în social media. Prima ediţie a concursului “Românii au talent” a creat o amplă controversă în jurul desemnării câştigătorului acestuia, tânărul de 19 ani Adrian Ţuţu. La fel ca şi mine, mulţi telespectatori suspectează organizatorii spectacolului că ar fi aranjat desemnarea acestuia pe locul întâi al competiţiei, dorind să transmită prin intermediul său, un anumit tip de mesaj către public.

Ceea ce cred eu este faptul că cei de la Pro TV au văzut în imaginea tânărului orfan şi patriot, cu alură de hip-hoper, un potenţial de markerting mult mai mare decât în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi concurenţi, mult mai talentaţi. Astfel, s-a mizat, ca şi în cazul emisiunii “Dansez pentru tine”, mai mult pe factorul emoţional şi pe compasiune, care au un potenţial foarte mare într-o societate ca a noastră, măcinată de criză, haos şi sărăcie.

Au apărut şi în presă mai mult informaţii care aduc dovezi că la emisiunea “Românii au talent” lucrurile au fost aranjate. Într-un ziar băcăuan este publicat un articol în care profesoara de canto a lui Narcis Iustin Ianău, unul din finalişti, spune că Pro TV ar fi schimbat piesa cântată de acesta cu două zile înainte de finală. Din ziarul Naţional aflu că un concurent care a dorit să rămână anonim a declarat că “Se vorbea de o lună că Adrian Ţuţu va câştiga”.

Dar ceea ce puţini şi-au dat seama este faptul că sistemul de vot prin SMS de la acest tip de concursuri, nu prea poate fi verificat. Dacă la “Dansez pentru tine”, prezenţa acelei avocate pe care o simpatizează foarte tare Bănică Jr. şi care aduce rezultatul votului în plic, mai poate da un pic de credibilitate, în cazul emisiunii “Românii au talent” chiar nu ştiu cum ar putea fi rezolvată o contestaţie sau cum ar putea dovedi cei de la Pro Tv publicului că votul a fost corect şi rezultatele nu au fost măsluite sau influenţate în vreun fel. Asta pentru că în timpul votului nu se afişează nimic, nu este prezentat programul sistemului de vot, iar rezultatele sunt anunţate, pe încredere, doar din gurile prezentatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge