Cât ne protejează pasta de dinţi?

By | 10 mai, 2011
Distribuie prietenilor!

De când mă ştiu, mă spăl pe dinţi în fiecare zi. În afara unor mici excepţii, bineînţeles. După ’89 au apărut pastele de dinţi străine promovate la greu cu reclame, care încearcă, care mai de care, să ne convingă că pasta lor minune ne protejează dinţii de carii, prin diverse tehnologii şi ingrediente magice, 24 de ore din 24, chiar şi atunci când dormim! Chiar aşa să fie?!

Ieri dimineaţă, în timp ce mâncam, am simţit în gură ceva pietricele. M-am gândit că or fi scăpat fabricanţii, în făina de la pâine, ceva nisip, cum se mai întâmplă uneori. Mai spre seară, am remarcat cu stupoare că aveam o gaură considerabilă într-o măsea de sus, aflată imediat după o alta pe care am scos-o mai demult, cu o problemă similară.

Ciudat este că măseaua respectivă nu dăduse până atunci semne că ar avea vreo problemă. Este a doua oară în ultimele luni când am probleme cu o măsea şi trebuie să apelez la dentist şi a treia oară când mă confrunt cu aşa ceva în ultimul an şi jumătate.

Atunci, cum rămâne cu eficienţa nemaipomenită a spălatului pe dinţi cu paste minune, care îţi oferă „protecţie totală” şi care sunt recomandate cu fermitate de medicii stomatologi? Pentru că, până una alta, am dat de-a lungul anilor bani pe tone de pastă de dinţi şi o grămadă de alţi bani la dentişti şi cu toate astea, temutele carii au continuat să apară destul de des.

Să înţeleg că, dacă nu mă spălam pe dinţi deloc, acum aveam proteză dentară?!

6 păreri la “Cât ne protejează pasta de dinţi?

  1. oarecare

    Din mai multe motive se intampla asta:
    1.apa este „viciata” necesita o recristalizare cauta „apa vie romania”
    2.pastele de dinti sunt facute spre indobitocire si scaderea imunitatii, cauta paste de dinti fara fluoruri din argila

    de cand folosesc metodele de mai sus mi-a disparut si tartrul si nu mi-au mai aparut carii noi

  2. Ancu

    Sa stii ca ai dreptate! Parintii mei se spalau cu apa si sare sau bicarbonat de sodiu (si nu in fiecare zi) si nu intampinau astfel de probleme, iar eu care ma spal de 2 ori pe zi, zilnic, imi apar carii intr-una, desi merg o data pe an la dentist si mananc sanatos.
    Chiar sunt revoltata in privinta asta 😐 si ma gandesc sa gasesc alta metoda de a-mi ingriji dantura, iar pasta de dinti sa nu o mai folosesc zilnic.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Asta cu apa sare şi bicarbonat e cea ma eficientă metodă! Bicarbonatul are proprietatea specială de a distruge bacteriile şi ciupercile şi în plus stabilizează PH-ul din gură la valori normale.

  4. Ana-Maria

    Am testat si eu timp de 10 zile,spalandu-ma mai rar,adica de la 3 ori pe zi..la o singura data,si am observat ca dintii mei sunt mai putin sensibili..
    Practic pasta de dinti distruge ceea ce curata si protejeaza natural.. Am optat ptr. pasta de dinti homeopata pe baza de argila,ferindu-ma de cele cu fluor care se pare c-ar fi daunatoare…

  5. dragos

    Am si eu o teorie ca de fapt toate pastele de dinti sunt facute de asha natura incat sa strice dintzii ca sa te duci cat mai des la dentist. Eu ma spal pe dinti fara pasta, doar dau cu periutza, in rest apa de gura, ceva guma etc.
    dupa schimbarea dintilor de lapte, am avut 3 probleme cu dintii, 2 masele crapate de la coaja de nuca si una de minte cariata.
    In rest nimic in 30 de ani…tai cabluri electrice cu dintii, scot capace de sticle etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge