Tehnici de manipulare în discursul lui Traian Băsescu dinaintea referendumului suspendării

By | 21 iunie, 2011
Distribuie prietenilor!

Am găsit pe Youtube un discurs pe care Traian Băsescu l-a ţinut în Piaţa Constituţiei pe 22 aprilie 2007, înainte de începerea campaniei pentru referendumul de suspendare a sa din funcţia de preşedinte al României. Sunt ferm convins că acest discurs a fost conceput de un expert în propagandă şi manipulare. Este un bun exemplu de folosire abilă a unui întreg set de tehnici de manipulare şi de control al maselor.

Pe parcursul său este repetat de 15 ori numărul 322, reprezentând parlamentarii care au votat suspendarea lui Traian Băsescu. Se face o asociere între acest număr şi celebrul grup Skull &Bones din care se presupune că ar face parte şi George W.Bush. Astfel se conferă un caracter ocult, conspiraţionist acţiunii de suspendare a preşedintelui. În acelaşi timp discursul are un pronunţat caracter populist, de stânga, contrar reformelor de dreapta pe care Băsescu chipurile ar dori să le facă, îndreptat împotriva oligarhilor şi susţinătorilor politici ai acestora.

Am făcut o transcriere a discursului şi, mai mult din curiozitate şi pentru amuzament, o analiză a textului din punct de vedere al tehnicilor de manipulare şi de comunicare a mesajelor de control al opiniei publice. Textul din citate reprezintă cuvintele lui Traian Băsescu, iar cel scris cu litere îngroşate comentariile mele.

Bine aţi venit să ne reîntâlnim în Piaţa Constituţiei, cei care sunteţi din Bucureşti! Vă mulţumesc că v-aţi sacrificat o zi de duminică, pentru a ne manifesta împreună încrederea în democraţie şi în statul de drept! Poate un lucru important, înainte de a vă spune câteva cuvinte este să încep prin a spune „La Mulţi ani” acelora care au numele, bărbaţi şi femei, legat de Sfântul Gheorghe. Mâine Sfântul Gheorghe va da şi semnalul începerii campaniei pentru referendum. (Urale) Oare avem de învins un balaur? Eu cred că da!

Încercare de a crea un raport bun cu publicul, de a deveni simpatic, prin apelarea la urări şi sentimente religioase. Totodată dă o dimensiune mesianică  problemei sale personale, suspendarea, şi o transformă într-o problemă a poporului român, simbolizată prin lupta dintre Sfântul Gheorghe şi balaur.

Este acea parte a statului, instaurat în timpul tranziţiei care nu înţelege că a venit timpul ca România să devină un stat modern; un stat în care instituţiile să lucreze pentru cetăţenii români, oriunde s-ar afla ei. Acum câteva zile, în Parlamentul României 322 de membri ai Parlamentului au votat pentru suspendarea preşedintelui. Aş vrea să înţelegem foarte bine: nu discutăm despre Parlamentul României, ca instituţie a statului de drept. Parlamentul României este un garant şi trebuie să fie un garant al libertăţilor dumneavoastră, a prosperităţii fiecăruia dintre români, al bunăstării fiecăruia dintre români. Parlamentul ca instituţie, este cea care vă reprezintă pe fiecare dintre dumneavoastră.

Identificarea duşmanului. Acesta este clubul ocult al celor 322 de parlamentari, care se împotrivesc modernizării şi reformelor pe care preşedintele vrea să le înfăptuiască

Dar, cu cei 322 de parlamentari, avem o singură problemă: vă reprezintă ei pe dumneavoastră prin votul lor? Aici avem o probă a ceea ce înseamnă instituţii ale statului care nu iau în consideraţie voinţa poporului. Sunt oameni care cred că instituţiile statului sunt la dispoziţia lor şi le pun la dispoziţia lor şi nu la dispoziţia poporului.

Duşmanii lui Traian Băsescu sunt şi duşmanii poporului. Aceştia au confiscat democraţia în interesul lor.

Aici aş vrea să clarific… nu!… nu!… ei sunt doar desprinşi de realităţile poporului pe care au pretenţia că îl reprezintă. Nu sunt trădători, doar au pierdut contactul cu poporul care i-a trimis în Parlament. Cei 322… poate că printre ei mulţi nu ştiu de ce au votat aşa. Aşa le-au cerut şefii lor. Aşa le-au crerut, pentru că ei nu au fost votaţi de fiecare dintre dumneavoastră, ei s-au aflat pe o listă, a partidului şi din păcate nu se mai află pe lista dumneavoastră, a cetăţenilor români.

În spatele celor care au votat suspendarea lui Băsescu se află oligarhii care îşi urmăresc propriile interese, împotriva poporului

Avem obligaţia să le cerem să vină la obligaţiile lor. De fapt cu ce am supărat eu acest club de 322 de membri ai Parlamentului?

Am cerut ca învăţământul să fie un învăţământ performant.

Am greşit? N-am greşit!

Am cerut ca reforma în sănătate să se facă pentru oameni.

Am greşit? N-am greşit!

Am condamnat crimele regimului comunist.

Am greşit? N-am greşit!

Am transferat dosarele fostei Securităţi la CNSAS pentru ca nimeni în această ţară să nu mai fie şantajat.

Am greşit? N-am greşit!

Am atenţionat Guvernul când nu-şi făcea treaba eficient la inundaţii.

Am greşit? N-am greşit!

Am atenţionat Guvernul atunci când introdusese panică legat de gripa aviară.

Am greşit? N-am greşit!

Am cerut Parlamentului să introducă votul uninominal pentru alegeri.

Am greşit? N-am greşit!

Iată doar câteva motive pentru care la Referendum, atunci când vi se va propune votul pentru demiterea preşedintelui este unul singur: NU!!!

Repetarea obsesivă a negaţiei în scop persuasiv. La nivel subliminal publicul este sugestionat să spună “nu” de mai multe ori pentru a-i fi mai uşor să spună “nu” şi la referendum, legat de suspendarea preşedintelui. Totodată se încearcă crearea percepţiei că Băsescu este nevinovat şi este o victimă.

Aş vrea să… (urale) Aceşti 322 de parlamentari şi repet: 322 de parlamentari şi nu Parlamentul României trebuie să primească la referendum un singur răspuns: NU! Acela care arată că preşedintele României nu a greşit cerând modernizarea acestei ţări în favoarea poporului român.

Din nou arătarea cu degetul spre duşman şi ideea că votând NU la referendum i se dă o lovitură directă acestuia, fapt justificat mai ales pentru că acest duşman se împotriveşte modernizării iniţiată de preşedinte.

Aş vrea să ştiţi că am o explicaţie pentru cei care spun că preşedintele nu vrea să negocieze. Ce să negociez?

Aş vrea să negociez, dar ce să negociez, dosarele din Parchete?

Nu le pot negocia!

Ce să negociez, legile şi ordonanţele prin care se dau favoruri clientelei politice?

Nu le pot negocia!

Ce să negociez, liniştea mea şi stabilitatea mea în funcţie, pentru a fi pe placul celor 322, dar trădându-mi propriul electorat, trădând poporul român?

Cu siguranţă nu pot s-o fac!

Din nou repetarea în scop persuasiv al lui “nu” şi inducerea ideii că preşedintele este incoruptibil şi luptă pentru popor. Pe de altă parte sunt scoase în evidenţă corupţia şi trădarea duşmanului (cei 322 şi oligarhii).

Prefer să lupt cinstit cu cei care vor o altfel de Românie decât cea pe care o vreţi voi. Şi nu mă deranjează că au hotărât să mă aducă din nou în faţa electoratului. Aş vrea ca aici lângă mine să se afle şi artizanii acestei suspendări. Fie că-i vorba de domnul Voiculescu, fie că-i vorba de domnul Geoană, fie că-i vorba de domnul Hrebenciuc, fie că-i vorba de domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor Olteanu, fie că-i vorba uneori de cei care acum 2 ani şi jumătate, alături de mine, clamau victoria Alianţei Dreptate şi Adevăr. Au vândut idealurile victoriei noastre. Ne-au vândut cu miros de petrol. Şi asta trebuie să fie o lecţie pentru noi toţi. Oameni dependenţi de oligarhii tranziţiei, nu au voie să mai fie în funcţii publice. Ei vor vinde întotdeauna interesul public pentru interesul oligarhilor.

Nominalizarea oligarhilor şi a celor din politică care îi susţin. Băsescu este singur împotriva tuturor.

Mi-aş dori pentru noi toţi – unii spun, doar pentru generaţia tânără – da, în primul rând pentru ea, dar şi românii în vârstă, românii din vârsta a treia. Au dreptul la o altfel de Românie. N-avem voie să întârziem transformarea statului român, până când vom negocia că se poate face. Noi avem nevoie de un stat modern acum. De un stat în care banii să ajungă şi la amărâtul de ţăran, care trebuie să-şi ridice, să-şi pună în valoare pământul amărât pe care-l are. Banii trebuie să ajungă în comune pentru ca, după ploi să nu mai intre oamenii în noroi până la gât. Banii trebuie să ajungă în proiecte făcute de tineri, care ştiu sau vor să-şi dezvolte o afacere. Banii trebuie să ajungă pentru a distribui prosperitate către toţi românii şi nu bani care să ajungă numai la clientela politică.

Discurs populist de stânga, pentru a atrage de partea sa poporul. Atunci Traian Băsescu nu condamna statul social şi nu susţinea că statul modern nu este responsabil pentru soarta cetăţenilor. Nu vorbea de tăieri de pensii, nu critica ţăranii puturoşi care stau cu halba în mână pe prispă, în loc să are hectarul-jumate din spatele casei şi nu dădea vina pe cei de la sate că nu şi-au mutat casele din calea apelor. Atunci Băsescu voia să ia banii de la oligarhi “pentru a distribui prosperitate către toţi românii”.

Este o bătălie pe care trebuie s-o dăm noi toţi. Eu am fost suspendat din funcţie cu 322 de voturi împotriva unui om. Ce n-au înţeles cei 322 de parlamentari, că nu anulau mandatul unui om; anulau votul a milioane de români prin votul lor. Acest lucru nu se poate întâmpla în democraţie! Practic noi toţi suntem cetăţeni suspendaţi de 322 de oameni. Cine dă dreptul la 322 de oameni să ne interzică democraţia?

Poporul este identificat cu Traian Băsescu, care este întruchiparea democraţiei. Din nou se pune accent pe grupul ocult al celor 322.  Se reia tema “singur împotriva tuturor”.

Vă asigur că… Vă asigur că… (se scandează Hoţii! Hoţii!) Vă asigur că, după referendum, nimic în atitudinea mea nu se va schimba în raport cu partidele politice. Nu trebuie să fie o surpriză pentru dumneavoastră. Dacă aş fi fost predispus să-mi schimb atitudinea, astăzi aveaţi preşedinte în funcţie. Dar n-o să cedez niciodată! N-o să cedez niciodată intereselor de grup, dar în defavoarea intereselor românilor. Eu sunt gata să discut cu partidele politice. Dar să discut pentru interesele românilor şi nu pentru interesul oligarhilor.

Preşedintele este un erou, incoruptibil, care luptă până la capăt pentru interesele poporului. Se lansează subtil semnalul către clasa politică că Băsescu este dispus să negocieze. Asta deşi puţin mai devreme spunea că nu are ce să negocieze.

În perioada următoare veţi vedea pe foarte multe mijloace mass-media (pleonasm) foarte multe poveşti. Interesul lor este să vă descurajeze să mergeţi la vot. Ei vor probabil un preşedinte slab după acest referendum. Eu vă cer să nu vă lăsaţi păcăliţi. Mergeţi la vot şi votaţi aşa cum vă dictează conştiinţa. Dacă veţi avea un preşedinte… (urale)

Presa ticăloşită şi aliată cu oligarhii este împotriva preşedintelui, dar acesta este puternic şi nu cedează. Aşa că mergeţi la vot şi votaţi cum vă dictează conştiinţa… cu condiţia ca conştiinţa să se numească Traian Băsescu. 😆

Dragii mei, sunt convins că foarte mulţi încă mai gândesc în termeni de partide. Eu nu vin nici ca reprezentat al vreunui partid, nici ca reprezentant al vreunui grup. La referendum mă voi prezenta ca reprezentant al românilor. Această perioadă… este adevărat, am câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte, ca reprezentant al unei alianţe de partide politice, Alianţa Dreptate şi Adevăr, dar la acest referendum, el se produce după ce am devenit preşedinte. Asta înseamnă că statutul constituţional mă face să mă prezint în faţa dumneavoastră, ca reprezentant al românilor, pus sub semnul întrebării de 322 de parlamentari, dar pus în faţa votului a 22 de milioane de români.

Preşedintele este neimplicat politic şi respectă cu sfinţenie Constituţia. De remarcat exagerarea cu 22 de milioane de români, care ar presupune că la vot pot să meargă inclusiv sugarii. 😆

Vă asigur că pe tot timpul campaniei îmi voi respecta statutul de reprezentant al românilor pus faţă în faţă cu 322 de membri ai Parlamentului României. ceea ce nu înseamnă că voi refuza sprijinul vreunui partid. La fel de mult mă va bucura şi sprijinul Partidului Democrat şi sprijinul Partidului Naţional Liberal şi sprijinul electoratului PSD şi sprijinul electoratului de la România Mare şi sprijinul altor partide. pentru că trebuie să ne fie foarte clar: nimeni nu a dat mandat celor 322 de parlamentari să voteze pentru suspendarea preşedintelui României. Ei şi-au luat mandatul de la oligarhi. Şi împotriva oligarhilor sunt convins că va vota oricare dintre români, pentru că, a fi român înseamnă a fi respectat. Asta este ceea ce noi ne dorim: să ne fie respectat votul, să ne fie respectată viaţa.

După minciuna cu neimplicarea politică a preşedintelui se lansează oferta către partidele politice pentru a-l sprijini pe Băsescu la referendum. Să votezi împotriva suspendării, înseamnă să votezi împotriva oligarhilor (discurs de stânga). Se apelează şi la mândria cetăţenilor: a fi român înseamnă a fi respectat. Asta cu câţiva ani înainte să spună că România este o ţară de mâna a doua, să comapre românii cu râmele şi să spună că poporul român are performanţe limitate.

Vă rog să fiţi convinşi că mandatul meu este un mandat pe care vi-l dedic în primul rând dumneavoastră. Un mandat pe care, pentru prima dată, un preşedinte îşi asumă responsabilitatea să nu fie un mandat pentru liniştea lui, un mandat pentru liniştea instituţiilor, un mandat pentru liniştea oligarhilor. Vreau să fie un mandat dedicat vouă, chiar dacă acest lucru înseamnă dispută, înseamnă tăria de a nu ceda, înseamnă încăpăţânarea de a-i servi pe români până la capăt.

Aici Băsescu face aluzie la teza lui Iliescu, cu consensul naţional şi pacea socială, scoţând în acelaşi timp în evidenţă faptul că el este un luptător puternic, care se bate pentru binele poporului şi se sacrifică pe sine.

Aş vrea să ştiţi, dragi români, că cel mai important moment al acestei perioade, de peste 3 luni, în care se vorbeşte despre suspendarea preşedintelui, a fost momentul în care am primit avizul de la Curtea Constituţională. Acel aviz consfinţea că preşedintele României nu a încălcat Constituţia, făcând din sloganul de campanie, „pun totul pe o singură carte”, Constituţia României, o realitate care venea în contradicţie cu minciunile pe care, parte dintre oamenii politici le susţineau pe toate posturile de televiziune.

Vă asigur că dacă în avizul Curţii Constituţionale ar fi fost o singură recunoaştere a încălcării Constituţiei, m-aş fi dus în faţa Parlamentului României, aş fi venit în faţa dumneavoastră, să cer scuze poporului român. Dar pentru că nu am încălcat Constituţia, nu am a cere scuze nimănui. Nici măcar celor 322 de membri ai Parlamentului.

Din nou ideea că preşedintele respectă cu sfinţenie Constituţia şi Curtea Constituţională. Dar ce s-a întâmplat oare azi cu scuzele lui Traian Băsescu care a încălcat de numeroase ori Constituţia şi a denigrat pe toate căile Curtea Constituţională? De ce nu îşi cere scuze aşa cum a promis? Mai mult decât atât, azi doreşte să schimbe Constituţia cu una pe placul său!

Dragii mei, am la dumneavoastră marea rugăminte să vă prezentaţi la Referendum, să nu vă lăsaţi păcăliţi de cei care susţin…

O părere la “Tehnici de manipulare în discursul lui Traian Băsescu dinaintea referendumului suspendării

  1. SteamedPaul

    Multumesc pentru divertismentul si materialul oferit pentru un discurs 🙂 . Foarte buna abordare si bine punctata, o treaba facuta cum trebuie 😉 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge