Şansa României constă în eradicarea prostiei

By | 13 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Cred că problema numărul 1 a României este prostia. Cea mai mare parte a populaţiei este alcătuită din acei “stupid people” despre care vicleanul Brucan vorbea în anii ’90. Dacă prostia nu ar fi fost atât de mare la nivel naţional, mai mult ca sigur că nu am fi ajuns la dezastrul economic, social, moral şi uman în ultimă instanţă, în care ne găsim acum.

De 21 de ani suntem supuşi unui lung şi nesfârşit şir de minciuni, intioxicări, manipulări şi propagandă distructivă. Toate acestea poate nu ar fi avut atât de mult succes, dacă am fi fost mai puţin creduli şi atât de lipsiţi de gândire critică şi am fi avut şi o elită intelectuală autentică, capabilă să spună şi să apere adevărul.

De acest lucru m-am convins acum câteva zile, în timp ce mă uitam la o emisiune de pe un canal de ştiri. Nu am să dau nume, pentru că nu vreau să atac persoane sau să-mi exprim simpatii sau antipatii. Realizatoarea emisiunii avea doi invitaţi: un economist şi un analist politic. Tema emisiunii era legată de economie şi de măsurile de relansare a acesteia.

La un moment dat, moderatoarea îl întreabă pe economist, dacă măsurile de austeritate luate până acum de guvernul Boc, constând în tăieri de salarii, pensii şi creşteri de taxe, au fost bune şi vor duce la creşterea economiei în următoarea perioadă.

Economistul a încercat să-i explice că ceea ce a făcut Guvernul nu sunt de fapt măsuri economice. Acesta a spus că guvernanţii nu au făcut altceva decât să reducă cheltuielile pe seama populaţiei, pentru a putea plăti nişte împrumuturi şi a menţine un anume status quo al puterii şi al afacerilor clientelare ale acesteia şi că singurele măsuri economice sunt acelea care stimulează producţia de bunuri şi afacerile.

În replică realizatoarea emisiunii a spus ceva care m-a şocat pur şi simplu. A spus ceva de genul: “Înţeleg ce spuneţi, dar eu credeam că finanţiştii, prin aceste tăieri, au ei un secret al lor prin care fac economia să crească!”  Nu îmi venea să cred ce aud! Deci această femeie în toată firea, care se presupune că este o intelectuală şi lider de opinie, crede că finanţiştii sunt un fel de Harry Potter, care fac un semn cu bagheta magică şi prin nişte formule secrete, ştiute numai de ei, fac minuni cu economia!

Atunci ce pretenţie să mai ai de la ţaţa Leana, care vinde roşii în Piaţa Obor, dacă o persoană de televiziune, care are rolul de a-o informa şi de a-i forma o opinie corectă este chiar mai ignorantă şi mai naivă decât ea???

Dacă stau bine să mă gândesc, există totuşi o fărâmă de adevăr în faptul că aşa-zişii finanţişti şi economişti, în mare majoritate, sunt de fapt nişte magicieni ai cuvintelor, care în loc de economie, fac propagandă, ţinând discursuri savant ticluite, bogate în metafore, pentru a prosti ignoranţii şi credulii. Din acest punct de vedere ei sunt mari maeştri ai “vrăjelii”,  dar asta nu are nicio legătură cu economia sau finanţele din punct de vedere ştiinţific şi practic.

Cred, în concluzie, că ar fi foarte bună pentru România o Campanie Naţională de Eradicare a Prostiei, mai ales în rândul persoanelor publice, din mass-media, afaceri, politică şi în general tuturor celor care se consideră “elită intelectuală”. Astfel ar putea fi ridicat treptat şi nivelul de cunoaştere şi înţelegere al populaţiei şi implicit o imunitate mai mare faţă de propagandă, înşelăciuni şi manipulări, cu efecte dezastruoase asupra vieţii şi bunăstării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge