Marşul panaramelor ipocrite

By | 7 octombrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Ieri s-a desfăşurat în Bucureşti un protest al feministelor intitulat “Marşul panaramenlor”. Iniţial am vrut să merg şi eu prin zonă să fac nişte fotografii, dar pe urmă am realizat că nu merită să dau prea multă importanţă acestui eveniment.

Manifestarea în sine mi se pare ridicolă şi inoportună. Ea este de fapt o reeditare a unui protest similar din Canada denumit Slut Walk (Marşul curvelor), devenit între timp “fenomen mondial”.  Totul a început în Canada în primăvara acestui an, după ce, cu câteva lui mai devreme, în luna ianuarie, Michael Sanguinetti, un jandarm din poliţia canadiană, atunci când a fost invitat să vorbească la o universitate din Toronto despre siguranţa femeilor şi alte aspecte legate de acest subiect a scăpat o frază care a fost folosită ca pretext pentru declanşarea acţiunii de protest. Acesta a spus:

Poate că ar exista mai puţine violuri dacă femeile nu s-ar mai îmbrăca precum nişte curve.

Nu a mai avut nicio importanţă faptul că bărbatul şi-a cerut ulterior public scuze, ONG-urile feministe şi agenţiile de propagandă au intrat în acţiune şi au declanşat un val internaţional de proteste de acest gen.

De ce este această manifestare ridicolă şi inoportună în România?! În primul rând pentru că este o imitaţie gen papagal şi un import din afară a unui model, fără niciun discernământ şi justificare, apoi pentru că la noi nu a existat un eveniment imediat care să provoace acest protest. Feministele de la noi au folosit ca argument o declaraţie de anul trecut a criminologului Tudorel Butoi care spunea, referitor la aceeaşi problemă a agresiunilor sexuale asupra femeilor, următoarele:

Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică; ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate.

Dar asta s-a întâmplat acum un an! De ce le-a trebuit feministelor “agresate” din România un an de la această declaraţie şi şapte luni de la declanşarea fenomenului Slut Walk, pentru a se hotărî să protesteze?

Pe lângă aceste aspecte, protestul de ieri este şi o manipulare, deoarece pune laolaltă victimele reale ale violurilor şi abuzurilor sexuale cu acele femei care în mod intenţionat adoptă o ţinută şi o atitudine provocatoare, fie din prostie fie din plăcerea de a incita bărbaţii.

Culmea ironiei este faptul că traseul marşului, ales de manifestante, a fost într-o zonă plină cu apartamente închiriate de prostituate, mai mult sau mai puţin de lux, în special în zona Piaţa Alba Iulia, unde prostituatele pot fi văzute uneori chiar în stradă, aşteptându-şi clienţii la semafor.

Dar pe feministe nu le deranjează faptul că nişte femei îşi vând trupul ca pe o marfă, în schimbul unui trai uşor! Nici nu iau atitudine faţă de invadarea televiziunilor de tot felul de curve de lux, care îşi fac reclamă în emisiuni de divertisment, pe post de asistente, oferind astfel “modele de succes” pentru adolescente. Ele sunt revoltate că Tudorel Butoi le-a sfătuit pe tinerele fete să nu umble îmbrăcate provocator, noaptea prin parcuri, pentru a nu avea surpriza de a fi acostate şi violate.

Ceea ce se încearcă de fapt cu aceste manifestaţii, sponsorizate de fundaţii şi organizaţii “bine intenţionate”, este promovarea dezmăţului şi a indecenţei şi totodată încurajarea hărţuirii sexuale a bărbaţilor şi călcarea în picioare a demnităţii acestora. Considerând că victima are întotdeauna dreptate, se inoculează ideea că nu există cazuri în care o femeie poate înscena un viol pentru a obţine anumite avantaje, sau a se răzbuna pe cineva, fapt care poate duce la abuzuri şi situaţii absurde.

Este ridicol să susţii că este normal ca tu, femeie, aşa cum bine spunea un comentator, vii îmbrăcată cu două batiste la o petrecere, te freci de prohabul bărbaţilor toată noaptea şi apoi eşti revoltată şi spui NU, atunci când aceştia devin prea excitaţi şi doritori să facă sex! Este ca şi cum Lady Gaga ar veni pe maidanele Bucureştiului îmbrăcată în rochia aia făcută din carne şi ar fi nedumerită, văzând că o aleargă câinii. 😆

Mai este un aspect de luat în seamă; multe din femeile participante la protest purtau pancarte cu sloganuri scrise în limba engleză. Cui se adresează aceste mesaje??? Bănuiesc că nu boschetarilor, sau şantieriştilor ameţiţi de alcool, care fluieră adolescentele frivole de la înălţimea schelelor! Sau or fi toţi doctoranzi în limbi străine?! Vor aceste femei să atragă atenţia presei internaţionale, sau este pur şi simplu maimuţăreală?

Sursa foto: Libertatea

În concluzie, cui folosesc aceste marşuri? Societatea nu va fi mai bună în niciun caz, ba dimpotrivă, mai imorală, mai lipsită de valori şi mai dezbinată. Tinerele fete nu vor beneficia deloc, deoarece acest tip de educaţie, care îndeamnă la iresponsabilitate, le vulnerabilizează şi mai mult în faţa agresorilor. Deci, Qui Prodest! Poate ne răspund cei de la „Dilema Veche“ şi fundaţiile soroşiste…

19 păreri la “Marşul panaramelor ipocrite

  1. marin

    Ce vremuri, spun cu tristete ….deoarece am avut onoarea de studia cu un asemenea profesor, Tudorel Butoi si imi aduc aminte cand ne explica despre rolul victimei in cazul unui viol,(vestimentatie,locuri slab iluminate din cartiere rau famate,ore tarzii),era singurul profesor care avea sala plina…….Desigur niciuna dintre cele care au „protestat” nu a fost victima vreunui viol,altfel ar fi dat dreptate profesorului Butoi.Ciudat nu toate „demonstrantele ” erau blonde….sa inteleg ca nu mai conteaza culoarea?

  2. scarba_016

    Vad in multe ONG-uri spalare de fonduri si politici globale geniale. Feminismele n-au avut niciodata vreo sansa, si am studiat destul feminismul incat sa pot spune ca manipularea pleaca din interiorul organizatiilor respective (calul troian) cat si prin mediile de informare. Feminismul e o alta varianta a dezbinarii sociale, a diversiunii si directionarii de fonduri, si asta pentru ca cei care au adevarata putere stabilesc regulile jocului de sah.
    In privinta abuzurilor, daca vinovat 100% e individul cu tulburari psihice, vinovati n-as vrea sa aflu cat la % sunt toti cei care cocheteaza cu stirea, toti cei care privesc cu ochii cat cepele si asculta cu timpanele cat tobele stirile despre violuri. Aici e de fapt marea problema. Poti remarca faptul ca in anumite situatii jurnalistul deja da verdictul, punand accent in stil pervers pe anumite detalii: „tinerica imbracata sumar” sau provocator-deci deja o evaluare estetic-sexualiceasca. Pe bune ca acesti jurnalisti, cat si politstii si judecatorii care se amuza pe seama situatiei ar merita violati in grup.

  3. Pingback: Idei perfide promovate la Marşul curvelor | Dan Tănăsescu

  4. andreeam

    Draga domnule,
    Dumneata nu te-ai obosit sa mergi la mars, ca nu merita, dar te-ai gandit ca e mai ok sa scrii si sa pierzi timp cautandu-i nod in papura. Smart, n-am ce zice.
    Apoi, traseul nu a fost cel ales de organizatoare, ci de primarie (s-a intamplat acelasi lucru si cu marsul demnitatii rome). Mai documenteaza-te daca tot vrei sa pari informat pentru cititorii dumitale.
    Apoi, erau mesaje in engleza pentru a am avut si participate din alte tari (asta una). Doi, organizatoarele sunt in legatura cu SlutWalk toronto si a trebuit sa avem si mesaje in engleza sa fim preluate de presa straina (pana si the guardian ne-a luat..dar no, ce conteaza asta! bine ca suntem destepti!)
    Apoi, au fost reactii la dl Butoi. A fost sesizat CNCD. Organizatia care s-a ocupat de SlutWalk e noua, nu exista acum un an. Din nou, sugerez sa te documentez.
    Apoi, draga domnule Tanasescu, cine v-a informat ca aceste manifestayii sunt „sponsorizate de fundaţii şi organizaţii “bine intenţionate””?! E chiar hilar. Eu am adus acrilice de acasa ca sa imi scriu pancarda pentru mars :)) e chiar amuzant pentru noi sa tot citim asemenea teorii conspirationiste si cum furam noi astea banuti sa promovam indecenta. (vezi si — http://feminism-romania.ro/index.php/presa/editoriale/625-marsul-panaramelor-a-costat-500-de-lei.html)
    Apoi, draga domnule, daca eu ma frec la vreo petrecere de dumneata ca mi se pare amuzant si apoi nu vreau sa ma culc cu dumneata, dumneata NU ai voie sa ma fortezi. Daca esti mandrul posesor al unei erectii e treaba ta sa ti-o rezolvi nu a mea daca nu-mi doresc. Hai sa nu mai facem din barbati niste cretini care se lasa dirijati de un organ genital si nu de neuronii ce salasluiesc sub teasta!
    O zi minunata va doresc domnule,
    andreea m.

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Domnişoară, la o petrecere ai voie să te freci de mine doar dacă eu îţi permit acest lucru. Lucrul care mi se pare penibil este să te duci după aceea să faci demonstraţii pentru că te agresează unul mai necivilizat, care nu-şi poate ţine în frâu pornirile instinctuale. Asta este ipocrizie şi lipsă de responsabilitate şi maturitate. Dacă te duci la grădina zoologică, bagi mâna printre gratii şi ursul îţi smulge braţul, nu dai vina pe urs pentru asta!

  6. Alex

    Domnisoara nu reprezinta curentul respectiv, dar e firesc sa existe sabotori din interior. Cum poti sabota orice curent? Prin membri fie extremisti, fie agresivi, fie prosti. Personal, nu cred ca e raspunsul unei femei care a facut parte la mars.
    Dar, d-ra Andreea M, cand o femeie poarta minijupa nu din motive de caldura/calduri, cred ca e principala obsedata de cracii proprii. Eu pot trece fara sa observ, la fel si multi alti masculi. Insistenta purtatului acelei fuste ii apartine. Chiar crede taratura aia ca cineva ii va aprecia „estetic” picioarele? Sistemele evaluative ne arata cat de ieftini suntem. Am verificat asta in diverse costumatii, am vazut cat de mult conteaza pentru o femeie camasa si pantalonul de stofa barbatesti-asta e varianta 1. Varianta 2 e stilul sport, trandy, dar neaparat costisitor.

  7. Carmen

    Domnule Tanasescu,

    Motto-ul blogului dvs este “Informatia inseamna putere” . Inainte sa le faceti ipocrite pe niste persoane care au manifestat pur si simplu pentru a aduce in primplan o problema foarte grava cu care se confrunta femeile, ganditi-va cum apare articolul dvs in lumina celor semnalate de andreeam.
    Se vede ca nu v-ati informat inainte sa scrieti, ceea ce spune multe despre profesionalismul si ipocrizia dvs. In plus, pozele pe care le-ati postat nu sunt de la Marsul din Romania.

    Este foarte clar ca sunteti depasit de problematica violentei structurale, tolerantei institutionale sau de ceea ce englezii numesc “rape culture”, va sugerez sa nu mai abordati subiecte pe care nu le intelegeti.

    In schimb, va pricepeti de minune in a folosi un limbaj agresiv, bombastic si conspirationist. Poate va angajeaza Click sau Libertatea, succes!

  8. Alex

    Adaugire: nivelul de inteligenta si informare imi permite, draga domnisoara sa-ti sustin cauza de mii de ori mai mult decat ai putea;) Voiam sa fac si o teza de licenta pe feminism, insa profii erau misogini in bloc. Citeste de ex. Laura Grundberg, ce-a publicat, are o exprimare mai elevata;)

  9. Dan Tănăsescu Post author

    Acesta este un articol de opinie, deci informarea nu este o problemă critică, atât timp cât îmi exprim nişte opinii personale. O să cred în sinceritatea voastră atunci când nu veţi folosi idei şi sloganuri de import şi îmi veţi explica cum anume v-aţi adunat, v-aţi organizat şi pe banii cui funcţionează organizaţia care a realizat acest marş.

    PS: Nici nu am susţinut că fotografiile sunt de la marşul din România! Am dat şi sursa pentru una dintre ele.

  10. Alex

    Suntem in mare parte lasi, barbati si femei si de data asta e bine ca am inceput cu barbatii, nu? Altfel ar fi sunat a discriminare negativa. Cate din cele care au marsat au facut scandaluri in institutii, in situatiile in care au fost abuzate? Gruparea insa ofera mereu sentimentul puterii (ai pe altii in spate), pana vine militia si vezi ca de fapt erai singur,-a. Ne defulam pe bloguri, aici consumam mare parte din energia interna. Problematica feminista se rezolva: devenim tot mai saraci incat incep sa se reduca diferentele. E drept ca nu avem destule femei politician, iar alea care s-au ajuns sunt gen Udrea, adica femeia-mascul sau femeia-Robocop.
    (In paranteza, as adauga ca putine dintre voi stiu ce e aia mizandrin; am fost, cu 10 ani in urma, si relativ argumentat).
    Faptul ca barbatii detin puterea e adevarat, dar nu barbatii ne conduc, ci diavolul, si cred ca ar fi reusit si prin femei, fiind suprastructural, suprastructurat. Raul adevarat pleaca din Vechiul Testament, iar faptul ca noi avem niste maciuci care in 6 luni de nefolosinta se usuca si cad e doar relativ. Nu prea se vorbeste despre el deoarece e bata evreiasca suprema si fara drept de apel?

  11. Carmen

    @Dan Tanasescu: Gasiti pe site-ul http://www.feminism-romania.ro toate informatiile pe care le cautati. In plus, daca ati fi venit la mars, ati fi cunoscut organizatoarele.

    Dar ati decis deja ca nu merita, atunci de ce va mai obositi sa va exprimati o opinie despre eveniment, neinformat si in necunostinta de cauza? Doar asa, ca sa criticati si sa aruncati cu noroi, sportul national al romanilor? Fiti mai original.

    Violenta asupra femeilor nu este de import, cred ca va dati totusi seama ca e o problema cu care se confrunta toate femeile, indiferent de tara, cultura, rasa, religie, etc.
    SlutWalk este doar umbrela sub care s-au organizat proteste la nivel local, generand vizibilitate si notorietate.
    Explicatiile sunt foarte simple, pierdeti din vedere esenta, va concentrati pe forma, e destul de trist.
    Cu asta se incheie scurta mea vizita pe blogul dvs.

    P.S. De ce postati fotografii de import, daca tot va deranjeaza acest lucru? Gasiti destule din Romania pe net. Fiti mai consecvent.

  12. Dan Tănăsescu Post author

    Dacă vă interesează atât de mult soarta femeilor agresate de ce nu vă ocupaţi de ele şi promovaţi misandrele isterice, cărora le place să excite bărbaţi necunoscuţi şi apoi să se joace de-a refuzatul??? Promovaţi soluţii pentru problema reală nu idei subversive şi toxice pentru societate

    PS: M-am uitat deja pe acel site. Dar în afară de manipularea cu costul organizării marşului şi de propagandă, nu am găsit nimic.

  13. Alex

    Cu asta se incheie scurta mea vizita pe blogul dvs. Nu procedezi cumva in stil ultramasculin? Dai cu bata si fugi? Stiu bine ca vei reintra pe blog, dar nu inteleg nevoia de lupta. O luam pe aratura ca in multe alte situatii: apare un eveniment, apar comentarii, comentarii la comentarii, subiectul se muta progresiv (se zicea ca atentia are cam 126biti, deci un ram calic), si ajungem sa ne comentam unii pe altii.
    Nu tin cu barbatii, nici cu femeile, si asa cum spuneam in alta sectiune, veti deveni egali intru sclavie. Critica mea e la adresa diavolului din om, nimic mai mult. Daca as fi pesimist as zice ca mesajul meu va fi eficient 0%, pe termen lung. Oare asa sa fie?

  14. Ericka

    Dan Tanasescu: „Dacă te duci la grădina zoologică, bagi mâna printre gratii şi ursul îţi smulge braţul, nu dai vina pe urs pentru asta!” – inteleg ca sugerati ca barabtii se poarta precum animalele. Foarte bun argument! Va felicit!

  15. Guttheim

    Concluzia mea este simplă – panaramă ipocrită este o expresie nediscriminatoare de gen: si femei dar şi bărbaţi pot fi gratulaţi/apelaţi astfel. Autorul articolului, ca si o parte a comentatorilor o evidenţiază plenar…

  16. Radu

    Nu stiam ca zona Alba Iulia e zona cu prostituate eu unul traiesc in Bucuresti de cativa ani dar nu tin minte sa fi vazut prostituate pe strada acolo….

    Acuma poate sunt ele „inteligente” si se imbraca ca femeile normale nu stiu dar oricum am dubii.

    Mi se pare jenant si un gest de barbat invins sa te duci sa dai bani pentru un lucru atat de normal si firesc precum amorul.
    Femeile si barbatii nu trebuiesc recompensati pentru asta e o placere mutuala nu e nevoie de compensatie ca nu se creeaza niciun prejudiciu.
    E un drept al oricarui om natural sa aiba parte de aceasta bucurie.

  17. Dan Tănăsescu Post author

    @Radu: Dacă te uiţi şi la data articolului vezi că este octombrie 2011. Poate de atunci lucrurile s-au mai schimbat şi fetele nu mai ies în stradă. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge