CNP-ul nu e obligatoriu, ba e obligatoriu!

By | 26 octombrie, 2011
Distribuie prietenilor!

După ce iniţial, înainte de începerea recensământului, se anunţase în presă că declararea codului numeric personal este obligatorie, conform legii, sâmbăta trecută, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu a declarat că „nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune”.

Astăzi, şeful INS, Vergiliu Voineagu vine cu o nouă declaraţie în care spune că este vorba de o neînţelegere internă a instituţiei, că purtătorul de cuvânt al INS a vorbit în nume propriu şi în consecinţă “persoanele care refuză să-şi declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la o doua vizită a recenzorilor”.

Sursa: ZF

Eu îmi amintesc că zilele trecute, într-o ştire de la o televiziune, se spunea chiar că cei care şi-au declarat CNP-ul în primele zile, au posibilitatea să contacteze recenzorul cu care au completat chestionarele şi să îi ceară acestuia să şteargă informaţia respectivă.

Acum preşedintele INS spune că a fost vorba de o greşeală a purtătorului de cuvânt, care a şi fost destituit dealtfel. Pe mine nu prea mă convinge această declaraţie. Dacă a fost vorba de o greşeală, de ce a fost sesizată abia după 4 zile? Pe urmă mi-e greu să cred că un purtător de cuvânt face altceva, decât să citească comunicate care reprezintă poziţia oficială a instituţiei pe care o reprezintă şi nu văd de ce şi-ar exprima opiniile personale într-o situaţie atât de serioasă şi de gravă, cum este aplicarea legii.

Ceea ce cred că s-a întâmplat în realitate e că a fost un joc al manevrelor politice ale puterii şi opoziţiei. Puterea doreşte să folosească aceste date, probabil în scopuri electorale şi pentru controlul mai bun al populaţiei, trebuind, totdată să îndeplinească şi cerinţele UE în ceea ce priveşte acest recensământ.

Opoziţia a făcut scandal pe tema obligativităţii declarării CNP-ului pentru a câştiga capital politic, fapt care a determinat opinia publică să conştientizeze abuzul la care este supusă prin această cerinţă şi faptul că aceste date ar putea fi folosite pentru fraudarea alegerilor de la anul.

Drept urmare cei de la INS s-au speriat puţin de consecinţe şi au retras această cerinţă de a declara CNP-ul în datele de recensământ. După care, cei de la putere au venit şi i-au pus la punct, ceea ce dovedeşte că actuala conducere chiar are nevoie de aceste date, pentru viitoare manevre asupra populaţiei. Fapt care dă şi mai multă credibilitate teoriilor conspiraţiei ţesute în jurul acestei chestiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge