Vă place teatrul radiofonic?

By | 20 decembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Îmi amintesc că atunci când eram copil, unul din cei mai buni prieteni pe care îi aveam, atunci când trebuia să petrec mai mult timp în casă, era un aparat de radio cu tranzistori marca „Pescăruş”. Pe atunci ascultam doar cele două posturi naţionale de radio pe unde medii şi lungi, iar unul din momentele de mare încântare pentru mine era atunci când se transmitea teatru radiofonic.

Aspectul cu totul special în cazul teatrului radiofonic este că nu poţi vedea actorii şi acţiunile lor, povestea trebuind să fie vizualizată în funcţie de imaginaţia fiecărui ascultător. Asta face ca o piesă de teatru ascultată la radio să fie o experienţă magică şi captivantă.

Recent am descoperit un site care este specializat pe astfel de înregistrări ale unor piese de teatru radiofonic, atât din dramaturgia românească, cât şi din cea universală. Piesele sunt deseori prezentate în mai multe versiuni, unele mai vechi, altele mai noi şi în diferite interpretări de excepţie ale unor mari actori români, unii dintre ei deja trecuţi în nefiinţă.

Site-ul îl găsiţi aici, dacă doriţi să ascultaţi în varianta online această bogată colecţie de piese de teatru.

Am pus aici pe blog o piesă în ton cu această perioadă a anului, „Omuleţul cu haina de lemn”, având un scenariu bazat pe povestirea „Spărgătorul de nuci” de E.T. A. Hoffman.

E T A Hoffman – Omuletul cu haina de lemn (Cavalerul jucariilor)

Asculta mai multe audio clasica

6 păreri la “Vă place teatrul radiofonic?

  1. iulian

    Daaaaaa! Ascultam mult teatru radiofonic sub patura la casti (era un lucru nemaipomenit pe vremea aceea sa ai casti), cred ca aveam 7-8 ani. Adusese taica-meu din Germania federala un mini radio cu toate cele 4 lungimi de unda, marca Mini Partner (made in Japan) care mi-a fost ca un prieten mult timp. Ce vremuri frumoase.. ce bucurii simple si profunde.. am crezut ca acum despre asta nu mai pot vorbi decat cu nevasta-mea. Or mai exista posesori de voce de radio tineri in ziua de azi?

  2. Dli

    Si eu ascultam mai de mult si chiar pierdeam dupa masa, stand si ascultand radio la radio. Era mult mai bine decat acum cu toate prostiile de la tv. Am ce asculta o vreme buna. Chiar vreau sa retraiesc acele amintiri. Nu credeam ca voi mai auzi vreodata de treatru radiofonic.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Ce tare, sub pătură! 😆 Totuşi mai există teatru radiofonic şi azi. Am prins eu într-o noapte o piesă, tot pe unul din posturile naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge