Ce poţi face atunci când ţi se fură de pe blog?

By | 18 februarie, 2012
Distribuie prietenilor!

Acum câteva luni am postat pe blog acest articol, pe care l-am tradus de pe un site străin. În marea mea dobitocenie, fiind bolnav de cinste şi corectitudine, am precizat la sfârşit şi sursa textului, oferind şi un link către articolul original în limba engleză.

Pentru că subiectul a fost unul de mare interes, articolul a început să circule rapid pe bloguri, site-uri, forumuri, pe e-mail, messenger sau pe Facebook. Numai că, unii bloggeri şi administratori de site-uri, au considerat că nu este necesar să precizeze şi sursa de unde au copiat, intergral, cuvânt cu cuvânt, textul, ba mai mult, au folosit şi acelaşi titlu ca şi mine.

Aşa se face că unii au precizat ca sursă articolul original în limba engleză uitând să mai menţioneze că idiotul de Dan Tănăsescu s-a chinuit câteva ore ca să-l traducă în dulcea limbă românească. Alţii l-au copiat pur şi simplu, fără să ofere nicio sursă de provenienţă, iar alţii, nici mai mult nici mai puţin, s-au declarat pe sine ca autori ai textului!

Printre cei care au preluat articolul fără să precizeze sursa se numără şi profesorul Ion Coja şi Daniel Roxin. Aceştia, fiind ceva mai cunoscuţi ca mine, au fost imediat preluaţi ca sursă de multe site-uri, bloguri şi forumuri şi consideraţi ca fiind autori ai respectivului articol. Cu Daniel Roxin am reuşit să iau legătura şi m-a citat mai apoi ca traducător al articolului, dar fără link direct către acesta, ci doar către pagina „Home” a blogului.

Rezultatul este că, în urma acestui furt de conţinut online, nu numai că nu sunt recunoscut ca sursă originală a textului, dar, dacă daţi o căutare pe Google după textul China avertizează Rusia că americanii pregătesc un “mare eveniment” în 2012, nici măcar nu veţi mai găsi blogul meu în rezultatele căutării, acesta fiind devansat de multele site-uri care au copiat în mod neautorizat articolul. Asta se întâmplă deoarece, articolul meu fiind cel mai vechi şi neprimind un număr suficient de „backlinkuri”, nu este considerat cel mai relevant de către motoarele de căutare, printre zecile de „copii pirat” aflate pe Internet.

Mă întreb, după toate acestea, cum aş putea proceda ca să îmi protejez conţinutul de pe blog de astfel de furturi şi ce măsuri aş putea lua împotriva celor care, fără a fi autorizaţi de mine şi fără să precizeze sursa, îmi fură articole întregi, articole care reprezintă multe ore de muncă şi de efort intelectual nerecompensate în vreun fel. Voi ce aţi face în locul meu?

29 păreri la “Ce poţi face atunci când ţi se fură de pe blog?

  1. Drd Emil Calinescu

    Nu stiu ce sa raspund, dar eu unul m-as simti mandru. Sunt citat, ma bucura asta. Si cu asta b-asta.
    Iar daca te copiaza altii, inseamna ca esti important, nu?
    Altfel, din pacate, nu prea ai ce face.
    SI te intreb altfel: sa zicem ca tu azi scrii un articol. Iar eu il copiez CAP-COADA si dau ca articolul sa apara pe 17 februarie. Al tau va figura 18 februarie, al meu 17. IN instanta, CINE VA AVEA DREPTATE?

    Asa ca mare lucru nu prea ai ce face. Decat sa faci campanii intregi contra acelor site-uri, zicand SITE-UL ASTA FURA, SITE-UL ASTA A FURAT etc. Si vei fi sau nu crezut pe cuvant 🙂

    Oricum, interesant text.

    Salutari
    Drd Emil Calinescu´s last blog post ..Despre stereotipuri … bloggerii sunt cu Basescu … sociologii sunt cu Basescu!

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Păi tocmai asta e problema că nu sunt citat, sunt furat ca în codru, fără măcar să ştiu asta! Am descoperit articolele copiate de la mine din întâmplare! Aş putea să îi dau în judecată, dar cheltuiala ar fi prea mare, iar miza una destul de mică. 🙁

  3. Aliceee Traveler

    Eu as vorbi cu cei care au copiat articolul integral sa puna link catre sursa sau sa il stearga de pe blog si sa faca ei un rezumat cu propriile cuvinte. Daca nu accepta poti sa raportezi blogul dar stiu pe altii care raporteaza de luni de zile si nici un rezultat, hotul tot pune articolele pe blog fara nici o problema :(((

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Problema e că am încercat să îi contactez pe unii dintre „copiatori”, dar sunt foarte mulţi şi majoritatea nu îmi răspund la mesaje şi nu îmi aprobă nici comentariile pe blogurile lor. Încep să cred că ACTA ar fi un lucru folositor în astfel de situaţii.

  5. Horea Badau

    A fost o dezbatere in Grupul Bloggerilor pe aceasta tema, iar concluziile le-am publicat aici http://www.horeabadau.ro/dezbatere-grupul-bloggerilor-din-romania-furt-continut-curatorial-sau-continut-propriu/. Conform Legii Dreptului de Autor, poti sa dai in judecata persoana respectiva, fara niciun ban, cu asistenta Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor, caruia trebuie sa i te adresezi. Si merita, pentru ca vei primi bani, ca daune.
    Horea Badau´s last blog post ..Cele mai interesante articole de astazi, 17.02.2012

  6. Dan Tănăsescu Post author

    Mda, am lipsit câteva zile de pe Internet şi când am căutat pe grup dezbaterea respectivă nu am mai găsit-o. Doar un articol pe care l-a scris cineva. 🙂

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Da măi ştiu, dar eu vreau ca lumea să preia materiale şi să le dea mai departe, cu condiţia să precizeze sursa şi să dea link! 🙂

  8. Vasile

    Dan,
    Iti citesc pagina de catva timp, si inteleg supararea ta. Totdeauna exista riscul ca altcineva sa isi asume laudele pentru munca depusa de tine. Opinia mea, accepta aceasta posibilitate si nu lasa ca aceste aspecte sa iti afecteze ceea ce faci foarte bine pentru a informa. Cei care au facut acest lucru nu se vor feri sa faca din nou tie sau altora.

  9. riderul

    Ideal ar fi ca dupa fiecare articol sa generezi un sitemap si sa-l trimiti la google pentru indexare. Daca te indexeaza pe tine primul ceilalti vor avea de pierdut (duplicate content) chiar daca au de 50 de ori mai mult trafic.
    Alta varianta nu vad.

  10. Mistocareala

    un plugin anti click dreapta ??? sau anti ctrl+c .. Mai greu sa scrii articolul cap coada decat sa dai copy/paste .. deci ..;)
    Mistocareala´s last blog post ..Vrei ?

  11. Alex

    Si vezi, daca te mai si plangi, apare cate un pustan din aia tampi, cocalari, ca cel care a semnat primul articol. Ti-a facut insa si un comentariu la „inalt nivel” sociologic-„interesant”. E drept ca exista si cuvinte mai scurte de atat, probabil era in toane bune.

  12. Alex

    Am devenit un neam de nesimtiti, si de mirare era sa nu-ti fure nimeni textul gata tradus. Nesimtiti, cretini, borati, buni de arsi de vii sau de starpit in cele mai mari chinuri. Glumesc? Deloc. Iesind din casa am vazut inca odata un cablurile de net, resturi, bucati, care stau de o saptamana in fata usii vecinului, nu si le arunca, le-a impins cu picioru pe lateral. Celalalt vecin a stat cu rahatu de pisica pe pres saptamani bune. Vecini pe care i-am vazut zilnic. Astfel de oameni crezi ca-si fac scrupule sa te citeze? Tinerii mai bine sa se duca sa-si faca o tara a lor in alta parte decat sa spurce si sa batjocoreasca totul. Mi-e scarba!
    (Am spus sa-si faca o tara si nu sa plece in afara-ca sa nu exportam idiotenia si nesimtirea.). ->Ne trebuie tirani, sus Basescu! Mai bine aleg un chior, decat Ponta tradator!

  13. Alex

    Ca sa te protejezi, ai putea invata sa scrii de la dreapta la stanga, uite asa: (:??eletxet eruf iam it-as enic iS Inveti sa misti sagetile rapid 🙂 🙂

  14. Alex

    Chiar primul comentariu.(Daca intri pe blogul lui, ceea ce nu recomand, vezi ca stilul si morala i se potriveste cu fizionomia)

  15. crisuadi

    Subiectele pe care le abordezi sunt foarte interesante . In acest context,al subiectelor abordate , n-ai militat deloc , dar deloc , impotriva ACTA ? 🙂

  16. Dan Tănăsescu Post author

    Mai caută puţin pe blog şi vei găsi şi articole despre ACTA. Nu am insistat prea mult pe acest subiect pentru că a fost prea mult dezbătut pe Internet şi în presă şi din cauza faptului că există o mare manipulare în spatele acestei chestiuni. Prin 2008, când am aflat de intenţia unor astfel de reglementări la nivel european am încercat să sensibilizez blogosfera cu o petiţie şi un document care era postat pe Internet, pentru a scrie parlamentarilor europeni să nu voteze astfel de legi, dar pe atunci nu interesa pe nimeni subiectul ăsta şi nici nu erau prea mult la modă teoriile conspiraţiei. 🙂

  17. red

    problema este asa: ce-ti pasa!? daca copiaza si se raspindeste contribuie la desteptarea romanului (o sansa mica dar exista si este important) iar asta te avantajeaza. daca ramine prost chiar daca tu nu esti te vor ingropa si pe tine. la ora asta romanii sint pacalicii europei cu dovezi. crezi ca asta te avantajeaza? nu avantajeaza nici macar romanii plecati de acolo de zeci de ani!!! ce spui tu aici se practica peste tot. circulatia stirilor si a parerilor este in folosul nostru al celor mici. cenzura este in avantajul stapinilor care ne calca in picioare fara probleme. si daca inchizi una alta crezi tu ca nu se poate face nimic?! te inseli tare de tot. nu mai ia 3 secunde ci 15. cam asta este. restul face parte din caracterul taranului roman care sufera tare de pe urma mindriei. el s-a luptat mereu sa fie cel mai tare din parcare fara sa se sinchiseasca de ceva. eu nu i-am inghitit niciodata si nici nu se va intimpla vreodata. lor le trebuie unul ca ioan voda cel cumplit ca sa-i educe. erau mici clasa 1-a si se tineau de turnatorii numai ca sa fie primii in clasa si in gratiile invatatoarei.

  18. red

    si mai este o problema pt ca multi romani inchid sau conditioneaza comentariile iar ceea ce scriu ei este deobicei o aiureala. am gasit pe un blog intitulat lupul singuratic care contine multe chestii adevarate si prostii tipice cum ar fi credinta ca numai in romania este x sau x problema ceea ce este o mare prostie deoarece la noi nu se inventeaza nimic ci doar se preia. toate discursurile de acolo rostite de politicienii numiti romani impotriva statului social le-am auzit citite in parlamentul german in anii 90. 10 ani mai tirziu erau citite la voi. nu crezi ca este bine sa se afle? lupul siguratic scrie Numai in Romania daca esti nationalist esti considerat rasist ceea ce este o prostie deoarece in vest problema este mult mai grava si se pedepseste si cu inchisoare. este mai rau ca pe vremea lui stalin si nu poti vorbi nimic cu nimeni pt ca nu poti sti ce se intimpla. in vest delatiunea este recompensata ceea ce la voi iarasi nu se stie. ce-ai crezut ca era gluma in married with children cind se dadeau unul pe altul in git pt bani?! daca da atunci te-ai inselat! in germania daca stiu ca in bloc cu mine este unsomer si vad ca intra cineva la el cu o plasa si dau tel la fortele de munca isi pierde banii de ajutor pe ziua aia. poti fi dat in judecata pt inselaciune in anumite variante. nu stit voi ce este vestul iar taranii nesimtiti si prosti in mindria lor nebuneasca nu va vor spune asa ceva niciodata.

  19. Dan Tănăsescu Post author

    @red Îmi pasă pentru unii îşi atribuie lor munca mea şi se folosesc de ea pentru a-şi crea popularitate. Ţie ţi-ar place să vezi că articolele tale, ajunse celebre pe Internet, sunt atribuite altora?! Ţi-ar place ca alţii să primescă comentarii şi felicitări pentru ele, fără să fi muncit la ele ore întregi???

  20. doru stoian

    Red dragule,

    Iti citesc cu interes replicile de pe blogul lui Dan, pentru ca vad ca esti un tip inteligent.

    Vreau sa vad acum, daca pe langa INTELIGENTA (educatie-instructie), ti-ai cultivat si = inclusiv INTUITIA, respectiv, vreau sa vad daca esti intradevar GENIAL = FENOMENal, adica daca poti percepe-pricepe CORECT:

    1) nu doar Pre_Judecata, adica daca intelegi nu doar CEEA CE TI SE DEZ_VALUIE;

    2) ci esti cap_abil = apt sa intelegi si TAINELE = MISTERELE = SECRETELE, respectiv: CEEA CE TI SE ASCUNDE.

    Spui despre taranul roman ca ar fi, citez: „nesimtit si prost in mandria lui nebuneasca”.

    Eu iti spun ca: „nesimtit si prost in madria lui nebuneasca” PARE orice om nascut liber, dar ajuns sub ocupatie = stapanire IN_AMICA, insa PRE_FACUTA drept prietenoasa, binefacatoare.

    Nu probabil, ci cu siguranta, acesta este si motivul pentru care Occidentul = Cultura si Civilizatia Barbariei, SUB ACOPERIREA ANONIMATULUI = SERVICIILOR SECRETE (atat cele laice, cat si cele religioase) il DE_FAIMEAZA pe nedrept pe Mihai Eminescu in fata propriului sau popor, din care s-a nascut si in randurile caruia a ajuns ca sa fie „CEL CE ESTE”, deoarece, Mihai Eminescu a dezvaluit = revelat poporului roman – neamului sau – urmatoarele „taine = mistere = secrete”:

    ” Ce-i mâna pe ei în luptă ?
    Ce-au voit acel Apus ?
    ……
    …..
    Imparati pe care lumea nu putea sa-i mai încapa,
    Au venit si-n tara noastra de-au cerut pamânt si apa
    ……
    ……

    De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii;
    Veacul nostru ni-l umplura saltimbancii si irozii…
    In izvoadele batrâne pe eroi mai pot sa caut;
    Au cu lira visatoare ori cu sunete de flaut
    Poti sa-ntâmpini patriotii ce-au venit de-atunci încolo?
    Inaintea acestora tu ascunde-te, Apolo!
    O, eroi! care-n trecutul de mariri va adumbriseti,
    Ati ajuns acum de moda de va scot din letopiseti,
    Si cu voi drapându-si nula, va citeaza toti nerozii,
    Mestecând veacul de aur în noroiul greu al prozii.
    Ramâneti în umbra sfânta, Basarabi si voi Musatini,
    Descalecatori de tara, datatori de legi si datini,
    Ce cu plugul si cu spada ati întins mosia voastra
    De la munte pân� la mare si la Dunarea albastra.

    Au prezentul nu ni-i mare? N-o sa-mi dea ce o sa cer?
    N-o sa aflu între-ai nostri vre un falnic juvaer?
    Au la Sybaris nu suntem lânga capistea spoielii?
    Nu se nasc glorii pe strada si la usa cafenelii,
    N-avem oameni ce se lupta cu retoricele suliti
    In aplauzele grele a canaliei de uliti,
    Panglioari în ale tarii, care joaca ca pe funii,
    Masti cu toate de renume din comedia minciunii?
    Au de patrie, virtute, nu vorbeste liberalul,
    De ai crede ca viata-i e curata ca cristalul?
    Nici visezi ca îmainte-ti sta un stâlp de cafenele,
    Ce îsi râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele.
    Vezi colo pe uriciunea fara suflet, fara cuget,
    Cu privirea-mparosata si la falci umflat si buget,
    Negru, cocosat si lacom, un izvor de siretlicuri,
    La tovarasii sai spune veninoasele-i nimicuri;
    Toti pe buze-având virtute, iar în ei moneda calpa,
    Quintesenta de mizerii de la crestet pâna-n talpa.
    Si deasupra tuturora, oastea sa si-o recunoasca,
    Isi arunca pocitura bulbucatii ochi de broasca…
    Dintr-acestia tara noastra îsi alege astazi solii!
    Oameni vrednici ca sa saza în zidirea sfintei Golii,
    In camesi cu mâneci lunge si pe capete scufie,
    Ne fac legi si ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
    Patriotii! Virtuosii, ctitori de asezaminte,
    Unde spumega desfrâul în miscari si în cuvinte,
    Cu evlavie de vulpe, ca în strane, sed pe locuri
    Si aplauda frenetic schime, cântece si jocuri…
    Si apoi în Sfatul tarii se adun sa se admire
    Bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire;
    Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
    Toata greco-bulgarimea e nepoata lui Traian! „

  21. doru stoian

    Red, si acum, spune-mi te rog, ce altceva ai fi putut face tu („opincar”) roman, altfel decat au facut:

    1) nu doar cei cativa SPARTANI ai lui Leonidas;

    2) ci si cei cativa DACI ai lui Decebal;

    3) in fata armatelor NATO, adica in fata: MONSTRULUI XERXES ?????????

    Movie Bytes : 300 Rise of an Empire Official Trailer + Trailer Review :
    http://www.youtube.com/watch?v=3dr4J4qJXOU

    Respectiv, ce altceva ai fi putu face tu inteligentul Red decat:

    1) sa mori aparandu-ti LIBERTATEA (sau, cum ii spui tu, citez din nou: ” nesimtirea si prostia din mandria ta nebuneasca”) ;

    si/sau

    2) sa „CO_LABOREZI” cu XERXES, adica, vorba romanului …………….

    ” sa-i pupi poala = papucul ” ……………… respectiv sa-l ajuti – contra cost – ca sa si le curete de sangele prin care a calcat ……………… sange pe care in Prea_Puternicia l-a considerat un cacat ???

  22. doru stoian

    Red,

    Legendele traiesc vesnic, sunt eterne, adica:

    1) chiar daca nu se vad in majoritatea timpului;

    2) ele apar, se INTRUPEAZA = se MATERIALIZEAZA – intotdeauna – la „SFARSIT” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge