FMI ne scumpeşte energia electrică şi gazele, dar cum rămâne cu salariile?

By | 14 martie, 2012
Distribuie prietenilor!

Guvernul stabileşte cu FMI cât vom plăti la energie electrică şi gaze în următorii ani, în urma liberalizării treptate a preţurilor, care sunt reglementate în prezent de stat. Deci trebuie să mă obişnuiesc cu ideea că voi plăti tot mai mult pentru acelaşi curent electric, atât de prost încât mi se închide singur calculatorul de vreo 5 – 6 ori pe zi, mi-a stricat 2 televizoare şi am schimbat cel puţin 20 de becuri în numai 2 săptămâni.

Plus de asta aceste majorări se vor face pe baza unor aprecieri arbitrare ale FMI, sărind peste „mecanismele de piaţă” şi raportul „cerere-ofertă”. Şi totul doar pentru a servi interesele unor multinaţionale, care controlează piaţa de energie şi gaze.

Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică

Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013 – 2015, relevă un document oficial obţinut de MEDIAFAX.

Sursa: Gândul

Deci până în 2015 toată lumea va plăti mai scump curentul electric. Plus de asta, cică s-a optat pentru introducerea obligativităţii pentru furnizorii care practică tarife reglementate să achiziţioneze o anumită pondere din energia electrică furnizată consumatorilor de pe piaţa concurenţială, pondere care va creşte progresiv conform calendarului propus.

Eu nu înţeleg defel la ce dracu’ se referă FMI şi Guvernul atunci când vorbeşte despre “piaţa concurenţială” şi nici nu îmi dau seama cine cumprără acum energie de pe piaţa concurenţială, dacă atât consumatorii industriali, cât şi cei casnici primesc energie de pe “piaţa reglementată”!

Însă ceea ce mă interesează cel mai tare este ce se va întâmpla din 2015, când tariful social va fi eliminat. Au luat FMI şi Guvernul măsuri care să aducă salariile din România la nivelul celor din UE, pentru a compensa aceste preţuri liberalizate, sau va urma un nou genocid în România?

12 păreri la “FMI ne scumpeşte energia electrică şi gazele, dar cum rămâne cu salariile?

  1. Alex

    Asa e, ChavaLito, toti se tem sa zica ceva de FMI, UE, aproape toti ataca (doar) guvernarea actuala sau fostele, fara a ajunge la cauze. Cand Ungureanu spunea ca oamenii sunt lenesi, poate a generalizat, n-am citit/vizionat informatia de prima mana, dar in buna parte are dreptate: mai degraba de defulam pe bloguri cu zecile si sutele si zecile de mii, mai degraba comentam in 2 peri, sau intr-un paragraf, sau in 20 pagini. Nu ne vom aduna, de exemplu, sa facem un brainstorming despre energii alternative, sau chestii legate de inventica.
    Din sclavi, din prostime, multime, din carnea de tun, din internauti, din bloggeri, din comentatorii de toate soiurile samd nu va ramane nimic. Din nici unul din noi, sau din voi, sau din ei, ele. Informatia-in cazul asta, revolta, protestul-se va pierde, fie pe cale naturala(crash-ul HDD unor servere), fie artificiala (blocarea internetului). Pe vremea lui Ceausescu puscariasii, deci oamenii de speta joasa erau scosi sa faca curat prin parcuri, mocirle. Pe vremea noastra geme lumea de mizerie iar noi (cei care citesc asta frecvent si nu ocazional intra in categoria urmatoare), ca turma, comentam, reactionam emotiv, visceral.
    Va va schimba viata? Nu. Va veti simti mai bine pe moment? Evident ca da. Doar momentul conteaza.

  2. Alex

    De milenii lumea a functionat la fel: adunare, grupare, defulare, regrupare, defulare, coeziune spre defulare si iarasi scindare.

  3. Sorin

    Dan, te sfatuesc sa schimbi instalatia electrica din casa (de preferat pe cupru) si la calculator sa cumperi o sursa APC (cu autonomie de 10 – 15 min, dar poti sa iti salvezi proiectele si nici nu se mai buleste calc).
    Referitor la articol, nu inteleg cum de Franta si alte tari din UE au energie electrica foarte ieftina (pt populatie), dar Romania trebuie sa liberalizeze preturile??!
    Energia alternativ este o solutie, dar intr-o tara mai civilizata nu la niu unde te omoara birocratia si pt a accesa fonduri europene tre sa dai spaga.

  4. Dan Tănăsescu Post author

    @Sorin: M-am gândit şi eu la toate variantele astea. Schimbarea instalaţiei electrice nu cred că merită deranjul şi cheltuiala, pentru că nu asta e cauza. De vină e întreaga reţea la care e conectat cartierul. Pe lângă variaţiile mari de tensiune, destul de des mai sunt şi pene pe întreaga zonă care ţin cam 2 – 3 ore. Odată tensiunea era atât de mică încât filamentul la becuri abia se înroşea. Au venit cei de la Enel şi cică au făcut ceva „modernizări”, dar nu se vede nimic.

    O soluţie mai bună decât APC cred că ar fi un stabilizator de tensiune, ceva în genul ăsta. http://www.emag.ro/stabilizatoare-tensiune/stabilizator-de-tensiune-avr-mustek-powermate-636–pPowerMate636 Iar pentru becuri un variator cu potenţiometru, care să evite şocurile de tensiune la pornire.

  5. Dan Tănăsescu Post author

    @Chavalito: Am impresia că nu realizezi în ce ţară trăim şi cine o conduce. România este singura ţară fostă comunistă, care şi-a asasinat conducătorii la revoluţie. Dacă ar veni Chavez de exemplu să conducă ţara, în cel mult o lună ar fi terminat, pentru că ai noştri l-ar trăda imediat cu toţii. Cei care sunt acum în clasa politică nu numai că nu le pasă deloc de România şi de poporul român, dar chiar ar vinde şi ar trăda ţara cu mare bucurie, mai ales că alternativa este eliminarea din politică sau chiar un glonţ în cap. Cei foarte puţini care mai au suflet pentru România tac şi nu fac nimic pentru că le e frică sau nu vor să-şi piardă privilegiile.

  6. Alex

    Ia-ti UPS, bagat in regulator. Inainte de asta vezi daca exista mai multe variante de regulator; cel cu servomotor (adica majoritatea, daca nu aproape toate) are o latenta de reactie legata de inertia fizica a motorului. Am gasit UPS-uri SH pe la 600lei, cu 2 baterii de 17Ah (uzate binisor, ce-i drept),de 1400VA, adica ~1kW pe iesire, si merita.
    Alta solutie ar fi un laptop cu 3 baterii de 6V/10Ah puse tampon pe alimentare.Daca laptopul se alimenteaza la 19.5V si nu 19, e chiar perfect, ai avea ~6.5V/element baterie, ceea ce e ok. Bateriile fiind direct pe laptop, ai randament maxim, nu pierzi wati prin invertoare.

  7. Alex

    Cat despre conducatori, parca m-ai citat de undeva 🙂 Intr-adevar, un conducator care ne-ar salva ar fi ucis. Au fost anihilati toti cei care au stat in calea ordinii lumii de acum si celei viitoare. (Adica da, vorbesc si la viitor.) Statele exista ca sa fie impotriva indivizilor. Unde in lumea asta platim progresul si nu sabotarea? 🙂

  8. Dan Tănăsescu Post author

    Eu nu am probleme cu laptopul, ci cu PC-ul, care probabil are un sistem de protecţie la variaţii mari de tensiune, sau sursa s-a uzat şi condensatorii nu mia fac faţă fluctuaţiilor. Laptopurile nu au probleme şi chiar dacă e cădere de curent, rămân pe baterie. 🙂

  9. Alex

    Am sugerat asta ca investitie inteligenta. Am un Sony cu baterie busita, am avut si un extrabattery de 7.5Ah(cu ~50%) mai mult decat cea originala, dar folosite sau nu crapa in max.2ani. Solutia cu baterii sealed lead e mai eficienta, nu dai banii degeaba.
    Un Sony VPCSA cu SSD papa, prin invertor auto, la 12V, 1A idle pe modul video stamina, 1.5A pe video speed. 2.3A la un film HD 1080p rulat de pe hdd, 2.0A cu acelasi film, dar video stamina. 2.6A AbbyFineReader, recunoastere caractere+conversie jpeg->pdf. Un consum minim, unde brightness-ul e cel mai putin important. E diferenta dintre i7 si i5. Cand se incarca bateria, ajung la 4A, adica ~48W putere absorbita la 12V, randamentul sursei nefiind evident 100%.
    Vaio F11M1E papa insa 20W idle (masurati pe ramura 19.5V), iar in consum ajunge pana la 90W, daca-i dau 2 arhivari masive cu 7z.
    Magaoaia (i se mai zice si desktop PC 🙂 ) papa ~150W idle (masurati cu un wattmetru tip priza), ceea ce pentru accu e destul de mult. 80-100W papa si monitorul, solutia fiind sa trec pe laptopuri cand cade curentul. Si cade. Trebuie sa cada! Nu are cum sa nu cada. N-ai fi stresat sa nu cada o luna curentul? Eu da 🙂

  10. Pingback: FMI ne scumpeşte energia electrică şi gazele,dar cum rămâne cu salariile ? | Lupul Dacic

  11. Pingback: Vom ajunge sa platim cat nemtii la facturile de gaz! | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge