10 indicii pentru depistarea unui sociopat

By | 31 iulie, 2012
Distribuie prietenilor!

1. Sociopaţii sunt fermecători. Sociopaţii au o mare carismă şi au tendinţa de a atrage adepţi doar pentru că oamenii doresc să fie în jurul lor. Ei au o „strălucire” aparte, care atrage oameni ce caută de obicei îndrumare sau un ţel de urmat. Ei de multe ori par a fi sexy sau au o puternică atracţie sexuală. Asta nu înseamnă că toţi oamenii sexy sunt sociopaţi.

2. Sunt mult mai spontani şi trăiesc mai intens decât alte persoane. Ei au tendinţa de a face lucruri bizare, uneori haotice pe care cei mai mulţi oameni obişnuiţi nu le-ar face. Ei nu sunt legaţi de normele sociale uzuale. Comportamentul lor de multe ori pare a fi iraţional sau extrem de riscant.

3. Sociopaţii sunt incapabili de a se simţi ruşine, vinovăţie sau remuşcări. Creierele lor nu au pur şi simplu circuitele necesare pentru a procesa astfel de emoţii. Acest lucru le permite să trădeze oamenii, să-i ameninţe, să le facă rău, fără a sta pe gânduri. Ei urmăresc orice acţiune care este în interesul propriu, chiar dacă aceasta dăunează grav altora.

4. Sociopaţii inventează minciuni scandaloase despre experienţele lor. Ei exagerează lucrurile până la absurd, dar când le descriu într-un format narativ, pe moment faptele par credibile.

5. Sociopaţii caută să-i domine pe ceilalţi şi să „câştige” cu orice preţ. Ei urăsc să piardă în orice dezbatere sau luptă şi îşi vor apăra reţeaua vicioasă de minciuni, până la punctul absurdităţii logice.

6. Sociopaţii tind să fie extrem de inteligenţi, dar ei îşi folosesc puterea minţii pentru a-i înşela pe alţii, mai degrabă, decât pentru a-i ajuta. IQ-ul lor ridicat de multe ori îi face periculoşi. Acesta este motivul pentru care mulţi dintre cei mai cunoscuţi ucigaşi în serie, care s-au sustras aplicării legii, erau sociopaţi.

7. Sociopaţii sunt incapabili de iubire şi acţionează numai în folosul propriu. Aceştia pot mima dragostea sau compasiunea, cu scopul de a obţine ceea ce doresc, dar ei nu simt, de fapt, dragostea în felul în care o facem noi.

8. Sociopaţii folosesc limbajul poetic. Ei sunt maeştri ai cuvintelor, capabili să ofere un „flux de conştiinţă” alert, un monolog, care este deopotrivă interesant şi hipnotic. Ei sunt povestitori experţi şi chiar poeţi.

9. Sociopaţii nu-şi cer niciodată scuze. Ei nu greşesc niciodată. Ei nu simt vina. Ei nu-şi pot cere scuze. Chiar dacă se dovedeşte că au greşit, ei vor refuza să îşi ceară scuze şi în loc să facă asta vor trece la atac.

10. Sociopaţii sunt deliranţi şi cred literalmente că ceea ce spun ei devine real doar pentru că îl spun! Charles Manson, criminalul sociopat, este celebru pentru că a spus, „Eu nu am omorât pe nimeni! Nu e nevoie să ucid pe cineva! Gândeşte-te! Am totul AICI! (arătând cu degetul la tâmplă) Nu am nevoie să trăiesc în acest tărâm fizic…”

Sursa

Ghici, ghicitoarea mea, la ce sociopat internabil şi suspendat mă gândesc eu acum?! 😆

Dacă îţi place acest articol şi îl găseşti interesant şi/sau util, poţi face o donaţie, intrând pe această pagină.

25 păreri la “10 indicii pentru depistarea unui sociopat

  1. Rodica Gabriela Kalimtzakis

    Articolul este scris de un bun psiholog, care în fond, nu a trebuit
    să-şi folosească neapărat profesionalismul,ci pur şi simplu, a comunicat simptomatologia sociopatului, fapt care, după citirea articolului ne pune în situaţia de a reuşi şi noi să punem acest diagnostic unor persoane din viaţa noastră, grav este atunci când, un sociopat ajunge în demnităţi ale statului foarte importante şi boala sa aduce prejudicii imense comunităţii.

  2. Sofocle

    Ghici, ghicitoarea mea, ai gresit incadrarea baiatule, si daca-l asemeni cu C.Manson inseamna ca nu stii nimic, degeaba mai postezi.

  3. Pingback: Să fii fericit înseamnă să fii sociopat? | Dan Tănăsescu

  4. Oana

    buna . ma puteti ajuta cu cateva informatii despre personajul sociopat Alex , din filmul : „Portocala mecanica” ? Si cu cateva sugestii legate de titlul filmului . de ex .. de ce se numeste asa .. Imi trebuie pentru un eseu despre analiza filmului.. si as dori sa am informatii si despre aceste lucruri . Multumesc frumos .

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Adică să-ţi fac eu tema?! Îmi pare rău dar nu mă ocup cu aşa ceva! Eu când eram la şcoală îmi făceam temele singur. 😀

  6. Minutzu

    daca ai vazut filmul e imposibil sa nu iti dai seama de ce se numeste „Portocala mecanica”… that’s the fun of it. Alex e unul dintre cele mai interesante personaje din istoria cinematografiei. ar trebui sa fie o experienta faina sa-l descoperi singur, fara ajutorul nimanui 😀

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Domnule, dacă te uiţi mai atent la sfârşit vezi că am precizat sursa originală. Este un articol mai amplu în limba engleză din care am tradus un fragment. Nu cred că domnul ăla american s-a inspirat de la acel site pe care îl citaţi ca sursă. Dacă mă uit mai bine observ că site-ul respectiv a tradus acelaşi articol din limba engleză. Asta nu înseamnă că eu m-am inspirat de acolo! 🙂

  8. Dan Tănăsescu Post author

    Şi dacă te uiţi atent şi nu te grăbeşti să faci comentarii aiurea, vezi că articolul de acolo este datat august 2012, iar al meu iulie 2012, deci cred că domnii de acolo s-au inspirat de la mine.

  9. Aurelian

    10/10 ce fac? sunt sociopat! eram nesigur si am vrut sa zic cuiva ca am vaga impresie ca sunt sociopat si am zis sa caut si eu pe net inainte sa vorbesc aiurea, pentru ca numai asta fac. Ce fac?

  10. Dan Tănăsescu Post author

    Dacă erai sociopat cu adevărat nu te deranja acest lucru şi nu îţi puneai problema ce e de făcut. 😀

  11. Aurelian

    In primul rand nu am zis ca ma deranjeaza, dar cred ca avem capacitatea sa ne analizam in raport cu altii si sa constientizam ca suntem diferiti. E simplu sa observi cum oamenii se bucura la altfel de lucruri fata de tine si vorbesc in mare de simplitatea cu care unii pot fi fericiti. Este posibil sa existe cateva discrepante si sa fie doar o faza prin care trec. Eu am inceput sa imi pun intrebari atunci cand am sesizat resentimente fata de oameni, in general, mai intense decat de obicei. In acelasi timp nu ai discutat despre faptul ca sociopati sunt agitati sau depresivi, iar asta este un aspect deranjat din multe privinte. Poate acum sunt penibil pentru ca vorbesc asa despre mine, dar nici macar penibilul nu il simt, doar il constientizez la un anumit nivel. Mi s-au intamplat lucruri care sa ma transforme, dar am avut mereu tendinta sa fiu asa. Ceea ce pot sa spun sigur despre mine e ca nu ma incadrez in cutumele sociale existente, deci sunt antisocial, chiar daca asta nu se vede.
    Nu stiu cine esti si de ce vorbesc cu tine de parca ai fi un psiholog, nici exact unde bat, dar ramai frapat cand vezi ca ti se potrivesc aspecte pe care unii le-au pus deja pe hartie.
    Mai repede, sa ma intorc la conversatia voastra, as pune intrebarea in alt fel. Poti sa judeci un om pentru ceea ce e? Pentru ca si daca am fi ceea ce vrem … de unde sa stim ce trebuie sa fim? Suntem doar ce putem, ca urmare a unor multitudini de evenimente care ni se intampla direct sau care se lipesc de noi prin familie, istorie, prieteni, astre … ce vrei tu!
    Nu sunt doar ceea ce aleg eu sa fiu, mai degraba eu fac ce pot cu ceea ce mi se da. Sunt un rezultat. Da, in ecuatia asta intra si deciziile mele, dar ele reprezinta o mica parte.
    Deci pot sa ma schimb? Eu cred ca oamenii se judeca intre ei pe baza emotiilor, prea simplu, cand defapt ar trebui sa ne analizam ca pe niste ecuatii, cum spuneam mai devreme, si sa vedem daca am dat gres sau am facut ce am putut si trebuie doar sa fim invatati sa facem mai bine.
    Ideea era ca sunt sociopat sau nu probabil lumea are nevoie de mine asa, pentru ca pot sa iti zic sincer ca nu eu am ales sa fiu ceea ce sunt. Sunt doar un rezultat!
    Si nu caut raspunsuri pe internet 😀 dar mai vorbim si noi asa ca intre straini, ca de-aia suntem pe aici!
    Habar n-am!

  12. voaii

    am citit si m-am ‘spaimantat!dupa descriere este vorba de zodia berbec!si io sant berbec,sant descrisa perfect:))

  13. Raneti Tudor

    Sociopat este un om care pune propriile interese deasupra vietii altora. Sociopatia nu este doar dobandita prin nastere, ci si prin cultura, de aceea este descrisa ca o tulburare de personalitate antisociala, si nu un handicap fizic. Exemple de sociopati: politicienii, patronii, majoritatea infractorilor s.a.m.d.

  14. alex

    Salut, eu sunt un sociopat-psihopat, si va pot spune ca din cele enumerate mai sus 🙂 multe sunt neadevarate, noi, sociopatii avem emotii.

  15. Raneti Tudor

    @alex

    cine te-a diagnosticat pe tine e un prost atunci, fiindca de obicei un sociopat nu recunoaste. Mai bine cerceteaza si cunoaste-te. Iti dau doar un sfat: in ciuda prejudecatilor societatii, suntem nimic fara Dumnezeu. Afla mai mult despre asta si vei afla singura libertate posibila (chiar daca pare o contradictie in termeni)

    Pe de alta parte, nu lipsa emotiilor defineste un sociopat, ci doar lipsa unei singuri capacitati, aceea a compasiunii, sau a empatiei. Sociopat nu e cel care comporta caracteristicile, nu cel care corespunde caracteristicilor superficial, evident

  16. Raneti Tudor

    Pardon. „Sociopat e cel care comporta caracteristicile, nu cel care corespunde caracteristicilor superficial, evident”. Mi-e lene sa-mi recitesc textul pentru a-l corecta, decat dupa ce-l postez si atunci il recitesc din mandrie si-mi dau seama ca am gresit, si desi am pierdut sentimentul rusinii oarecum, ratiunea a ramas, sau complexul, sau obiceiul prost 🙂 Si asa s-a nascut psihanaliza, prin introspectie, sau reflectie, si analiza

  17. Pengu

    Raneti Tudor. Sunt sociopath și pot să-ți spun sincer fără a fi nevoie să-ți argumentez, ca o sugi.

    Avem sentimente, inclusiv, dar de obicei fata de un grup restrâns de oameni, prieteni foarte apropiați, fata de restul suntem antisociale, iar logica e simpla: nu poți întreține pe toată lume, nu poți avea 100 de relații de calitate, asa ca preferam sa ne folosim timpul și energia pt a evolua în alt fel înlocuit sa o irosim pe relații inutile din care nu avem de câștigat. Dar asta nu înseamnă că nu putem empatica cu anumite persoane(cel puțin cu ideile lor), ca suntem cruzi, ba chiar din contra, tindem sa ne apărăm și ajutam prietenii. Da într-adevăr suntem capabili de o analiza introsptiva foarte ampla, de obicei știm de ce reacționat într-un anumit fel, de ce avem un anumit sentiment, ce ia determinat pe altii sa ia on anumita decizie sau cum sa înfiripat decepție în mintea cuiva la un nivel la care sa nu observe. E ca și cum ai ști ce ce butoane sa apeși ca sa se declanșeze un sir de acțiuni pe care cel decepționat sa le facă de buna voie.

    De exemplu, eu la lucru îmi folosesc colegii sa lucreze în locul meu, lucrez în medie 1-2 ore pe zi și câștig dublu decât un coleg care și sta peste program ca să-mi facă mie treaba, dar cu toate astea îl consider prieten pe colegul ala și încerc să-l ajut cu alte lucruri(unele foarte bune, altele prin care îl subjuga și mai mult mie ajutându-l pe el… Complicat) on fine, treaba asta merge de peste 1 an.

    De asemenea, după cum vezi suntem și foarte vanitos, poate chiar narcisist din plictiseala, dar asta nu înseamnă că suntem lipsiți de apreciere fata de persoanele care ne merită.

    Plictiseala asta, inevitabil aduce tot felul de idei năstrușnice, unele dintre ele periculoase.

    Apropo, sper că-mi observați priceperea nebănuite de a nara argumente, iar dacă vă întrebați ce legătură exista intre berbec și sociopath și alte căzături de genul asta sa știți ca nici una, dar pe de alta parte un stimat domn pe nume Carl June a venit cu o teorie despre tipologia personalității, în psihologie mai este cunoscut ca horoscopul psihologic(www.16personalities.com) sau MBTI, iar un sondaj recent arata ca zodia/tipul meu(ENTP) este cel mai predispus către sociopatie aka psihopatie secundara. http://worldofanentp.tumblr.com/post/96219034302/psychopathic-types

  18. Pengu

    Aha, și dacă va întrebați, diferența între sociopat și psihopat este data de o anumită zona din creier numita amigdale, care la psihopați e cu pana la 75% mai mica, și care controlează impulsuri primare și emoționale precum frica, de aia psihopatie își pot menține calmul în situații de criza, tot de aia, neavând frica, nu au motiv sa aibă empatie, iar deciziile care la oamenii normali sunt luate și în funcție de empatie, la ei sunt luate numai în funcție de logica, zona creierului care se ocupa de raționament dacă nu ma înșel e neocortexul frontal, din acest motiv sunt/par foarte inteligenți.

  19. adema

    Ca o completare la articol, ca profan intr-ale psihologiei/psihiatriei dar cu o buna intuitie asupra „raului” din ceilalti, mai pot adauga ceva, din experienta proprie: psihopatii sunt extrem de manipulatori. Faptul ca au IQ ridicat, ca se plictisesc usor si ca sunt in general „sociabili” si activi ii face extrem de expusi; expusi noua. Adica sunt sanse foarte mari sa-i intalnim in societate: in cluburi, la petreceri, pe site-uri de matrimoniale, peste tot. Ei simt totusi o placere din simplul fapt al „provocarii”. In viata lor, provocarea e cuvantul cheie. Ei asteapta de la ceilalti sa fie „provocati” sub diferite forme pentru a-si satisface ego-ul extrem de exacerbat si pentru a-si demonstra inteligenta si puterea de manipulare. Am intalnit un astfel de personaj, clasic as putea adauga. Cu exceptia crimelor in serie, indeplinea cam toate criteriile de „demascare” a unui sociopat. Sociopatul e foarte „grijuliu” cu familia lui, sau mai bine zis se preface ca e, pentru a crea impresia ca e normal si ca are semtimente fata de membrii acesteia. Sociopatul e eminamente o fiinta nocturna si sufera de insomnii. Adoarme foarte greu si mult dupa ora 12 noaptea. IQ-ul ridicat, apetenta pentru provocari il fac sa fie nocturn. E acel „legendar” vampir energetic. Orice parere personala contrara cu a lui este intoarsa impotriva ta ca si cum ar vreo slabiciune. Manipularile lui sunt directionate spre distrugerea si subjugarea individului cu care vine in contact. Cand realizeaza acest lucru, apare plictiseala. De aceea are relatii de scurta durata. E superficial si nu poate trece dincolo de prima „provocare”.
    In general e acel om care scoate ce e mai rau din noi; mai ales in acele relatii turbulente.
    Sfatul meu pentru cei care au de-a face cu un posibl psihopat este sa tina un jurnal in care sa descrie si sa rationalizeze cu lux de amanunte fiecare gest al individului. Pentru ca nu va lasati pacatiti: odata ce deveniti subiectul de interes al unui psihopat, acesta nu va lasa din vedere nicio secunda. Sa nu confundati acest interes cu vreo afectiune….

  20. Radu

    Multe din aspectele prezentate mai sus imi sunt cunoscute si le aplic, dar in definitiv nu cred ca asta m-ar face sociopat, zic eu.

  21. HOMBRE

    Am o singura religie : cu cei buni sunt bland , dar cu cei rai sunt feroce . Rabdarea ma caracterizeaza si spiritul analitic . Probabil ca sunt cu mult mai multi sociopati de 4% , mai ales in Romania ( politicienii sunt 100 % sociopati ) !! …Tocmai acum cateva zile ,la casa parinteasca de la tara , venind din Brasov dupa cateva saptamani de absenta , un veci n si-a montat teava de evacuare de gaze de la centrala prin zidul casei lui , orizontal spre curtea mea ( zidul fiind limita de proprietate ) , bineinteles fara sa -mi ceara acordul ! A doua zi i-am lasat un bilet solicitandu-i sa desfiinteze cat mai repede ” a f u m a t o a r e a ” care si suiera aruncand uneori fumul pana la 2 metri in curtea mea unde am si vita -de-vie ! La 2 zile abia s-a deranjat venind la cimitir unde arajam mormantul parintilor si motivand , fara sa-si ceara scuze : ca asa este proiectul , ca si altii in comuna au la fel , ca-l costa sa modifice proiectul si instalatia , bla-bla-bla !! I – am explicat cu rabdare ca are 45 de zile sa desfiinteze hornul si sa si-l monteze unde vrea , dar nu in curtea mea ( vreo 65 cm !! ) . I-am spus ca tocmai il ”consultasem ” pe tata in mormant , care a fost tamplar-dulgher de meserie si m-a ” sfatuit ” ferm : taie hornul cu o lovitura de secure ca daca nu ma scol eu si il rezolv repede ( am glumit ) . Mai mult , fiica vecinului e prin America unde si-a luat un doctorat in ” pisologie ” ( daca ea ar fi sincera i-ar explica lu’ taticu ca are un comportament de s o c i o p a t ! ) … Art. 612 Cod civil interzice asemenea lucrare ,dar sper sa nu ajung cu problema in instanta ( unde alte p.z .e sociopate ajung sa te ”judece”, adica dau solutii dupa cum vrea ” pasarica ” lor pentru ca nu au creier sau mai bine zis judecata si sunt i n a m o v i b i l e ( adica lipsite de scrupule ) AVE tuturor o a m e n i l o r ! … P.S. Sigur ca daca astup bine afumatoarea cu un dop bine legat cu carpe sare in aer si scap repede de tot deranjul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge