Despre spălaţii pe creier

By | 22 august, 2012
Distribuie prietenilor!

Iniţial am studiat acest fenomen al spălării creierului citind diverse cărţi, articole sau vizionând documentare, dar mai nou, în condiţiile actuale, când spaţiul public este inundat cu propagandă, diversiuni, intoxicări, manipulări şi tot felul de alte mizerii răspândite prin presă şi prin acţiuni subversive, am avut ocazia să intru direct în contact cu astfel de persoane cu creierul spălat.

Individul spălat pe creier este o persoană care are suspendată capacitatea de gândire critică şi este incapabilă să deosebească adevărul de minciună, raţiunea sa fiind înlocuită cu o serie de clişee şi scheme mentale prefabricate, implantate prin propagandă şi îndoctrinare, care se activează în contact cu anumite sintagme şi cuvinte-cheie.

Spre exemplu, nu demult, am întâlnit pe Facebook o duduie foarte trendy, cu un job extrem de trendy, care spunea cât este ea de entuziasmată de capitalism, de Occident şi cât de mult i-ar place ei să vină americanii sau nemţii să ne conducă.

Am încercat să-i explic faptul că nu e vorba, în contextul geopolitic actual, nici de americani, nici de nemţi, sau de vreo altă naţiune, ci soarta lumii este hotărâtă de o oligarhie bancaro-corporatistă, cu interese aflate deasupra statelor, naţiunilor şi doctrinelor politice. Tipa a sărit ca arsă şi m-a acuzat că manipulez, a spus că fiecare ar face bine să păstreze astfel de manipulări şi diversiuni pentru el şi să nu le dea mai departe. Şi mai spunea că, dacă toate aceste lucruri ar fi „secrete” şi „conspirative”, nu s-ar găsi peste tot şi nu ar vorbi toată lumea despre ele.

I-am atras atenţia că eu nu am folosit nicio clipă cuvintele „secret” sau „conspirativ”. Oligarhie înseamnă un grup restrâns de persoane, o elită, care îşi impune voinţa şi controlează un anumit domeniu, iar „bancaro-corporatist” se referă la bănci şi corporaţii care sunt entităţi la vedere, nicidecum secrete.

Tipa a mai spus un lucru semnificativ şi definitoriu pentru cei care au fost supuşi procesului de spălare pe creier. După ce mi-am exprimat opinia că sistemul capitalist oferă doar iluzia libertăţii şi a egalităţii de şanse, mi-a replicat că ea preferă să trăiască iluzia că e liberă, decât minciuna că este egală cu x sau y şi că x şi y merită „ce a muncit ea”.

Această complacere în iluzie şi o realitate paralelă, demnă de filmul „Matrix”, este specifică spălaţilor pe creier. Am auzit mai multe persoane, atunci când au apărut discuţii despre dezvăluiri şi conspiraţii, spunând că ele „doresc să rămână fericite în ignoranţa lor”.

Cea mai tristă şi practic irecuperabilă categorie de spălaţi pe creier este aceea a celor care resping orice informaţie contrară celor cu care au fost programaţi, chiar şi atunci când aceasta este evidentă şi le este pusă în faţa ochilor.

Mi s-a întâmplat să întâlnesc adesea o serie de indivizi care aberau pe diverse teme legate de politică, geopolitcă, economie sau societate şi dorind să îi luminez şi să-i scot din ignoranţă, le-am recomandat diverse cărţi, documentare sau articole, care explicau cum stau de fapt lucrurile şi care este cauza reală a problemelor cu care ne confruntăm azi. Reacţia a fost aceea de respingere oarbă, asociată fie cu furie, fie cu dispreţ şi aroganţă.

Imaginaţi-vă situaţia în care cineva susţine că nu îi place ciorba de fasole. Toată ziua ţine să arate tuturor că nu îi place ciorba de fasole şi este absolut sigur de asta. Şi de curiozitate, întrebi persoana respectivă, dacă a mâncat vreodată, sau măcar a gustat dintr-o farfurie cu ciorbă de fasole. Aceasta îţi va răspunde că nu a mâncat în viaţa ei aşa ceva, dar ştie ea că nu e bună, pentru că i-a auzit pe alţii spunând că nu e bună şi a scris şi în presă despre asta etc. Ca să îi arăţi că se înşeală îi oferi respectivului o farfurie aburindă cu ciorbă de fasole cu afumătură şi acesta o răstoarnă şi spune că el nu are nevoie să mănânce ciorbă de fasole, ca să îşi dea seama că nu îi place.

Cam aşa reacţionează şi spălaţii pe creier, transformaţi de manipulatori în computere şi reportofoane umane. Dacă le oferi o carte, un documentar sau un articol, menite să le lumineze mintea şi să-i scoată din starea de transă, refuză să le studieze, sau măcar să arunce o privire asupra lor, motivând că ştiu ei cum e cu „teoriile astea conspiraţioniste” şi că tu eşti un paranoic, un ciudat şi manipulat de cei care se opun „democraţiei” şi „lumii libere”. Nu mai contează că informaţiile pe care le oferi se bazează pe documente, date istorice sau studii efectuate de specialişti.

14 păreri la “Despre spălaţii pe creier

  1. Sorin

    Problema e, ca la un moment dat, nu mai pot distinge adevarul de mincuna, datorita manipularilor, „fumigenelor” si intoxicarii cu tot felu de informatii. Nu mai sti care presa este manipulata si care este libera, corecta ( in Romania cred ca toata asculta ordinele licuriciului).

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Tocmai de eceea este nevoie să îţi dezvolţi gândirea critică şi capacitatea de a distinge adevărul de minciună.

  3. finalone

    Orice om are dreptul sa fie prost. Dar asta devine o problema in democratie, cand majoritatea care voteaza alege sa isi ‘exercite acest drept.’

  4. Cosmin Gherghe

    Buna ziua,

    Va rog sa ne comunicati care sunt cartile recomandate de catre dumneavoastra.

    Cu stima,
    Cosmin

  5. Andrei

    Felicitari pentru articol, Dan Tanasescu! Observ ca ,,spalatii pe creier” sunt foarte asemanatori. Unul dintre spalatii pe creier cu care m-am confruntat s-a comportat foarte asemanator cu ce scrii tu aici, doar ca atunci cand am incercat sa discut cu el despre cum sta treaba cu oligarhia si aratandu-i chiar articole pe blogul tau, a refuzat categoric, le-a etichetat precum ca ar fi niste preconceptii conspirationiste. Cel mai grav lucru din mintea lui mi s-a parut urmatorul cliseu : ,,Nu conteaza cum au ajuns aia miliardari, oligarhi si sa detina acest control! Nu conteaza metodele pe care le-au folosit si le folosesc in continuare! IMPORTANT ESTE CA EI SUNT ACOLO !!! Iar ceilalti isi doresc sa fie ca si ei” . El crede ca mentalitatea de lidership il poate duce si pe el in ,,clasa selecta a societatii” . Ce sa-i mai spui unui asemenea om ???

  6. Dan Tănăsescu Post author

    Este aceeaşi mentalitate pe care o au şi cei care joacă la Loto sau participă la „Românii au talent”: sistemul e bun, pentru că ei visează să ajungă în vârf, acolo unde câştigătorul ia totul şi învinsul nimic.

  7. radu

    Cel mai bun exemplu, fanii latrina/haznaua 3! Imbecilii pun botul la toate prostiile debitate de jurnalisti platiti sa denigreze tot.
    Nu am fost, nu sunt si nici nu voi fi fan basescu dar dupa atatea luni de cand basescu nu mai e, mi se pare stupid ca toate emisiunile sa aiba ca tema central basescu!

  8. Dan Tănăsescu Post author

    Lasă că nici nu Realitatea sau B1 TV nu mi-e ruşine! Să mai lăsăm Antena 3 să respire un pic! 🙂

  9. Pingback: Inteligenţa nu te scuteşte de spălarea pe creier | Lupul Dacic

  10. Pingback: Despre spălaţii pe creier | misucroitor

  11. Rmindhunter

    Adevarul este numai unul!!! Insa nu toti au capacitatea sa-l observe , informatia exista insa trebuie sa stii sa o cauti!!! Bun articol…din pacate si eu cunosc multi oamenii de acest gen…

  12. ddvs

    Cu un astfel de idiot m-am contrazis acum cateva zile pe tema de atributii administrative,i-am pus in fata textul de lege si tot nu a fost bine ,ca defapt nu este asa ca asta depinde de altele si mult cacat ieftin care degeaba incerci sa le explici ca nu ai cu cine….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge