Iranul a lansat un nou model de dronă

By | 11 mai, 2013
Distribuie prietenilor!

S-a spus mult deja despre vastul program al dronelor militare americane, dar iată că Iranul tocmai a lansat ultima aeronavă autonomă proprie în încercarea de a evidenţia progresele recente în vederea construirii propriei flote de drone.

Desemnată ca Hemaseh în farsi, ceea ce înseamnă „epic” în limba engleză, cel mai recent avion de recunoaştere/luptă al Iranului a fost prezentat, joi, în timpul unei ceremonii la care a participat ministrul Apărării, Ahmad Vahidi.

Viu colorată în culorile drapelului naţional al Iranului şi etalând ceea ce par să fie două rachete butaforie sub aripile sale, drona autohtonă se spune că posedă capacităţi „stealth”, care i-ar permite să se sustragă radarului inamic.

„Această dronă a fost construită de către experţii din industria de apărare şi este în acelaşi timp capabilă de supraveghere, recunoaştere şi de atacuri cu proiectile şi rachete”, a declarat Vahidi în timpul dezvelirii.

„Acest aparat de zbor cu capacitatea sa de camuflaj, poate evita detectarea de către inamic”, a adaugat el.

Într-un raport anterior, realizat de agenţia oficială de ştiri a Iranului, Fars News Agency (FNA) statul pretindea că ar construi „zeci de tipuri diferite” de vehicule aeriene fără pilot şi lansează acest cel mai recent model, ca cel mai avansat din ţară. Conform FNA, 30 dintr-un total de 40 de tipuri de drone sunt deja în faza de producţie.

Pe 2 februarie, Iranul, de asemenea, a prezentat cu multă pompă o altă aeronavă produsă pe plan intern, la acea vreme de tip jet „stealth” cu echipaj, numit Qaher 313, la o ceremonie prezidată de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. Analiştii din SUA au fost, în general, suspicioşi în legătură cu aspectul neobişnuit al aeronavei, suspectând că era mai degrabă o machetă, decât un prototip capabil de zbor.

În ultimii ani, Iranul a lansat mai multe modele de dronă, cum ar fi Karrar, cu rază lungă de acţiune, în august 2010, şi mai recent modelul Shahed 129, făcut public în septembrie 2012.

Sursa: RT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge