E nevoie de doar 10% din populaţie pentru a produce o schimbare de mentalitate

By | 21 mai, 2013
Distribuie prietenilor!

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Politehnic Rensselaer au descoperit că, atunci când doar 10% din populaţie are o convingere de nezdruncinat, convingerea va fi întotdeauna adoptată de majoritatea societăţii. Oamenii de ştiinţă, care sunt membri ai Social Cognitive Networks Academic Research Center (SCNARC) de la Rensselaer, au folosit metode de calcul şi analiză pentru a descoperi punctul critic de la care o convingere minoritară devine opinia majoritară. Constatarea are implicaţii pentru studiul şi influenţa interacţiunilor sociale, de la răspândirea inovaţiilor până la propagarea idealurilor politice.

„Când numărul celor care susţin ferm o opinie este de sub 10%, nu există nici un progres vizibil în răspândirea ideilor. Ar necesita literalmente o perioadă de timp comparabilă cu vârsta universului pentru ca un grup de aceste dimensiuni să ajungă majoritar”, a declarat directorul SCNARC Boleslaw Szymanski, distins profesor al Institutului Politehnic Rensselaer. „Odată ce numărul creşte peste 10%, ideea se răspândeşte ca o flacără.”

De exemplu, evenimentele ce au loc în Tunisia şi Egipt par să reprezinte un proces similar, în conformitate cu Szymanski. „În aceste ţări, dictatorii care au fost la putere timp de decenii au fost răsturnaţi brusc în doar câteva săptămâni.”

Constatările au fost publicate pe 22 iulie 2011, în premieră în ediţia on-line a revistei „Physical Review E” într-un articol intitulat „Consensul social prin influenţa minorităţilor angajate.”

Un aspect important al descoperirii este că procentul deţinătorilor unei opinii ferme necesare pentru a schimba opinia majorităţii nu se modifică semnificativ, indiferent de tipul de reţea în care susţinătorii opiniei operează. Cu alte cuvinte, procentul deţinătorilor opiniei ferme necesare pentru a influenţa o societate rămâne la aproximativ 10%, indiferent de cum sau de unde porneşte această opinie şi se răspândeşte în societate.

Sursa

O părere la “E nevoie de doar 10% din populaţie pentru a produce o schimbare de mentalitate

  1. Emi

    E de baza aceasta informatie. Trebuie aplicata! Bravo pt gasirea ei si postarea pe blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge