Fracturarea hidraulică provoacă lipsa apei în Michigan

By | 8 iunie, 2013
Distribuie prietenilor!

Îngrijorarea cu privire la impactul asupra apelor subterane locale, prin utilizarea masivă a apei – pe o scară nemaivăzută a operaţiunilor de fracturare hidraulică în Michigan – a ajuns la un punct critic, în condiţiile în care planul EnCana Oil & Gas (USA) Inc de a utiliza 8.400.000 de galoane de apă, pentru a fractura un singur puţ, a cauzat o lipsă de apă în regiune.

Water-Truck-Filling-in-Kalkaska

În schimb, compania transportă apă în cisterne – aproape 1 milion de galoane în doar o săptămână – din sistemul public de apă din Kalkaska, pentru a-şi satisface nevoile. Această singură operaţiune de fracturare foloseşte astăzi mai multă apă decât utilizează oraşul Kalkaska pentru toate nevoile sale, în aceeaşi perioadă de timp.

Sonda de gaz/petrol Westerman 1-29 HD1, situată pe Wood Road în Rapid River Township, districtul Kalkaska, iniţial concesionată către Chevron Michigan, LLC, este acum operată de EnCana.

Avizul emis de Departamentul de Calitate a Mediului Michigan (DEQ) a autorizat un puţ de apă pentru zona exploatării. Necesarul de apă, estimat pentru sonda de gaz/petrol, a fost de 8,4 milioane galoane. Aceasta în comparaţie cu aproximativ 10.000 de galoane folosite pentru a finaliza sau „stimula” o sondă în mod tradiţional – o creştere masivă în utilizarea apei, consumate în industria fracturării hidraulice faţă de trecut.

Instrumentul de Evaluare a Extracţiei Apei din Michigan (The Michigan Water Assessment Withdrawal Tool, prescurtat WWAT) a estimat că 900 galoane pe minut ar putea fi eliminate în condiţii de siguranţă din zonă fără a provoca un impact negativ asupra resurselor. După cum se pare, nu există suficientă apă disponibilă în regiune pentru a furniza 900 de galoane pe minut, ca să nu mai vorbim de eliminarea în condiţii de siguranţă.

Opt puţuri de apă suplimentare au fost forate pe exploatare, dar se pare că nu au fost nici ele de ajuns. Începând cu 31 mai, apa a început să fie eliminată din sistemul public al oraşului Kalkaska pentru fracturarea puţului de gaz/petrol.

Extragerea din sursa municipală nu a asigurat nici pe departe furnizarea apei necesare pentru a finaliza puţul Westerman, aşa că, sâmbătă, un alt puţ de apă a fost forat pe terenul din împrejurimi.

Acel puţ, de asemenea, nu a reuşit să producă apă suficientă şi camioane care soseau din oră în oră au continuat să transporte mai mult de 900.000 de galoane de apă din sistemul municipal Kalkaska pe parcsursul week-end-ului. În ultimul raport din 4 iunie, apa era încă transportată cu cisternele la sondă, din sistemul municipal de alimentare cu apă.

Sursa

După cum se vede, fracturarea hidraulică necesită foarte multă apă. Şi această apă este extrasă din rezerva locală de apă potabilă, nu este adusă de acasă de Chevron sau altă companie care realizează exploatarea. Aşa că, vă daţi seama, dacă în America sunt probleme, cam ce dezastru s-ar produce în România, o ţară mult mai mică şi cu zone mult mai dens populate decât peste ocean!

3 păreri la “Fracturarea hidraulică provoacă lipsa apei în Michigan

  1. Pingback: Fracturarea hidraulica si lipsa apei in Michigan – Anonimus

  2. Pingback: Fracturarea hidraulica si lipsa apei in Michigan | Anonimus

  3. Pingback: Fracturarea hidraulică și lipsa apei în Michigan - Anonimus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge