Dacă foloseşti cuvântul „ţigan” poţi lua amendă 7.000 de euro

By | 28 iunie, 2013
Distribuie prietenilor!

După îndelungi presiuni venite de la Uniunea Europeană, care consideră că în ţara noastră drepturile romilor sunt grav încălcate, folosirea cuvântului ţigan, interzis în România, va fi sancţionată pe viitor cu amenzi de până la 7.000 de euro, informează Realitatea TV.

Amenda maximă s-a mărit de 12 ori în urmă cu câteva săptămâni, la propunerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Amenzile pentru discriminarea unei persoane variază acum între 1.000 şi 30.000 de lei, iar cele pentru discriminarea unui grup între 2.000 şi 100.000 lei.

Sursa: Ghimpele

Ciudat la Uniunea Europeană este faptul că numai la noi în România este valabilă chestia asta cu discriminarea. Ţările şmechere, precum Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia etc. pot oricând să-i expluzeze pe rromi, să le distrugă taberele, să le interzică accesul pe piaţa muncii sau să facă glume televizate pe seama etniei lor. De asemenea termenul de “rrom” a fost impus doar în România, peste tot în Europa ei se numesc gitan, gitano, zingaro, zigeuner, gypsy, cikán etc. Şi nimeni nu mai vorbeşte despre amenzi şi discriminare.

Actualizare:

Se pare că această „binecuvântare” o datorăm Elenei Băsescu, care, evident, aşa cum a mai demonstrat, mizează pe votul rromilor pentru un nou mandat de europarlametar. Ea se laudă că a salvat cuvântul „rom”, ca denumire oficială pentru comunitatea ţigănească.

Într-un articol publicat joi pe blogul personal, europarlamentarul Elena Băsescu spune că a învins USL-ul şi a salvat cuvântul rom, ca denumire pentru comunitatea ţigănească.

EBA s-a angajat în lupta pentru salvarea cuvântului „rom”, în urmă cu o lună, scriindu-i inclusiv comisarului pe Justiţie Viviane Reding că doi deputaţi au o „propunere fascistă” de interzicere, printr-un amendament la Constituţia României, a dreptul de folosire a cuvântului „rom”.

Sursa: Jurnalul Naţional

5 păreri la “Dacă foloseşti cuvântul „ţigan” poţi lua amendă 7.000 de euro

  1. Sorin

    Tiganii nu sunt romi, sunt tigani toata ziua, pana la sfarsitul jilelor.
    Nu am nimic cu ei, unii sunt foarte talentati si destepti, dar sunt multi care fura, insala, etc.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Aici nu e vorba nici măcar de simpatii sau antipatii, e vorba doar de o denumire, care de altfel se foloseşte de sute de ani! 🙂

  3. marian emil

    Pai daca cronicaru” in Letopisetu Tarii Moldovei le-a zis tigani n-a avut dreptate? da mai e o vorba-n popor ca nu stiu cine nu-i om! Cum e vorba aia? c-am uitat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge