Scopul real al scandalului Snowden este crearea de tensiuni între SUA şi Rusia

By | 9 august, 2013
Distribuie prietenilor!

S-a făcut multă tevatură în jurul lui Edward Snowden, presupusul dizident al agenţiei NSA, care a făcut “dezvăluiri” legate de interceptări şi supraveghere electronică a cetăţenilor americani şi din întreaga lume, aşa că nu mai reiau toată povestea în amănunt. Amintesc doar că Snowden a primit azil temporar în Rusia, după ce timp de o lună a fost blocat pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

De la începutul acestei poveşti am intuit că scopul său este unul geopolitic major, pe de-o parte dorindu-se crearea de tensiuni şi animozităţi între SUA şi UE, iar pe de altă parte un conflict, poate şi mai important, cu Rusia lui Putin.

Dovezile au început să apară. Mai întâi în Germania au avut loc nişte proteste civile în care manifestanţii îşi exprimau indignarea faţă de interceptările serviciilor americane, în special NSA, pe teritoriul ţării lor.

Acum avem de-a face şi cu tensiuni făţişe între Casa Albă şi Kremlin.

Va curge încă multă cerneală pe marginea cazului Snowden. Noi, însă, ne-am propus aici să subliniem ceea ce lipseşte, surprinzător, din multiplele analize făcute până în acest moment. Şi anume, dezvăluirea indirectă, dar cât se poate de clară, făcută de senatorul John McCain într-o problemă de interes geostrategic. Experimentatul politician fie şi-a pierdut stăpânirea de sine, fie s-a simţit dator să se detaşeze în corul „furioşilor” împotriva Rusiei.

Dar asta nici nu mai contează. Important este că, după ce a declarat despre azilul acordat de Moscova lui Snowden că este „o ruşine şi un efort deliberat de a pune în dificultate Statele Unite” – ceea ce nu corespunde realităţii, oricum am privi lucrurile! – a cerut luarea unor măsuri punitive împotriva Rusiei. Şi, pe fondul declarat al dorinţei de a lua măsuri împotriva ruşilor, s-a produs dezvăluirea despre care atragem atenţia aici: supărat şi enervat, senatorul John McCain a cerut accelerarea programelor anti-rachetă europene, despre care Statele Unite afirmaseră oficial că nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, recunoscând astfel că nu acesta e adevărul, că în concepţia strategilor de la Washington programele care angajează inclusiv baza de la Deveselu, din România, au exact scopul de acţiona în viitor împotriva potenţialului militar al Moscovei!

Sursa: Vocea Rusiei

Preşedintele american Barack Obama şi-a anulat întâlnirea pe care urma să o aibă cu preşedintele rus Vladimir Putin în septembrie, în marja summitului G20 din Sankt Petersburg, decizia venind la doar câteva zile după ce Rusia i-a acordat azil politic temporar analistului NSA Edward Snowden.

Potrivit BBC News, liderul de la Casa Albă va participa la summitul economic G20, ce se va desfăşura în Sankt Petersburg în perioada 5 – 6 septembrie 2013.

Obama s-a declarat „dezamăgit” de decizia Rusiei de a-i acorda azil lui Snowden: „Am fost dezamăgit pentru că, chiar dacă nu am semnat un tratat de extrădare cu ei, în mod tradiţional noi am încercat să respectăm (cererile lor, n.red.) dacă a fost cineva în afara legii sau suspectat că ar fi în afara legii în ţara lor”, a declarat Obama în cadrul unei emisiuni televizate.

Sursa: Gândul

Să sperăm că nu se va ajunge şi la declaraţii de război, pentru că în acest caz România este cam la mijloc şi nu-i pică deloc bine asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge