5 motive pentru ca statul să finanţeze Biserica

By | 15 august, 2013
Distribuie prietenilor!

În ultima vreme ONG-urile anti-creştine şi presa aservită intereselor anti-româneşti au înteţit atacurile la adresa Bisericii Ortodoxe Române, cu precădere înainte de marile sărbători creştine.

Tema principală de propagandă este aceea că se construiesc, pe bani publici, mai multe biserici, decât spitale şi şcoli. Adică, vezi Doamne, din cauza Bisericii nu se pot construi suficiente spitale, şcoli, azile de bătrâni etc. acestea fiind mult mai necesare cetăţenilor decât lăcaşurile de cult.

Pe baza viziunii statului asupra relansării economiei şi a ce s-a întâmplat în România în ultimii ani, eu cred că, dimpotrivă, statul ar trebui să dea cât mai mulţi bani pentru BOR, acest lucru având ca rezultat relansarea economică a României şi ar contribui la prosperitatea şi bunăstarea societăţii.

Propagandiştii ateişti uită să ne spună că, în perioada guvernării Băsescu-Boc au fost închise sau comasate sute de spitale şi şcoli, pe motiv că erau neperformante din punct de vedere economic, deşi se pompează anual miliarde de euro la Sănătate şi Educaţie, pe când BOR se mulţumeşte doar cu câteva zeci de milioane.

Pe de altă parte, propaganda anti-BOR susţine că preoţii sunt foarte prosperi, au toţi Maserati, Mercedes-uri sau alte maşini de lux, cruci imense de aur la gât, vile şi alte chestii scumpe. Păi, dacă sectorul economic bisericesc este atât de profitabil, nu înseamnă că trebuie ca statul să investească mai mult în el?! Dacă este rentabil pentru stat să acorde subvenţii firmelor străine care investesc în România şi consideră că economia se poate relansa prin construcţii de autostrăzi, reabilitări de blocuri, investiţii în telegondole, piscine, terenuri de fotbal şi parcuri la sate, atunci de ce nu ar investi şi în construcţia de biserici şi în proiectele derulate de Biserică, cum ar fi de exemplu Catedrala Mântuirii Neamului?

Ca să înţelegeţi mai bine ce vreau să spun, iată câteva din motivele pentru care statul ar trebui să investească masiv în Biserică.

1. Biserica relansează economia. Construirea de lăcaşe de cult presupune contracte cu firme de construcţii, materiale de construcţii, transport, catering, arhitecţi, artişti plastici etc. toate acestea revigorând economia locală sau chiar naţională. Ca să nu mai vorbim de dezvoltatea economiei pe orizontală, în jurul acestor proiecte derulate de BOR.

2. Biserica creează locuri de muncă. De asemeni, construcţia de biserici duce la crearea de noi locuri de muncă. În afară de preot, biserica mai are nevoie de personal pentru întreţinere, activităţi comerciale, administraţie, diverse munci, toate însemnând locuri de muncă pentru cetăţeni. La acestea se adaugă locurile de muncă create indirect, prin stimularea economiei locale.

3. Biserica ajută la dezvoltarea turismului. Imaginaţi-vă fluxul de turişti care se va genera în urma construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Şi nu mă refer aici numai la persoanele religioase, ci şi la turiştii care vor veni să o viziteze pur şi simplu din curiozitate. Pe urmă avem multe mănăstiri vechi, foarte frumoase şi unice în Europa, care, prin promovare şi întreţinere corespunzătoare, vor atrage şi mai mulţi turişti ca până acum.

4. Biserica încurajează rămânerea românilor în ţară. Meseria de preot şi cu atât mai puţin cea de preot ortodox, nu sunt specializări care să fie căutate în alte ţări, deci preoţii nu vor pleca în alte ţări în căutarea unui trai mai bun. Lor li se adaugă ceilalţi salariaţi din cadrul parohiilor, care, lucrând într-un mediu stabil, liniştit şi având salarii realtiv decente, vor fi tentaţi să-şi păstreze locurile actuale de muncă.

5. Cresc contribuţiile Bisericii la bugetul de stat. Contrar minciunilor propagandei ateiste, BOR plăteşte impozite la stat ca orice altă instituţie sau agent economic, fiind scutită doar pentru proiectele cu caracter social-umanitar. Deci, prin creşterea veniturilor Bisericii şi a numărului de salariaţi, cresc implicit şi contribuţiile la buget.

2 păreri la “5 motive pentru ca statul să finanţeze Biserica

  1. Mihai

    1. Biserica relanseaza economia. Serios? Tu te vezi ce idiotenii debitezi? In care tara lovita de criza economica, Biserica a scos-o din criza si a relansat economia nationala? La catedrala NEamului de prost gust, cine castiga? Firma de constructii care iti garantez eu ca are in spate un politician sau chiar pe cineva din BOR. Cine mai castiga? Alte cateva firmulite de catering si artisti plastici. Ia uite ce se ridica economia nationala. E ca si cum ai zice ca un meci Real Madrid-Barcelona desfasurat pe National Arena, ar relansa economia natinala din banii platiti pe bilete. Cam asta e ordinul de marime al efectului pe care il are construirea catedralei.

    2. Pe principiul de la 1, iar bati campii cu locuri de munca. Pai cu banii de pe catedrala, nu mai bine facema noi o autostrada? Ca acu ceva timp Renault se plangea ca nu are infrastructura pe care sa-si poata transporta marfa. Nu crezi ca o infrastructura de autostrazi ar atrage mai multi investitori? Investitori care ar construi fabrici si ar genera cu siguranta mult mai multe locuri de munca.

    3.Biserica ajuta la dezvoltarea turismului. Prietenas, tu ai habar ce locuri superbe avem in tarisoara asta a noastra?! Esti constient ca nu suntem in stare sa profitam de asta si ca turismul in Romania e la pamant? Ce te face sa crezi ca o catedrala va atrage un aflux atat de mare de turisti?! Sau ca vom stii sa profitam de asta?

    4. Biserica incurajeaza ramanerea romanilor in tara. Bre esti prost sau doar te prefaci? Pai tu crezi ca Dorel care moare de foame in casa ca nu-si gaseste de munca in RO, sau chiar daca gaseste e sclavagit 12 ore pe zi pe un salariu de cacat, o sa stea el in tara ca asa ii zice popa? O sa fuga cu prima ocazia la cules de capsuni.

    5. Cresc contributiile bisericii la bugetul de stat. Care contributii coae?!?!?!! Cand BOR are cele mai multe scutiri fiscale din RO! Tu ai habar ca preotii deserviti spitaleor sunt platiti de ministerul de sanatate? Adica la bugetul de stat se duc bani pentrru contributii de la ala care-i plateste. La fel si cu preotii deserviti penitenciarelor, sunt platiti de ministerul de interne. Preotii care predau religia in scoli, sunt platiti de ministerul educatiei. si asa mai departe.

    Ti se pare normal cand ii vezi pe popi cum se afiseaza cu masini de sute de mii de euro?? Din ce bani isi iau masinile alea? Dar de popii aia care refuza sa-ti ingroape mortul ca nu ai banii pe care ti-i cere el?

    Nu sunt ateu, sunt ortodox si cred in Dumnezeu. Nu cred in biserica. Daca vrei sa te rogi o poti face oriunde! Nu ai nevoie de palate. Eu nu am nevoie de intermediari intre mine si Dzeu. Pot sa ma o relatie spirituala cu EL si fara niste intermediari care lucreaza pe comisioane. In Romania biserica este sustinuta de stat DOAR pentru ca genereaza voturi!

  2. dani

    Foarte bun articol!
    Comentariul anterior este penibil, o minima informare ar aduce la suprafata detalii evidente. Uita-te la Turcia, Catedrala Sf Sofia aduce anual fonduri imense. De ce sa nu aibe si BOR fonduri pentru ca pana una alta BOR are mai multe institutii de ajutor social, mai multe decat insusi statul. Fondurile date BOR sunt 0,4% PIB adica infim si priveste ca chiar se construieste catedrala si inca o gramada de spitale ale bisericii( vezi la Bistrita), scoli (vezi la Cluj) etc, asta insemana sa nu furi ( daca n-ar fura nici parlamentarii cu ce fonduri au ar face autostrada in toata tara in 4 ani). Cu turismul iarasi esti pe langa. Oamenii vin in Moldova pentru manastiri nu pentru dealuri, e clar, dealuri frumoase sunt si in Elevetia si in alte tari ! Ti se pare normal sa fie popi care nu-si iau salariul? Tu ai munci pe gratis? ca popii prin satele din Transilvania nu prea isi iau salariul (salariul fiind asigurat doar partial de catre stat). Mitropolitul Andrecut are masina second-hand, pentru el nu e o problema dar pentru un fiu de parlamentar ar fi o jignire. Haide deci sa fim baieti seriosi! PS- nu esti ortodox. Invatatura ortodoxa este clara in ceea ce priveste importanta harului si jertfei in relatia cu Dumnezeu care se desavarseste in comunitatea oamenilor in biserica. Recomand sa mai frecventati biserica daca tot sunteti contibuabil si sunt convins ca doar va veti imbogati:)! Domnul sa iti ajute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge