Psihopaţii corporatişti

By | 26 august, 2013
Distribuie prietenilor!

Am descoperit un documentar foarte interesant, care explică în mare măsură de ce a ajuns lumea în care trăim în stadiul actual. Numele său este „I Am Fishhead” (Eu sunt cap de peşte) şi a fost realizat în 2011 de doi cehi, Misha Votruba, psihiatru şi Vaclav Dejcmar, economist. Rolul de narator a fost oferit cunoscutului actor american Peter Coyote.

Titlul este inspirat de cunoscutul proverb „Peştele de la cap se împute” şi sugerează ideea că în societatea noastră, organizată după modelul piramidal, cei răspunzători pentru problemele actuale ale omenirii sunt cei aflaţi la vârf, în marea lor majoritate persoane care prezintă caracteristicile specifice psihopaţilor/sociopaţilor.

Ideile de la baza documentarului sunt preluate din cartea Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work (Şerpi în costume: Când psihopaţii merg la serviciu) scrisă în anul 2006 de doi americani, psihologul Paul Babiak şi psihiatrul Robert D. Hare.

Prin definiţie, psihopatul este acea persoană căreia în lipsesc două atribute umane esenţiale: empatia şi conştiinţa. Lipsa empatiei îl determină să nu aibă sentimente şi compasiune pentru alte fiinţe, iar faptul că nu are conştiinţă îl face să nu simtă deloc vinovăţie, ruşine sau remuşcări pentru faptele ce le comite atunci când îşi urmăreşte propriile interese.

Aceste trăsături le oferă psihopaţilor avantaje enorme în raport cu oamenii normali, faptul că pot manipula, înşela, înlătura sau chiar ucide oamenii ce le stau în cale, plasându-i adesea pe nivelurile cele mai înalte alte societăţii, aproape de vârful piramidei. De aici şi sintagma „psihopaţi corporatişti”.

Un alt aspect interesant prezentat în documentar este acela că societatea occidentală, bazată pe competiţie şi individualism, îi împinge şi pe oamenii normali să adopte atitudini şi comportamente specifice psihopaţilor/sociopaţilor. Din cauza stresului şi presiunilor psihice tot mai mari, indivizii suferă tot mai mult de stări depresive şi tulburări psihice. Profitând de această situaţie, industria farmaceutică a creat o uriaşă afacere creând o serie de medicamente, aşa numitele anti-deperesive, care, prin anestezierea şi chiar eliminarea emoţiilor şi trăirilor sufleteşti naturale, conferă celor care le folosesc trăsături specifice psihopaţilor.

În ultima parte a documentarului ne este oferită şi o posibilă soluţie pentru însănătoşirea societăţii actuale, iar aceasta nu vine de la medici, nici de la psihopaţii aflaţi în vârful piramidei sociale, ci tot de la oamenii obişnuiţi, care pot schimba lumea prin exemplele lor de fapte bune, de ajutor şi compasiune pentru cei din jur, fapte care pot căpăta un caracter viral, odată cu atingerea unei mase critice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge