Cred că aţi auzit, măcar o dată, de legea falimentului personal şi de dorinţa unora ca ea să fie adoptată, dar v-aţi gândit şi de ce este atât de necesar să avem o astfel de lege?!
Legea falimentului personal este indispensabilă în orice ţară civilizată pentru protejarea cetăţenilor care au contractat credite, în vederea evitării pierderii averii şi proprietăţilor acestora. Motivul principal pentru care cetăţenii trebuie protejaţi este acela că de multe ori aceştia nu îşi mai pot achita ratele la credit, nu din reavoinţă şi nepăsare, ci din cauze independente de voinţa lor.
De exemplu, o persoană fizică care lucrează ca salariat, îşi pierde locul de muncă sau îi este redus salariul foarte mult din cauza unor probleme ale firmei la care lucrează. Sau, mai există situaţia în care cel care are datorii la bancă este antreprenor şi partenerii lui de afaceri nu îşi onorează obligaţiile financiare faţă de acesta, punându-l în situaţia de insolvenţă. Legea falimentului personal poate soluţiona aceste probleme fie, în primul caz, prin reeşalonarea datoriei, fie, în al doilea caz, prin recuperarea sumelor restante de la cei care le datorează titularului creditului.
Cu toate acestea, Guvernul României are o cu totul altă viziune asupra problemei!
În legătură cu clauzele abuzive din contractele românilor cu băncile, Guvernul a promis FMI că va găsi soluţii alternative, dacă instanţele specializate în judecarea proceselor în care sunt denunţate aceste clauze nu vor reuşi să evite ameninţările pentru stabilitatea financiară.
De asemenea, Guvernul s-a angajat din nou faţă de FMI şi CE că va lua toate măsurile pentru a nu fi adoptată legislaţia privind falimentul personal şi nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv că ar putea fi „subminată” disciplina de plată a ratelor la credite.
Sursa: Realitatea
Cu alte cuvinte, statul român în loc să caute o soluţionare legală a problemei datoriilor la bănci, preferă ca oamenii aflaţi în această situaţie să fie executaţi silit, să rămână fără case şi fără agoniseala de o viaţă, crezând astfel că se întăreşte „disciplina de plată a ratelor la credite”. Hai mă, pe bune?!!!
Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman