Nu ne mai aburiţi cu independenţa energetică!

By | 11 decembrie, 2013
Distribuie prietenilor!

De ceva vreme suntem aburiţi constant cu sintagma „independenţa energetică” şi multă lume nu realizează că este vorba doar de o vorbă goală şi o gogomănie fără nicio corespondenţă cu realitatea.

Lozinca a apărut în SUA şi face parte din propaganda de promovare a exploatării gazelor de şist, mai întâi pe teritoriul Americii, după care a fost exportată la pachet în statele gen România, unde companiile petroliere şi-au întins tentaculele.

În cazul României nu se pune problema „independenţei energetice”, pentru că nu de lipsa gazelor naturale ne plângem noi, ci de dependenţa de Bruxelles şi de Washington în ceea ce priveşte politica energetică şi reglementările în domeniul pieţei energiei.

Asta e ce voi încerca să vă explic în continuare.

Pe vremea când Tăriceanu era prim-ministru a apărut o ştire-bombă, de care acum nimeni nu îşi mai aduce aminte şi ştirea aia spunea că în Marea Neagră a fost descoperită o pungă uriaşă de gaze naturale care, atenţie, ne va asigura independenţa energetică pentru cel puţin 30 de ani!!! La scurt timp am aflat şi vestea că Tăriceanu dăduse deja gazele pe mâna unei companii canadiene, Sterling parcă se numea.

Acum vin şi vă întreb: dacă gazele alea ne garantau independenţa energetică pentru 30 de ani, de ce acum ne trebuie, din nou, „independenţă energetică” cu gaze de şist făcute cadou americanilor şi care vor fi plătite la preţuri majorate cu 160% prin HG dat de Ponta la cererea UE şi FMI???

Pe urmă să ne uităm la Germania şi Franţa! Ăştia nu au rezerve de gaze fiind dependenţi de ruşi 100%! Dar la ei în ţară au interzis fracturarea hidraulică şi vor să scoatem gaze doar noi, polonezii şi ucrainienii, care ucrainieni nu vor în UE că sunt cu ruşii nu cu „civilizaţia” europeană. România importă de la ruşi doar 15 – 20% din necesarul de consum şi asta nu direct, ci printr-o firmă de intermediere elveţiană. Deci, dacă noi suntem dependenţi doar în proporţie de 15-20% de ruşi şi nemţii în proporţie de 100%, de ce nu extrag gaze de şist de la ei şi ne pun pe noi??? Sunt nemţii manipulaţi de ruşi?! S-au dat nemţii cu Moscova?! Sau suntem noi fraieri şi înghiţim gogoşile lor ridicole de propagandă???

2 păreri la “Nu ne mai aburiţi cu independenţa energetică!

  1. Pingback: Stiri 11.12.13 | Daciana

  2. red

    nu exista independenta decit pt o elita anume. pt tari si popoare nu exista asa ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge