China şi Rusia anunţă exerciţii militare navale comune

By | 4 mai, 2014
Distribuie prietenilor!

De astăzi Alexander Vershbow, al doilea la comanda NATO, a declarat că Rusia este acum clasificată ca inamic.

„În mod evident rușii au declarat NATO ca fiind un adversar, așa că trebuie să încetăm să mai privim  Rusia ca pe un partener, ci mai mult ca pe un adversar decât un partener „, a declarat Alexander Vershbow, secretarul general adjunct al NATO.

Această declarație vine în vreme ce China și Rusia au anunțat că vor efectua exerciții navale comune în Marea Chinei de Sud. Această demonstraţie de solidaritate trimite un mesaj pe mai multe niveluri.

Săptămâna trecută, administrația Obama a promis să apere Japonia împotriva Chinei în disputa lor teritorială asupra insulelor Senkaku.

„Angajamentul nostru față de securitatea Japoniei este absolut și articolul cinci [al tratatului de securitate] acoperă toate teritoriile sub administrație japoneză, inclusiv insulele Senkaku „, a declarat Obama în timpul unei conferințe de presă comună cu prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe.

China nu este, evident, bucuroasă de asta. De asemenea, nu este bucuroasă nici de acţiunea generală a Washingtonului de a-o izola militar în regiune. Deși administrația Obama neagă public că recenta încercare de consolidare a alianțelor cu vecinii Chinei este orientată spre izolare, nimeni nu se lasă păcălit (mai ales Beijingul).

Demonstraţia de solidaritate militară a Rusiei, evident, nu poate fi separată de criza ucraineană. În această săptămână China a făcut o serie de declarații criticând ultima rundă de „sancțiuni” împotriva Rusiei.

Noi credem că sancțiunile sunt inadecvate la soluționarea problemelor. Dimpotrivă, ele vor escalada tensiunile”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Qin Gang.

Deci, dacă NATO a declarat că Rusia este un dușman, iar SUA provoacă deschis China prin amestecul său în dispute teritoriale și întărindu-şi prezența militară în Marea Chinei de Sud, cât timp va mai trece până când vom începe să auzim oficial retorica goală de război extinsă pentru a cuprinde toate taberele din „axa răului”? Răspuns: ASAPE (As Soon As Politically Expedient), adică, mai pe româneşte (n. t.), „de îndată ce va fi util politic”.

Sursa

Se pare că se îngroaşă gluma. Iar scenariul şi taberele implicate, par să fie cam aceleaşi ca şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Sper să nu le mai iasă planul la fel de bine ca data trecută.

2 păreri la “China şi Rusia anunţă exerciţii militare navale comune

  1. doru stoian

    Ati vazut ce bine am Pre_Vazut formarea acestei ALIANTE ?

  2. Pingback: Noutati 2014 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge