Nazismul ardelean

By | 5 iunie, 2014
Distribuie prietenilor!

Am văzut o emisiune din din luna octombrie 1998, realizată de Marius Tucă la Antena 1, care îi avea ca invitaţi pe Sabin Gherman, autorul manifestului „M-am săturat de România” de la acea vreme şi pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care atunci era redactor-şef la ziarul „Adevărul”.

Tema emisiunii era, evident, autonomia Transilvaniei. Urmărind cu atenţie dialogul invitaţilor am realizat care este, în esenţă, filosofia celor care doresc autonomia, fie ea şi administrativă, a Transilvaniei. Ideea de bază este aceea că ardelenii sunt deosebiţi de restul românilor, în sensul că le sunt superiori în toate privinţele. Ardelenii sunt mai educaţi, mai civilizaţi, au un comportament de tip occidental, sunt mai harnici, mai deştepţi, spre deosebire de ceilalţi români, care au tot felul de apucături proaste, balcanice şi sunt numiţi „mitici”, pentru diferenţiere.

În consecinţă Ardealul ar avea un ritm de dezvoltare mult mai rapid decât restul României, pentru că ardelenii muncesc mai mult, mai bine şi mai eficient. De aceea, ei s-au săturat să plătească impozite şi taxe la Bucureşti şi doresc să se separe de restul ţării din punct de vedere economic, administrativ şi cultural.

Acum să recapitulăm: avem oamenii superiori, ardelenii, mult mai civilizaţi şi eficienţi economic şi miticii, restul românilor, infectaţi de balcanism, inferiori, puturoşi şi necivilizaţi. Iar oamenii superiori s-au săturat să îi ţină în spate pe oamenii inferiori, un fel de asistaţi, conform teoriei lui Băsescu, deci vor să se separe şi să-şi facă ţara lor, un fel de Europă în miniatură.

Oare cu ce seamănă asta, dacă nu cu un fel de ideologie nazistă? Nu seamănă puţin modul ăsta de a gândi cu fascismul neoliberal al politicienilor „de dreapta” de tip băsist, ori cu naţionalismul extremist al maghiarilor de la Jobbik? Ca să nu mai vorbim de „Sectorul de Dreapta” din Ucraina, care a trecut deja de la ideologie la genocid!

17 păreri la “Nazismul ardelean

  1. Vasile

    Nu. Nu e nazism.
    Nazismul sustinea superioritatea unei anumite rase.
    Domnul Gherman sustine ca niste insi dintr-un anumit areal, romani, maghiari, germani (deci NU o anumita rasa) muncesc mai mult decat romanii din Moldova si Tara Romaneasca. Realitatea ii sustine spusele. Un singur judet (Maramures) are balanta de plati negativa, toate celelalte judete din Ardeal dand bani la buget mai multi decat primesc.
    Iar cei care muncesc si produc mai mult este firesc sa-si puna problema de ce o fac pentru altii.
    Am alte motive pentru care nu imi place pozitia domnului Gherman, insa ceea ce face domnia sa NU este nazism.

  2. Lucian

    Nu mă mira de ce multi ardeleni sunt mai pro Basinescu si o ard europeneste cu asa zis marea civilizatie occidentala.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Se bagă bani puternic în Ardeal pentru acest gen de propagandă, la fel ca şi în Ucraina. De fapt cred că sunt aceleaşi ONG-uri şi aceleaşi agenţii de spionaj ca şi în Ucraina.

  4. Dan Tănăsescu Post author

    @Vasile: Am spus că e „un fel de nazism”, nu nazism clasic. Este ideea că locuitorii unei regiuni sunt superiori faţă de cei din alte regiuni.

  5. Vasile

    Realitatea este ca insii respectivi chiar sunt superiori. Cifrele nu mint. Pe cand nazismul clasic facea apel la o presupusa superioritate nesustinuta de realitate.

  6. Pingback: Nazismul ardelean | Lupul Dacic

  7. TRAIAN

    AUZI , DAR CUM SE NUMESTE FENOMENUL PRIN CARE INTR-O ECHIPA UNUL LUCREAZA SI TREI STAU DAR IAU SALAR MAI MARE ????????? NU CUMVA ERA ASA IN COMUNISM ???? PREFER NAZISMUL IN CAZUL ACESTA ….

  8. Dan Tănăsescu Post author

    Bucureştiul şi zona Ilfov produc 22% din PIB-ul României, în vreme ce întreaga regiune de Vest produce doar 9,96% din PIB-ul naţional. Deci cine munceşte şi cine stă? Dacă s-ar rupe de Bucureşti ardelenii ar muri de foame! 🙂

  9. Vasile

    Prietene, probabil uiti ca toate multinationalele sunt taxate la Bucuresti, unde-si au sediul.
    Si nu impinge discutia din Ardeal la Bucuresti, ca articolul tau trateaza altceva.

  10. Dan Tănăsescu Post author

    De aia se numesc multinaţionale, pentru pot fi taxate unde vor ele. Dacă au ales Bucureştiul asta înseamnă că acesta este mai important şi mai avantajos pentru ele, conform regulilor economiei capitaliste. 🙂

  11. Vasile

    Desigura ca e important, doar e capitala. Dar am impresia ca acest lucru nu justifica deloc pozitia prezentata de articol.
    Vi se demonstreaza cu pix, hartie si internet ca nu aveti dreptate in articol, iar dumneavoastra deschideti o alta discutie. Ok, facem si asa. Daca sustineti ca Bucurestiul e asa si pe dincolo, ar putea el (si cu unu-doua judete din Tara Romaneasca si Moldova laolalta) sustine judetele care sunt pe minus? Va dau si raspunsul: nu.

  12. Ovidiu

    @ Vasile
    Ai zis ca realitatea chiar indica faptul ca ardelenii sunt superiori. Superiori din ce punct de vedere? Inteligenta, harnicie, IQ, educatie, cultura generala, olimpiade de biologie etc? Cum ai cuantificat tu „superioritatea” asta? Ia arata-ne niste studii stiintifice clare si la obiect, ca asa la opinii personale neargumentate toti ne putem pricepe.
    Din pacate, desi traim in sec XXI, vad ca inca mai exista persoane care considera ca doar pt ca locuiesc intr-o anumita regiune, sunt superiori altora ce locuiesc in alta regiune.

  13. Rectificare

    @Vasile. De ce folosesti un nume furat cand te referi la Valahia ? In Valahia „ruman” insemna taran aservit. Ar fi fost un non-sens sa se numeasca „Tara Romaneasca” Termenul de „roman” a fost avansat de reprezentantii Scolii Ardelene. Dar, in fine, propaganda national-comunista si-a facut bine temele si a reusit sa induca in mentalul colectiv acest nume.

  14. Devorattor

    DAN TANASESCU, in primul rand felicitari pt articol si sper sa nu fie ultimul care trateaza aceasta problema! Pt ceilalti, un exemplu concret: am trait 2 ani si 1/2 zile in Ardeal, am avut afaceri in Ardeal, am muncit in zona de N-V a tarii si o pot spune cu mana pe inima: SUNT MITURI, COPII! SUNT POVESTI! In Cluj, Baia Mare sau Oradea exista ACEEASI CORUPTIE, ACEEASI TIGANIE SI EXACT ACEEASI MUNCA FACUTA DE MANTUIALA ca si in restul Romaniei! Muncitorii ardeleni nu sunt cu nimic mai seriosi decat ceilalti romani! Intr-adevar, Baia mare (de ex) e un oras frumusel si curat, dar asta nu e datorita ardelenilor care il populeaza ci datorita exigentei primarului de acolo cu firma de salubrizare din acel oras! Singurele mici diferente: comportamentul (ardelenii sunt niste romani aparent mai blanzi, in realitate ceva mai amortiti) si bineinteles accentul! Sa nu uitam un amanunt important: „figuri politice ilustre” ca Traian Remes, Muresan, fostii primari Apostu si Anghel celebri in toata tara pt faptele lor de coruptie dovedite de DNA sunt cumva sudisti sau moldoveni?

    Prin urmare, am revenit si readus afacerea in orasul meu natal, Constanta. Si aici e cam acelasi rahat de tara, dar macar e acasa! Ah, si inca ceva: AICI NU ARE NIMENI SENTIMENTE DISTRUCTIVE DE SUPERIORITATE, DESI POATE C-AR AVEA MOTIVE!

  15. archangel of justice

    Sa nu uite un lucru „ardelenii”, in frunte cu dobitocul de gherman: ca odata desprinsi de Romania, vor spune adio la facilitatile pe care le au in prezent. Si vor fi considerati cetateni de mana a doua (daca nu a 3a) de noile autoritati – probabil maghiare. Si in timp vor trebui sa invete maghiara sau germana pt a accede la unele drepturi. Plus ca vor considerati cetateni straini de catre „mitici” Si vor avea nevoie de pasaport sa ajunga la Marea Neagra sau sa-si viziteze rude, prieteni, cunostinte in „regat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge