România este un stat capitalist bananier

By | 27 septembrie, 2014
Distribuie prietenilor!

Robert Reich, fostul ministru al Muncii din Administrația Bill Clinton și membru al Administrației Carter, a prezentat o concluzie înspăimântătoare: în Statele Unite ale Americii, 1% din populație deține o avere mai mare decât jumătate din totalul americanilor, iar clasa de mijloc este aproape inexistentă. În fiecare lună, 120.000 de familii intră în faliment. Oficialul american a analizat activitatea economică comparativ cu societatea din SUA, în ultimii 100 de ani, și a ajuns la concluzia că în jurul anului 2020, clasa de mijloc nu va mai exista absolut deloc în State.

În România, lucrurile sunt la fel de sumbre precum în America, însă se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid. Cele mai recente studii ale Institutului Național de Statistică arată că doar 8% dintre români mai formează clasa de mijloc. La polul opus, mai puțin de 1% dintre români dețin averi mai mari decât toți ceilalți la un loc. Practic, cinci persoane din țara noastră au averi mai mari decât 16% din Produsul Intern Brut.

Sursa: ZiuaNews

România a ajuns la nivelul de polarizare socială şi distribuţie a bogăţiei similar cu cel al ţărilor sud-americane sau africane, în vreme ce Statele Unite urmează să ajungă într-o situaţie similară în câţiva ani. Cauza acestui fenomen, pe care nimeni nu o sesizează, este aplicarea de câteva decenii încoace a politicilor neoliberale şi ale economiei de piaţă, care mai întâi au afectat America Latină şi Africa şi mai apoi au fost extinse şi în fostele ţări comuniste şi în anumite state din Vestul Europei. Spre nenorocirea ei, România a trecut rapid de la comunism direct la acest capitalism de tip colonial care aduce mai mult a sclavagism. Statele Unite încep şi ele să resimtă efectele devastatoare ale monstruozităţii pe care chiar ele au creat-o.

7 păreri la “România este un stat capitalist bananier

  1. Pingback: România este un stat capitalist bananier |

  2. Pingback: România este un stat capitalist bananier | Lupul Dacic

  3. Cristi

    …scrieti dvs teze marxist-leniniste probabil din putoarea ‘putredului’ Occident in care probabil ‘mulgeti exploatatorii capitalisti’ de bani frumosi.. dar de ce nu postati din Novosibirsk sau Vladivostok pentru a avea mai multa autoritate..? ramane o enigma. scz, chiar mi-e scarba de ipocrizia asta..

  4. Histor

    Cateva precizari : imaginea sistemului democratic in Romania este lipsit de un model autohton, de o traditie institutionala vie, cu cine (cu oamenii politici de astazi) si cu ce sa reconstruiesti sistemul democratic in Romania? Traim un capitalism salbatic, in care ecomonia unui stat este exploatata mai mult pentru realizarea venitului si substantial la investitorului si care ia apoi alta directie decat economia nationala.
    „Romania este, in primul rand, tara muncii ieftine” Mihail Manoilescu.
    Romania, tara care isi vinde ieftin resursele naturale…

  5. red

    n-ai cum sa scapi de javrele cu creierii spalati neam de servitori cretini care ling in poponet orice strain! gen cristi sint in romania milioane! javrele nu stiu ca a fi antiroman pt ca asta inseamna sa fi sluga strainului inseamna un act de sinucidere.

  6. red

    vezi ca-n scolile americane din florida s-au bagat carti de colorat pt copii cu subiecte sataniste. se spune ca trebuie sa existe neutralitate religioasa. daca nu merge copy-paste n-am cum sa-ti dau link dar poti cauta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge