Biserica Ortodoxă plăteşte impozite

By | 24 noiembrie, 2014
Distribuie prietenilor!

Observ cu tristeţe că, deşi suntem în postul Crăciunului, mulţi oameni fără minte şi fără iubire de neam şi tradiţii fac agitaţie pe Internet şi se isterizează că de ce BOR nu plăteşte impozite la stat şi cer insistent Guvernului sau preşedintelui ales Klaus Iohannis să impoziteze Biserica.

Aceşti oameni, pe lângă faptul că sunt manipulaţi şi spălaţi pe creier de propaganda organizaţiilor anti-creştine şi anti-româneşti, sunt şi foarte dezinformaţi, deoarece cultele inclusiv cel creştin-ortodox, plătesc impozite la stat la fel ca orice altă instituţie. Numai că, din punct de vedere fiscal, sunt tratate ca organizaţii de utilitate publică. Deci Biserica Ortodoxă, care îi deranjează atât de mult pe unii, are acelaşi regim fiscal ca şi ONG-urile, fundaţiile, asociaţiile, Masoneria sau alte organizaţii non-profit. Asta înseamnă că nu plătesc TVA şi sunt scutite pe impozitul pe venitul din activităţile specifice cultului şi cele cu caracter social-umanitar.

Ca să vedeţi mai bine cum stă treaba voi prezenta în continuare câteva articole şi alineate din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor.

Art. 8. – (1) Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Ele se organizează şi funcţionează în baza prevederilor constituţionale şi ale prezentei legi, în mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice.

(2) De asemenea, sunt persoane juridice şi părţile componente ale cultelor, aşa cum sunt menţionate în statutele sau codurile canonice proprii, dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute în acestea.

(3) Cultele funcţionează cu respectarea prevederilor legale şi în conformitate cu propriile statute sau coduri canonice, ale căror prevederi sunt aplicabile propriilor credincioşi.

Art. 10. – (1) Cheltuielile pentru întreţinerea cultelor şi desfăşurarea activităţilor lor se vor acoperi, în primul rând, din veniturile proprii ale cultelor, create şi administrate în conformitate cu statutele lor.

(2) Cultele pot stabili contribuţii din partea credincioşilor lor pentru susţinerea activităţilor pe care le desfăşoară.

(3) Statul promovează sprijinul acordat de cetăţeni cultelor prin deduceri din impozitul pe venit şi încurajează sponsorizările către culte, în condiţiile legii.

(4) Statul sprijină, la cerere, prin contribuţii, în raport cu numărul credincioşilor cetăţeni români şi cu nevoile reale de subzistenţă şi activitate, salarizarea personalului clerical şi neclerical aparţinând cultelor recunoscute. Statul sprijină cu contribuţii în cuantum mai mare salarizarea personalului de cult al unităţilor de cult cu venituri reduse, în condiţiile stabilite prin lege.

(5) Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios.

(6) Cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, şi cu nevoile reale.

(7) Statul sprijină activitatea cultelor recunoscute şi în calitate de furnizori de servicii sociale.

(8) Autorităţile publice asigură oricăror persoane, la cerere, dreptul de a fi consiliat potrivit propriilor convingeri religioase prin înlesnirea asistenţei religioase.

Art. 11. – Sprijinul statului constă şi în acordarea de facilităţi fiscale, în condiţiile legii.

Art. 12. – Utilizarea fondurilor băneşti primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum şi respectarea destinaţiei bunurilor primite în proprietate sau folosinţă de la autorităţile publice locale sau centrale se supun controlului statului.

Sursa

În concluzie, ce doresc cei care sunt nemulţumiţi să facă statul în legătură cu impozitarea Bisericii? Pe ce bază legală să acţioneze fiscul şi de ce să procedeze aşa doar în cazul Bisericii şi nu şi în cazul ONG-urilor, fundaţiilor şi restul organizaţiilor non-profit? Vor cumva să transforme BOR într-un SRL, o societate comercială? Scopul Bisericii nu este acela de a face profit şi afaceri, ci să ofere populaţiei un serviciu de bază, acela al îngrijirii sufletului şi păstrării tradiţiilor şi spiritualităţii moştenite din străbuni. Biserica este sufletul naţiunii.

6 păreri la “Biserica Ortodoxă plăteşte impozite

  1. Ghabee

    Desi nu sunt credincios nu condamn religia, problema nu este religia, problema este ca cei care sunt reprezentanti ai religiei sunt de fapt o gloata de hoti deghizati in sfinti. Populatia este revoltata la adresa bisericii pentru ca in momentul de fata religia este folosita drept paravan pentru bunastarea membrilor. In loc sa se plimbe cu limuzine ar putea imparti mancare saracilor si oferi adapost. Biserica nu mai este un loc de eliberare si relaxare, a fost transformata intr-un nene rau care daca nu respecti ritualurile impuse te va pedepsi. Mie unul mi se pare un motiv foarte bun ca oamenii sa fie ofensati de actiunile bisericii, insa cred ca exprima chestia asta intr-un mod gresit.

  2. Ghabee

    Si bineinteles ritualurile impuse vin contracost, unul destul de mare. Este inuman sa ceri unei persoane care crede in povestea cultului tau si abia a pierdut pe cineva drag si mai are si cheltuieli de acoperit in tot procesul de inhumare sa te plateasca pentru slujba, si crede-ma ca acesti excroci cer de la obraz, poate si tu ai pierdut pe cineva drag si ai avut de a face cu asta.

  3. Aurelian

    Un ONG nu are voie sa desfasoare activitati comerciale. O organizatie non-profit la sfarsitul anului fiscal nu trebuie sa aiba profit – de unde si denumirea de „non-profit”. Prevedere care nu se aplica in cazul cultelor religioase. BOR, de exemplu, vinde tot felul de lucruri – de la carti si icoane pana la vinuri si servicii turistice. In momentul cand pentru un serviciu ceri o donatie voluntara sau o cotizatie periodica, n-are nimeni nicio problema; dar cand stabilesti si impui un tarif, atunci oferirea acelui serviciu devine activitate comerciala – si, ca orice activitate comerciala, trebuie impozitata.
    Ca sa fiu si mai explicit: daca ai un hotel si cazezi oamenii contra cost, atunci proprietarul (cel care face profit) trebuie sa plateasca impozit statului. Indiferent daca proprietarul e asociatie, fundatie, biserica, srl sau corporatie.

  4. Dan Tănăsescu Post author

    ONG-urile nu desfăşoară activităţi de cult, care au nevoie de tot felul de materiale şi de obiecte, care nu pot fi produse decât de instituţia respectivă.

    Plus de asta faci o confuzie. ONG-urile şi fundaţiile pot desfăşura activităţi lucrative, dar câştigurile rezultate pot fi folosite numai pentru scopul pentru care a fost înfiinţat ONG-ul sau fundaţia respectivă. Lucru care este valabil şi pentru Biserică. Veniturile sale sunt folosite numia pentru desfăşuraea activităţii religioase, administrarea patrimoniului şi a acţiunilor cu caracter unmanitar, nu pentru îmbogăţirea unor patroni sau acţionari.

  5. Pingback: Falsa problemă a impozitelor Bisericii | Dan Tănăsescu

  6. Pingback: Despre taxe, impozite si pancarte | hyper blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge