Criza afectează doar micile afaceri

By | 28 noiembrie, 2014
Distribuie prietenilor!

Mă tot gândeam la toată această perioadă, de când capitalismul a dat năvală peste noi şi a adus cu el o grămadă de crize economice şi am realizat faptul că nici o mare corporaţie nu a dat faliment, ba dimpotrivă, multinaţionalele, investitorii financiari şi băncile au prosperat şi şi-au multiplicat veniturile de fiecare dată.

Chiar şi la noi în România aţi auzit de vreo mare companie să dea faliment? Au dat faliment Coca-Cola, McDonald’s, Carrefour sau vreo bancă ma mare sau mai mică? Nu, aş zice că nu au fost afectate prea mult de criză. În schimb, cel mai mult au avut de suferit, pe lângă populaţie, micile afaceri, micile ateliere, magazine de cartier, firmele autohtone cu număr redus de angajaţi, care nu beneficiază nici de capital, nici de vreun ajutor din partea statului.

Criza financiară şi expansiunea agresivă a lanţurilor de supermarketuri şi hipermarekturi au şters în perioada 2008 – 2013 de pe hartă aproape 13.000 de companii din comerţul alimentar şi au dus la dispariţia a peste 30.000 de locuri de muncă, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Cele mai multe afaceri care au tras obloanele sunt mici businessuri antreprenoriale care nu au rezistat scăderii consumului începând cu 2009 şi nici asaltului de magazine moderne – hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount, cash&carry şi proximitate – care s-au aşezat în coasta micilor comercianţi independenţi.

Sursa: ZF.ro

Am putea spune că marile companii au profitat în timp ce micile afaceri au fost scoase de pe piaţă. În această situaţie, nu am putea spune că crizele sunt de fapt nişte transferuri de bogăţie de la cei săraci, la cei foarte bogaţi şi în cazul ţării noastre în majoritate străini?!

7 păreri la “Criza afectează doar micile afaceri

  1. corneliunechifor

    KAUFLAND deschis recent in Dr.Taberei (capat de metro in constructie) are cantarele electronice dereglate.Ma uit aproape zilnic cum locuitorii sectorului 6 se fura singuri la cantar .Te autoservesti ,iti cantaresti singur,”leguma”si apoi vii la casa si achiti benevol produsul mai greu cu 40-50 de grame,decat in realitate.Sunt curios ,ce PROFIT scoate intr-o singura zi….

  2. Pingback: Cancerul economic – Supermarketurile distrug economia Romaniei.

  3. Pingback: DUPA 25 DE ANI. Economia Romaniei – PRADA DE RAZBOI SI PARADIS AL MULTINATIONALELOR. Unicul program de guvernare: “GARANTAM SCLAVIA PE BANI PUTINI!” Ce spune Klaus Iohannis care sprijina multinationalele (VIDEO)

  4. Pingback: Cancerul economic – Supermarketurile distrug economia Romaniei. Dacii care se bat in piept rup usile supermarketurilor imperialiste !! Motoul patronilor imperialisti: „Romania este o plantatie de sclavi consumatori.. vor cumpara si facale daca sunt fr

  5. Pingback: Cancerul economic – Romanii patrioti fac ravagii prin rafturile hipermarketurilor straine! Supermarketurile distrug economia României. Anchetă a unei televiziuni germane, despre modul în care Lidl face afaceri în România: importă 71% dintre pr

  6. Pingback: Cancerul economic – Romanii patrioti fac ravagii prin rafturile hipermarketurilor straine, Dacii care se bat in piept, se inghesuie la supermarketurile imperialiste !!! Supermarketurile distrug economia României. Anchetă a unei televiziuni germane

  7. Pingback: Supermarketurile distrug economia Romaniei. Efectele magazinelor hypermarket asupra economiei locale: bani scosi din tara, distrugerea afacerilor de familie, saracirea producatorilor romani, sabotarea produselor romanesti, scaderea locurilor de munca etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge