Specula cu energie şi întreruperile de curent

By | 19 februarie, 2015
Distribuie prietenilor!

Probabil, mulţi dintre cei care locuiesc în marile oraşe ale ţării, în special cei din Bucureşti, au observat că în ultimul timp întreruperile de curent au devenit tot mai dese. În mod normal, când are loc o pană de curent, lumea se gândeşte că undeva în reţea a avut loc o avarie sau o defecţiune, sau că sistemul energetic naţional nu mai produce suficientă energie, pentru a satisface nevoile de consum. Dar v-aţi gândit vreodată că întreruperile tot mai dese în alimentarea cu electricitate a consumatorilor casnici ar putea fi o consecinţă a speculei cu energie?!

Iată o declaraţie de acum câţiva ani a unui fost director al Transelectrica:

Fostul director al Transelectrica declara acum câteva zile că nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a Sistemului Naţional Energetic. „Din cauza deficitului de energie electrică din Sistemul Energetic Naţional, în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export” spunea într-un comunicat de presă Transelectrica. Iar în urma acestei informări, directorul Transelectrica a fost demis la cererea lui Ungureanu.

Sursa: Cotidianul

Oare aşa să fie?! Sistemul Energetic Naţional nu are resurse suficiente?!

Sistemul Energetic Naţional, construit pe vremea comunismului, este unul supradimensionat, gândit să asigure necesarul de consum pentru o industrie puternică şi în dezvoltare. La început, sistemul asigura transferul imediat al energiei de la producător la consumator, iar reţeaua naţională coordona distribuţia în funcţie de nevoile de consum.

După ce industria naţională a fost distrusă şi vândută la fier vechi, consumul industrial de energie electrică s-a redus foarte mult, deci acum ar trebui să avem un excedent de energie, nicidecum un deficit.

Pe 1 iulie 2005 a intrat în vigoare liberalizarea pieţei de energie, fapt ce a introdus pe lanţul de distribuţie al energiei un parazit: traderul (a se citi speculantul) sau comerciantul de energie. Energia electrică a devenit o marfă, care poate fi cumpărată şi revândută, pentru a face profit, iar traderii au preluat controlul distribuţiei sale, atât pentru consumatorii interni, cât şi pentru export.

Apariţia speculanţilor în lanţul de distribuţie a dus la creşterea însemnată a preţului la consumator, care uneori ajunge să fie triplu faţă de cel al producătorului. Dar totuşi, ce legătură are liberalizarea pieţei de energie cu penele de curent tot mai dese?

Explicaţia este simplă şi fenomenul se produce şi în alte ţări, nu numai la noi. Dacă până acum sistemul naţional de distribuţie a energiei avea la bază nevoile consumatorilor şi transferul se făcea direct de la producător, acum criteriul de distribuţie este cel al maximizării profiturilor speculanţilor cu energie. Acest lucru duce la dezechilibre în sistem pe anumite intervale orare, aşa cum amintea şi fostul director al Transelectrica în citatul de mai sus.

Mai exact, atunci când între anumite ore, preţul la export al energiei electrice este mai avantajos decât preţul la intern, pentru consumatorii casnici, traderii preferă să exporte masiv şi astfel în interiorul ţării reţeaua nu mai are suficiente resurse pentru a asigura necesarul de consum. Drept urmare, în anumite puncte ale reţelei apar căderi de tensiune, care lasă cartiere sau chiar oraşe întregi fără curent în perioadele în care exportul de energie ajunge la vârf.

2 păreri la “Specula cu energie şi întreruperile de curent

  1. Partizanu

    VAX. Eu am observat ca aceste caderi de tensiune se fac atunci cind se negociaza dosarele pe rol sau cind se fac cercetari in MARILE PRIVATIZARI(de succes).

  2. Pingback: Dacă avem surplus de energie, atunci de ce se scumpeşte curentul? | Dan Tănăsescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge