Războiul băncilor împotriva banilor lichizi

By | 28 aprilie, 2015
Distribuie prietenilor!

Dacă băncile americane, luptă la baionetă împotriva cash-ului de pe piaţă, este evident că ştiu de ce o fac şi au avantaj în acest sens, un mare avantaj. Dar dacă noi am cere să se elimine dobânda sau să devină atât cât este necesar pentru plata cheltuielilor acestor bănci şi un profit minor, ce s-ar întâmpla? Am putea-o face? Păi, nu, pentru că bancherii nu sunt aleşi prin vot, dar ei se aleg pentru a conduce economiile şi destinul nostru, al tuturor, iar în plus, ei sunt invizibili… Dacă am cere ca aceste bănci, care luptă împotriva cash-ului, să nu mai investească bani în mecanisme speculative pe piaţa financiară, pentru că sunt banii depuşi de noi şi nu dorim acest lucru, credeţi că ar interesa pe cineva? Ele au trecut prin “grija” guvernelor capitaliste, de la “bail out” la “bail in” şi ne pot confisca economiile oricând doresc, dacă nu le funcţionează “jocul”.

Păi, atunci cum vine treaba, ei impun eliminarea cash-ului şi noi ne supunem controlului lor total, de la spaţiul de locuit până la magazinul de alimente… Dar, unde este respectul lor pentru acceptarea noastră tacită de a nu mai avea cash? Oricum nu avem ce face, pentru că ei îl pun pe piaţă şi tot ei îl scot de pe piaţă.

În avantajul nostru? Fără discuţie NU, pentru că de-a lungul anilor de capitalism, au făcut-o de nenumărate ori, însă omul de rând a fost din ce în ce mai sărac şi supus presiunilor financiare…

Războiul împotriva cash-ului începe să ia alte dimensiuni, băncile americane demarând asaltul asupra banilor lichizi.

Cu numai o săptămână în urmă, Willem Buiter şi Ken Rogoff, au început o campanie „academică” împotriva cash-ului şi folosirii lui, lucru deja implementat în parte în Louisiana, încă din 2011.

Dar în spatele lor sunt „aliaţi” puternici, ca marea bană americană J.P Morgan Chase, cea mai mare bancă din SUA în acest moment, care a validat politica de restricţionare a cash-ului pe pieţe selectate de ei, ca să înţelegem că ei controlează tot ce miscă şi unde mişcă. Au luat măsuri restrictive majore împotriva plăţilor prin cash a credit cardurilor, a ratelor scadente la casele cumpărate sau la împrumuturile pentru achiziţionarea de autovehicule, iar în acelaşi timp, nu permit stocarea banilor lichizi sau a monedelor de valoare în cutiile personale din bănci.

http://www.rawstory.com/2011/10/louisiana-bans-using-cash-to-buy-second-hand-goods/

Bloomberg, arată cum cei doi “profesori” îşi apără această afirmaţie şi o susţin cu tărie, de a elimina cash-ul. De ce şi de ce acum? Pentru că aceste bănci tipăresc cash, care nu ajunge niciodată la omul de rând, însă este din ce în ce mai greu să tipărească, datorită unei potenţiale inflaţii pe care nu ar putea să o mai controleze, dar pot să impună aceste reguli pentru a scoate bruma de cash de la populaţie şi a avea mai mare control asupra oamenilor, ştiind în acest fel ce măsuri să ia ca să îi ţină în sărăcie.

Pe de altă parte, marile corporaţii nu plătesc taxe şi eludează taxele în cea mai mare parte, iar în situaţia „fără cash”, veniturile vor ieşi mai repede la suprafaţă şi acelaşi amărât va trebui să suporte taxele…

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-10/citi-economist-says-it-might-be-time-to-abolish-cash

Aceste bănci şi guvernele capitaliste, au acum o politică total distructivă, ele nedorind să extindă „placinta” economică, ci gândindu-se cum să o taie în felii dorite şi necesare, dar „placinta” ramânând la fel…

Când condiţiile economice se înrăutăţesc, băncile reacţionează reducând dobânzile în scopul declarat de ei de a stimula economia.. Dar în situaţia existentă acum, în lumea capitalistă, aceste bănci nu mai pot reduce dobânda, nu mai au din ce să o facă, pentru că au adus dobânda la zero… şi acum se umblă la cash în ecomomie.

Cum ar mai putea capitaliştii jongla bondurile, în cazul în care băncile ar oferi o dobândă extrem de mică mult mai mică decât câştigul prin achiziţionarea de bonduri? Sub nici o formă. De aceea, multe bănci din Europa, în general, au început să aplice dobânzi negative, la cumpărare şi chiar la depozite, pentru a descuraja economiile populaţiei şi firmelor mici şi medii.

De ce să mai păstrăm bani în depozit la bancă la o dobândă negativă, care ar reduce semnificativ valoarea banilor depuşi în timp, adăugând şi inflaţia mascată şi galopantă, din moment ce putem deţine cash acasă, care nu are cum să fie redus? Deci, cash-ul ar ajuta omul de rând pentru a evita o dobândă negativă „primită” de la bancă… Dar să vedem cum aceşti filozofi ai economiei capitaliste văd rezolvarea crizei actuale prin interzicerea cash-ului. Punctele lor forte ar fi: abolirea monedei de pe piaţă, taxarea monedei în proprietate, îndepărtarea ratei fixe de schimb dintre monedă şi rezervele sau depozitele băncii.

https://mises.org/blog/chase-joins-war-cash

Războiul împotriva cash-ului, era de obicei, în capitalism, un atac al guvernului şi organizaţiilor internaţionale împotriva traficanţilor sau celor ce stochează cash.

JP Morgan Chase, a mers atât de departe, încât, pe 1 Aprilie 2015, a trimis deţinătorilor de cutii bancare în cadrul băncii, un mesaj sub titulatura „Update Safe Deposit Box Lease Agreement”, în care notifica clienţii băncii care au asemenea cutii de valori în bancă: „Prin prezenta notificare, luaţi la cunoştiinţă şi sunteţi de acord să nu stocaţi cash sau monede de valoare, altele decât cele permise de bancă.” Nu se spune nimic de aur sau argint, deci aceste valori nu prezintă interes pentru managerii lui Chase, ci doar cash-ul este important.

Guvernele capitaliste, au acreditat ideea că numai criminalii păstrează cash în casă sau în depozite, ceea ce ne duce la ideea că numai în sistemele represive se întâmplă aşa ceva, dar acum, cel mai represiv guvern este cel capitalist, care îi este frică ca omul de rând să nu fure după metodele aplicate de bănci… Dar cash-ul din paradisurile financiare, cum îl vedem şi cine îl interzice în circulaţie? Păi, nu vorbim de transparenţă, în sistemul capitalist? Unde o putem găsi, căci eu nu am întâlnit-o până acum nicăieri… ?

Interzicerea cash-ului, duce şi la o muncă mai uşoară pentru planificatorii economiilor capitaliste şi aplicarea unor politici mult mai restrictive în anumite domenii, chiar dacă nu sunt pe placul populaţiei.

Pe de altă parte, noi admitem că tipărirea iresponsabilă de bani de către Rezervele Federale şi alte bănci centrale capitaliste, au făcut destul rău tuturor popoarelor lumii, dar aceste metode prohibitive legate de cash au mers mult prea departe şi arată disperarea acestor bănci. Banii cash trebuie să aibă o circulaţie şi uneori să ducă la mărirea circulaţiei monetare pe anumite tronsoane ale economiei şi chiar eficientizarea lor, dar bancherii evrei capitalişti nu au nevoie de o viteză mai mare în micile şi mediile afaceri ci de un control al nostru mult mai evident şi cu implicaţii…

Adrian Coşereanu

Sursa: Alternativa României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge