Câteva paradoxuri ale capitalismului

By | 3 iulie, 2015
Distribuie prietenilor!

După căderea regimului comunist, în decembrie 1989, în România a fost promovată o singură ideologie, neoliberalismul, iar ca sistem economic, capitalismul. Capitalismul nu numai că a fost prezentat ca fiind cel mai minunat, generator de prosperitate, dezvoltare şi civilizaţie sistem, ci şi unica opţiune valabilă şi singurul care funcţionează.

Cu toate acestea, observăm că în realitate lucrurile nu stau tocmai aşa, Capitalismul, pe lângă faptul că generează crize după crize şi produce inegalităţi între oameni, popoare şi inechitate socială, mai dă naştere şi unor contradicţii, paradoxuri, care ne fac să ne întrebăm dacă în spatele acestora se ascunde o minciună şi tot sistemul se bazează pe o mega escrocherie.

Voi prezenta în continuare o listă succintă a câtorva din aceste paradoxuri, fără să le comentez. Vă las pe voi să meditaţi asupra lor.

1. Deşi s-au tipărit până acum cantităţi uriaşe de bani, cu cât se tipăresc mai mulţi, cu atât guvernele, companiile şi oamenii se plâng că „nu sunt bani”.

2. În capitalism este tot timpul supraproducţie şi cu toate astea mulţi oameni nu au nici strictul necesar pentru un trai decent, iar unele popoare, din aşa-numita „lume a treia” pur şi simplu mor de foame.

3. Deşi este supraproducţie şi multe mărfuri rămân nevândute, oamenii care produc aceste bunuri nu au suficienţi bani pentru a le achiziţiona şi de aceea apelează la credite.

4. Cu toate că firmele şi antreprenorii se luptă neîncetat pentru a produce cât mai mult şi se află în permanenţă într-o competiţie sălbatică pentru profit, iar statul percepe taxe şi impozite tot mai mari, toată lumea are datorii şi apelează la împrumuturi de la bănci, care culmea, deşi nu produc nimic, au tot timpul bani de dat cu împrumut.

5. Toate guvernele, companiile, şi foarte mulţi cetăţeni ai aceste planete au datorii care sunt tot mai mari şi mai greu de plătit. Deci, dacă toată lumea are datorii, către cine sunt făcute aceste datorii, dacă toată lumea este datoare??? Planeta este cumva datoare la extratereştrii?! 🙂

Şi lista poate continua…

5 păreri la “Câteva paradoxuri ale capitalismului

  1. Qu

    Sistemul capitalist, spre deosebire de altele, a fost creat de la inceput cunoscind faptul ca se va prabusi la un anume punct. Pana la punctul critic, tendinta este de concentrare a banilor catre un numar cat mai mic de oameni. Astfel, top 1% din bogatasii SUA au bani mai multi decat cei 95% din partea de jos a clasamentului. Tendinta fiind de continuare a diferentierii, sistemul inevitabil se va prabusi. In momentul cand suficienti vor constientiza ca banul nu mai are nici un fel de acoperire efectiva, din nou sistemul se va prabusi.
    Ideea initiala a fost destul de diabolica dar in acelasi timp si foarte bine pusa la punct. Nu faptul ca sistemul se va prabusi a avut vreo importanta, ci faptul ca in momentul prabusirii toata puterea de orice fel ar fi aceasta va fi in mainile celor cativa, care nu vor fi afectati. Cand se va intampla ce trebuie mai exact este un pic mai greu de determinat, dar cu fiecare an care trece, probabilitatea creste semnificativ. Deja s-a ajuns la o instabilitate suficent de mare incat prabusirea poate avea loc oricand.

    Un punct cheie va fi in luna septembrie cand expira termenul de aplicarea a legilor bailin-ului in UE. Reamintesc, prin acea lege, bancile pot confisca oricand banii din orice cont pentru a se salva de ‘crize’. Masura asta, colaborata cu limitarile impuse asupra banilor lichizi, nu face decat sa se asigure ca nimeni in afara de cine trebuie nu va mai avea bani.

  2. Marius

    Neo-liberalismul este, dupa cum se stie, una din ideologiile cele mai satanice inventate vreodata de catre stapanii de sclavi, efectele/consecintele fiind flagrante..
    @Qu : proiectul de lege privind bail-in-ul este o alta mizerie in sarcina turmei (care a reusit sa puna ceva bani deoparte, poate economiile de-o viata), ca multe altele. Proiectul se preconizeaza a intra in vigoare in 2016, insa cel putin in aceasta etapa, din ce am mai citit prin presa, nu se mentioneaza decat ca depozitele negarantate vor fi confiscate, adica presupun ca e vorba de depozitele ce depasesc 100.000 euro si la care au fost negociate dobanzile cu bancile (peste limita acordata clientilor obisnuiti). Restul depozitelor (pana in 100.000 euro si care nu beneficiaza de dobanzi negociate cu banca, in prealabil) raman in continuare garantate de stat. Pana la intrarea in vigoare insa a legii s-ar putea insa sa mai sufere modificari in rau. Oricum, teoretic, ar trebuie sa se plece de la modelul Directiei UE in acest sens.

  3. Marius

    Erata : mai sus a se citi in loc de „Directiei UE”, vroiam sa zic „Directivei UE”. Graba strica treaba 🙂

  4. Qu

    @Marius: problema este ca pragul acela de 100kEuro poate fi moficat oricand, in functie de ‘necesitate’.

  5. Pingback: Domnilor capitalisti, de ce va bateti joc de toată lumea ? | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge