Manipularea cu refugiaţii care refuză ajutoarele de la Crucea Roşie

By | 14 septembrie, 2015
Distribuie prietenilor!

A tot circulat pe Facebook, practic non-stop, un clip despre care se pretinde că ar prezenta nişte refugiaţi musulmani, aflaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, care refuză să primească ajutoarele umanitare de la Crucea Roşie, pe motiv că pe cutiile acestora ar fi inscripţionată o cruce roşie, care seamănă întrucâtva cu crucea creştină.

Orice persoană cu puţin bun simţ şi discernământ îşi poate da seama, încă de la prima vizionare, că acest clip este o făcătură cu scop de dezinformare. În primul rând, nu reiese de nicăieri că refugiaţii ar scanda şi huidui din cauză că ajutoarele au inscripţionată pe ele o cruce roşie. În al doilea rând, chiar dacă din perspectiva camerei de filmat se poate observa crucea inscripţionată pe cutii, de la distanţa la care se află refugiaţii, aceasta cu greu ar putea fi distinsă, probabil doar cu un binoclu.

Iată că a apărut şi un articol în ziarul online italian „Il Post”, care aduce dovezi în sprijinul ideii că acest clip video este o manipulare. Postez mai jos traducerea integrală a articolului.

Predrag Petrovic neagă faptul că ceea ce a determinat imigranții să refuze pachetele cu ajutoare, care poartă o cruce roșie, ar fi convingerile religioase, a aflat „Il post”.

O înregistrare video filmată la granița dintre Macedonia și Grecia a fost amplu distribuită pe Internet și comentată pe Reddit. Videoclipul pare să arate un grup de imigranți care refuză pachetele cu ajutoare umanitare care poartă logo-ul Crucii Roşii, o cruce roșie pe fond alb. Mulți au susținut online că motivul pentru care imigranții au refuzat pachetele este asemănarea dintre logo-ul Crucii Roșii și crucea creștină. „Il post” poate infirma această afirmație și poate oferi mai mult context, în urma conversațiilor pe e-mail cu Predrag Petrovic, redactor-şef al site-ului de știri macedonean a1on.mk – care a filmat și publicat pentru prima dată clipul video pe 22 august – și Corinne Ambler, coordonator de comunicare pentru Crucea Roșie.

Videoclipul a fost distribuit prima dată pe Reddit, pe 23 august, cu titlul „Refugiaţi în Europa aruncând pachete cu ajutoare pentru că au cruci roşii pe ele”, care sugerează faptul că motive religioase i-au determinat pe imigranți să refuze pachetele. După o discuție lungă între utilizatorii Reddit, titlul a fost marcat ca „înșelător”. Acest lucru nu a oprit mulţi utilizatori să posteze comentarii negative la acest video, acuzând imigranții că sunt „nerecunoscători”.

Petrovic, care a asistat la scena prezentată în video, a negat, într-un schimb de e-mail-uri cu „Il Post”, că motivul pentru care pachetele au fost refuzate de către imigranți ar avea de-a face ceva cu religia. Videoclipul a fost filmat la granița dintre Grecia și Macedonia, nu departe de orașul de frontieră macedonean Gevgelija.

Refugiații – spune Petrovic în e-mail lui – au petrecut trei zile în țara nimănui dintre Macedonia și Grecia. În momentul în care videoclipul a fost filmat ploua și refugiații au petrecut aproape două ore în ploaie. Poliția macedoneană nu i-ar fi lăsat să treacă frontiera. Apoi Crucea Roșie a ajuns pentru a distribui ajutoare pentru refugiați sub formă de alimente și apă. Refugiații au fost supărați pentru că nu li s-a permis să treacă granița în Macedonia, aşa că au refuzat ajutorul strigând „Nu! Nu!”. Poliția macedoneană a permis doar unui grup de 200/300 refugiați să treacă granița la fiecare două ore, deoarece aceasta este capacitatea trenului care face legătura între Gevgelija şi granița sârbă către care aceştia au fost îmbarcați.

Corinne Ambler, coordonator de comunicare pentru Crucea Roșie, a confirmat într-un e-mail către „Il Post” relatarea lui Petrovic spunând că, atunci când videoclipul a fost înregistrat, oamenii erau foarte frustraţi de restricțiile instituite de către poliția macedoneană, explicând că imigranții prezentaţi în clipul video au acționat în urma frustrării. «Crucea Roșie a furnizat ajutor și asistență pentru mii de oameni la frontieră – a declarat, de asemenea, Ambler pentru „Il Post” – și va continua să facă acest lucru, atâta timp cât există nevoi umanitare. Noi distribuim în jur de 3000 – 4000 de pachete cu alimente pe săptămână și acestea au fost acceptate cu recunoștință, fără incidente cu oameni care refuză să le primească.»

Tensiunea la granița dintre Grecia și Macedonia a crescut în intensitate în ultimele zile din cauza numărului mare de imigranți care încearcă să ajungă în Europa Centrală din Orientul Mijlociu, trecând prin Grecia, Macedonia și Serbia. Poliția macedoneană a încercat în repetate rânduri să oprească imigranții să treacă frontiera, folosind gaze lacrimogene și grenade paralizante.

Sursa: Il Post

2 păreri la “Manipularea cu refugiaţii care refuză ajutoarele de la Crucea Roşie

  1. Qu

    Pai aia vin cu smartphoane si primesc o apa minerala ?
    Normal ca le arunca !
    Vedeti filmarile si din gara din Ungaria si alte zone.
    Fac misto de ‘ajutoarele’ alora.
    Qu´s last blog post ..DEX actualizat – boivaci

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Ce faci tu acum este să repeţi nişte clişee foarte în vogă în acest moment, care nu au prea mare legătură cu subiectul articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge