Stilul de luptă Keysi

By | 18 septembrie, 2015
Distribuie prietenilor!

Keysi Fighting Method, pe scurt KFM, este un stil de luptă şi sistem de autoapărare originar din Spania, fondat oficial în 1980, de Justo Dieguez Serrano, născut în Andaluzia, în colaborare cu prietenul său Andy Norman din Yorkshire, Marea Britanie. Stilul este bazat pe studiile creatorului său asupra mai multor arte marţiale tradiţionale (ju-jutsu, muay thai, wing chun, filipino kali etc.) şi pe experienţa personală a acestuia în lupta de stradă a ţiganilor spanioli din anii ’50.

keysi fighting method

Denumirea „Keysi” provine de la porecla lui Dieguez, care este o deformare a expresiei din limba spaniolă „que si” (da, desigur), pe care acesta o folosea frecvent în copilărie, pronunţând-o greşit. „Keysi” mai are şi semnificaţia de ceva „pornit din inimă”, acest lucru fiind în acord cu esenţa acestui sistem.

Stilul de luptă Keysi nu este este unul bazat pe tehnici, ci în mare măsură pe instinctele naturale ale practicantului şi are la bază filozofia prădător/victimă, urmărind transformarea celui atacat din victimă în agresor. Este conceput special pentru autoapărare şi lupta cu mai mulţi adversari în spaţii restrânse.

Ceea ce are unic acest stil şi reprezintă „marca sa înregistrată” este garda, realizată cu ambele mâini puse pe cap în „poziţia Gânditorului” sau „Pensador” în limba spaniolă. Din această poziţie se apără capul şi abdomenul şi se pot executa atât blocaje cât şi lovituri devastatoare cu coatele. Un alt element specific sunt loviturile de braţ aplicate în zona coapselor adversarului. Pe lângă acestea sistemul mai include prize şi tehnici articulare, ca în ju-jutsu, proiectări şi lupta la sol. Foloseşte foarte puţin loviturile de picior.

Sistemul de luptă a fost făcut cunoscut prin seria nouă a filmelor cu Batman, regizate de Christopher Nolan, avându-l în rolul principal pe Christian Bale. Christopher Nolan a dorit un stil unic, pe măsura unui personaj ca Batman, care să îmbine lupta de stradă cu rigoarea artelor marţiale.

Stilul Keysi mai este folosit şi de Tom Cruise în filmul „Jack Reacher” şi „Misiune Imposibilă 3” şi mai apare în filme ca „The Clash of Titans” şi James Bond – Quantum of Solace.

În 2012 Andy Norman se desparte de Justo Diegues şi îşi fondează propria sa ramură a stilului, numită Defence Lab. Stilul original se va numi în continuare Keysi by Justo Diegues. În cadrul şcolii lui Andy Norman s-au antrenat mai multe vedete de la Hollywood, printre care şi Liam Neeson pentru realizarea seriei de filme Taken, Neeson devenind ulterior şi unul din promotorii sistemului Defence Lab.

4 păreri la “Stilul de luptă Keysi

  1. AL CHEMISTUL

    —speculez si eu: …se stie ca WU SHU (reprezentat de campionul JET LI) este varianta reciclata a vechilor arte de lupta chinezesti din care s au eliminat in timpul ‘rev. culturale’ toate elementele letale…cu adevarat animalice.Se prea poate ca ‘ maiestritii’ astia care sia u deschis scoli sa fii avut vreo inspiratie p-acolo? KRAV MAGA etc.? nici KALASNICOV n a inventat ‘roata’…s a inspirat de la germanul STURMGEWEHR …etc…doar ca a ‘ barbierit ‘ mai mult la proiectele initiale..
    —HOLYWOODUL mai vrea cateodata si ceva nou, la toate stimulentele-stilurile-de-lupta care s-au perindat pe pelicula
    –sa lasam expertii sa se pronunte asupra eficientei stilului,garzii,et&c

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Am spus clar în articol de unde s-a inspirat şi cum a creat acest stil. Ce practică Jet Li nu este nicio variantă reciclată, ci este sistemul de arte marţiale dezvoltat de călugării Shaolin, pe principii budiste, în scop de autoapărare. Sistemele moderne au eliminat din stilurile tradiţionale de arte marţiale elementele decorative, cu scop demonstrativ şi le-au perfecţionat şi adaptat pe cele care sunt cele mai eficiente în lupta de stradă, care este complet diferită de lupta în ring şi de demonstraţiile şi antrenamentele în artele marţiale tradiţionale.

  3. AL CHEMISTUL

    —si eu am invatzat umbland prin vest(si traind…) ca: exista varianta oficiala ,care ti sustine ‘fata ‘ in societate,INTERESUL si ,care vinde …si varianta reala in care doar cativa stiu cum si ce tumbe ai facut ,compromisuri etc..
    —artele martiale nu sunt prea eficiente fara energ, interna…
    —nu sunt cinic,pe gratis..
    –sa lasam expertii sa se pronunte in privinta eficientei garzii ,eficientei fara picioare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge