Campania de distrugere a fenomenului naţional Arsenie Boca

By | 11 octombrie, 2015
Distribuie prietenilor!

De ceva vreme, probabil de când s-a pus problema canonizării sale, a început o campanie furibundă de propagandă împotriva Părintelui Arsenie Boca, cu scopul de a-i distruge acestuia imaginea de sfânt creştin ortodox. Au apărut tot felul de pagini pe Facebook, articole pe bloguri, clipuri pe Youtube şi chiar şi o petiţie care cere ca Sfântul Ardealului să nu fie canonizat.

Campania are două teme de bază, mari şi late:

1. Credincioşii care merg în pelerinaj să se roage la mormântul lui Arsenie Boca vor să înlocuiască credinţa în Dumnezeu şi Iisus Cristos cu credinţa idolatrică în Arsenie Boca şi astfel încalcă învăţăturile din Biblie, care sunt împotriva cultului moaştelor, al icoanelor şi al idolilor. Evident că acest lucru este fals, deoarece ortodoxia, încă de la începuturile sale din vremea Bizanţului, a avut la bază cultul icoanelor şi al moaştelor, cultul moaştelor fiind prezent şi la Biserica Romano-Catolică. Respingerea acestor tradiţii este specifică doar sectelor protestante apărute cu secole mai târziu.

2. Părintele Arsenie Boca este un „rătăcit”, care promovează ecumenismul, spiritismul, yoga, astrologia, teozofia lui Rudolf Steiner şi alte lucruri necreştine. Aceasta este o altă minciună. Cine a citit despre viaţa Părintelui şi cărţile sale, ştie că Arsenie Boca nu numai că nu promova, dar respingea cu fermitate toate aceste lucruri şi îi avertiza pe cei care veneau la el să nu cadă în astfel de păcate.

Întrebarea care se pune în mod firesc este: de ce vor unii cu atâta ardoare ca imaginea de sfânt a lui Arsenie Boca să fie murdărită şi acesta să nu fie canonizat?

Răspunsul este evident. Acest fenomen naţional al credinţei că Părintele Arsenie Boca este un sfânt este ceva venit „de la firul ierbii”, este întreţinut de credinţa poporului şi astfel nu poate fi controlat de capii BOR, de securiştii deghizaţi în ultraortodocşi de pe Internet, de formaţiuni politice sau de grupuri de interese străine. De aceea este privit ca un mare pericol de către duşmanii de moarte ai poporului român, care se tem de orice mişcare care ar putea face să reînvie spiritul naţional şi sufletul românesc, păstrător al tradiţiilor strămoşeşti.

10 păreri la “Campania de distrugere a fenomenului naţional Arsenie Boca

  1. AL CHEMISTUL

    –poate sa spuna cineva,concret ce forte din exterior sau interior incearca o destabilizare?eu sunt de acord dar,..cum le reperam(macar neste ‘banuieli mai educate’)?
    –ne ar fii mai usor in felul asta..
    –a fii focalizat..

  2. Mihail

    @ Qu

    Il respect si stimez in mod deosebit pe Arsenie Boca, dar ce vrei sa spui ca daca vointa credinciosilor o cere, atunci trebuie canonizat? Credinciosii fac cumva regulile in biserica? Cata teologie stiu credinciosii astia, care, conform statisticilor nici Biblia nu si-au citit-o?
    Unde ai auzit tu ca vointa credinciosilor sa dicteze in biserica? In biserica dicteaza hitararile sinoadelor, nu vointa lui nea Caisa din Afumatii din Deal.
    Daca insa tu vrei sa contesti autoritatea sinodului BOR, n-ai decat, caci nici eu nu-s de acord cu unele din elucubratiile lor. Dar asta nu inseamna ca luam hotararile dupa cum ii tuna poporului prin cap, caci in biserica nu-i democratie. Aici nu e cu vointa poporului (in mare parte nepregatit dpdv teologic).

  3. Qu

    In biserica nu e democratie ci coruptie, ca si peste tot in Ro.
    Tocmai d-aia o astfel de decizie nu trebuie sa fie una politica.

    Vointa credinciosilor dicteaza absolut tot ce tine de religie. Asta s-a demonstrat cand s-a trecut de la paganism la crestinism, chiar daca ulterior biserica a facilitat prin mici siretlicuri aceasta trecere. Baza trecerii a constituit-o masa de credinciosi care au ales.
    Qu´s last blog post ..Dictaturometrul in Romania: s-a depasit 90% !

  4. Mihail

    Pe bune ca nu-mi dau seama ce vrei sa spui cu „vointa credinciosilor”. Este statistic dovedit ca marea masa a populatiei (indiferent cat de mult se declara crestini cu gura) este iliterata religios. Niste habarnisti. Cum pot deci niste oameni care habar nu au de teologie sa dicteze chestiuni legate de viata bisericii? E ca si cand m-as duce eu sa dictez mersul treburilor in Colegiul Medicilor, eu care-s iliterat dpdv al medicinei.
    Ca e coruptie in BOR, cu asta-s de acord si trebuie combatuta, chiar cu pretul caderii de capete bisericesti. Dar asta nu-ti da permisiunea sa sustii ca credinciosii ar avea vreun drept in a stabili chestiuni bisericesti. Ei nu au acest drept, dupa cum nu au nici dreptul de a se amesteca in oricare alt domeniu (medicina, filosofie, agronomie si ce mai vrei tu).
    Ia zi-mi si mie, cati credinciosi laici au participat la conciliile ecumenice unde s-au pus bazele doctrinei crestine? Pai tu crezi ca doctrina se face dupa ce vrea semianalfabetul de nea Caisa din Cucuietii din deal?

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Daca in Biserica nu au existat reguli universal aplicabile care sa fie urmate in actul de canonizare, aceasta „se facea spontan, cu minime forme; spontan si firesc s-au si dezvoltat aceste forme, fara sa fie impuse autoritar, prin vreo hotarare sinodala. Ele poarta pecetea simplitatii, a simplitatii evlaviei adevarate, a credintei si a dragostei nefatarnice, a nadejdii tari in ajutorul sfintilor si a nebiruitei intelepciuni a Bisericii lui Hristos”. De aceea, este necesara stabilirea unor criterii clare si general aplicabile, la nivel panortodox, pentru a se afirma unitatea Bisericii vazute si in privinta actelor de canonizare. Aceasta ar contribui la usurarea procedurilor pentru canonizare, la intocmirea randuielilor liturgice si la recunoasterea reciproca a actelor de canonizare, contribuind la generalizarea cinstirii noilor canonizati.

    Astfel, dupa cum este consemnat in traditia noastra, canonizarea o face Biserica, dar nu singura, ci la initiativa credinciosilor, indiferent de starea lor in Biserica, actul solemn al canonizarii fiind intarit si de autoritatea de stat in perioada bizantina si post bizantina pana in secolul al XlX-lea. In zilele noastre actul canonizarii este emis de catre Sinodul Bisericii.

    http://www.crestinortodox.ro/religie/canonizarea-sfintilor-biserica-ortodoxa-69619.html

  6. cristi

    salut,
    vazandu-ti poza de la „despre mine”, m-am convins ca nu stralucesti la capitolul inteligenta…dar ,in plin secol 21,sa crezi in prieteni imaginari si calugari „sfinti” intrece orice imaginatie.Tu nu traiesti in vremea ta…trebuia sa te fi nascut prin evul mediu…
    in sfarsit,fiecare cu pasarica lui.Arsenie sa te calauzeasca !

  7. OanaPop

    Uite ca aflat un mesaj foarte interesant scris intr-un mod greu de aflat in netul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu uita sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge