Scandalul Apple versus FBI miroase a făcătură

By | 26 februarie, 2016
Distribuie prietenilor!

O ştire care face senzaţie în întreaga lume în ultimele zile, este aceea că firma Apple ar fi refuzat să execute un ordin judecătoresc, privind decriptarea unui smartphone iPhone 5c, care a aparţinut unui terorist.

Tim Cook, directorul executiv al Apple, a făcut o declaraţie incendiară într-un interviu acordat ABC.

Cook a declarat că, în opinia sa, cererea FBI privind decriptarea iPhone-ului unuia din atacatorii de la San Bernardino este „echivalentul cancerului”. Şi asta cu toate că există un ordin judecătoresc în acest sens. Anchetatorii federali vor să poată avea acces la conţinutul telefonului iPhone 5c, aparţinând lui Sayed Farool, cel care, împreună cu soţia sa, Tashfeen Malik, a comis atacul în care au murit 14 persoane şi au fost rănite 22.

„Singurul mod de a obţine aceste informaţii – cel puţin, singurul mod pe care îl ştim noi – este să scrii un software pe care noi îl considerăm ca un fel de echivalent al cancerului”, a declarat Tim Cook pentru ABC. „Nu îl vom scrie niciodată. Nu l-am scris niciodată şi asta e de fapt miza în acest moment”.

Sursa: Ştirile Pro TV

Mie toată această poveste mi se pare o mare făcătură la care sunt părtaşi atât firma Apple, cât şi FBI şi Guvernul american.

În sprijinul acestei ipoteze am mai multe argumente:

1. Dacă ar fi fost un conflict real între Apple şi FBI, acesta nu ar fi ajuns aşa de repede la urechile presei şi nu ar fi fost mediatizat atât de mult.

2. Dacă ar fi vrut să decripteze un telefon sau dispozitiv de comunicare blocat cu parolă, atunci FBI nu ar fi apelat la o mare corporaţie şi mai ales pe canale oficiale. Ar fi apelat la propriii specialişti, hackeri, experţi ai serviciilor secrete, sau măcar ar fi folosit agenţi acoperiţi infiltraţi la Apple sau ar fi încercat să racoleze experţi din cadrul companiei în mod discret.

3. Este greu de crezut că Apple nu are deja un software pentru decriptarea dispozitivelor pe care le produce. Dacă ar fi aşa, am fi exact ca în paradoxul în care ne punem întrebarea dacă Dumnezeu poate crea o piatră atât de grea încât nici El să nu o poată ridica! Este ca şi cum cineva ar construi o yală pe care nu o poate deschide, sau ar crea un virus pentru care nu are antidot.

4. Este şi mai greu de crezut că o firmă privată de asemenea calibru şi de o asemenea importanţă strategică, este mai interesată de grija faţă de cetăţeni şi clienţi, decât de colaborarea cu Statul şi instituţiile de forţă ale acestuia şi îşi permite să se împotrivească legilor şi ordinelor judecătoreşti.

Cred că este vorba mai degrabă de o acţiune de PR, prin care Apple vrea să-şi facă reclamă la produsele sale, ca fiind cele mai sigure din punct de vedere al securităţii datelor, iar pentru Guvernul american o ocazie de a perpetua mitul că în SUA este libertate şi democraţie, cetăţenii şi firmele private putându-se apăra de abuzul autorităţilor.

Nu sunt la curent cu situaţia „pieţelor”, a burselor şi a situaţiei financiare a firmei Apple, dar nu m-ar mira să aflu că acţiunile sale au scăzut abrupt în ultima vreme sau că vânzările la iPhone sunt de asemenea în picaj. Această operaţiune, ar putea fi o încercare de a relansa firma pe piaţă şi de a-i păcăli în continuare pe americani şi pe cetăţenii planetei că în SUA este o democraţie funcţională şi puternică, deşi în spatele scenei se pregăteşte o tiranie fascisto-tehnologică fără precedent.

O părere la “Scandalul Apple versus FBI miroase a făcătură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge