Compasiunea a contribuit la procesul evoluţiei umane

By | 13 aprilie, 2016
Distribuie prietenilor!

Un nou studiu asupra oamenilor preistorici a contestat una dintre principalele teze ale teoriei evoluționiste a lui Darwin, ideea supraviețuirii celui mai adaptat, sugerând că abilitatea de a integra membrii „cu defecte” ai comunității și compasiunea au jucat de fapt un rol important în modul în care oamenii s-au dezvoltat.

Studiul, realizat de antropologii Isabelle Winder și tatăl ei Nick Winder, s-a concentrat asupra populațiilor mici și izolate ale primilor oameni care au fost forțați să se împerecheze în moduri care au avut un efect negativ asupra diversității fondului genetic. În ciuda riscurilor inerente, aceştia au reușit nu numai să supraviețuiască, ci și să evolueze prin depăşirea provocărilor reprezentate de genele defecte. Autorii numesc ipoteza lor modelul „primatei vulnerabile”, în care ideea centrală este că nu indivizii cu cele mai puternice şi mai sănătoase gene au fost cei care au avut cele mai bune șanse de supraviețuire, ci aceia care ar fi supraviețuit în ciuda genelor lor „slabe”, reuşind chiar să le transforme în avantaje.

Unele dintre aceste gene „defecte” au fost responsabile pentru situaţia hominizilor care trebuia să se descurce cu pielea lipsită de păr sau cu picioarele drepte care făceau căţărarea în copaci mult mai dificilă. Ceea ce le-a permis să facă faţă acestor defecte a fost compasiunea altor membri ai comunității, precum și capacitatea de a inova, capacitatea de a învăța noi comportamente și dorința de a experimenta, crede Winders. Nevoia de socializare trebuie că, de asemenea, au jucat un rol principal în acest sens, scrie Phys.org.

Vorbind pentru Phys.org, Isabelle Winder a declarat că teoria ar putea avea implicații profunde asupra modului în care antropologii interpretează datele ADN. În prezent, spune ea, biologia moleculară presupune de obicei populaţii mari cu „ierarhie divergentă”. Cu toate acestea, dovezile sugerează că acele comunități timpurii de hominizi au avut tendința de a fi mici și uneori, izolate, cu puține oportunități de a îmbogăți fondul genetic. Așa că, în conformitate cu ei, genealogii ale diferitelor specii de hominizi și de non-hominizi, uneori, s-au reunit, fapt care a afectat în mod natural structura lor genetică. Nick Winder adaugă că, atunci când acei oameni timpurii au ales să se împerecheze cu o rudă genetică apropiată (sau un membru al unei alte specii), decât să nu se împerechere deloc, au trebuit apoi să suporte consecințele, care, în cazul consangvinităţii, au reprezentat un risc sporit pentru apariţia şi manifestarea genelor defectuoase, punând astfel descendenţii în dezavantaj. Ca urmare, pentru a asigura supraviețuirea genelor lor, părinții (și comunitatea) a trebuit să învețe să facă față dezavantajelor progeniturilor, în unele cazuri, după cum putem vedea, chiar le-au transformat în avantaje.

Nick Winder a continuat să sublinieze faptul că ipoteza „primatei vulnerabile” ar explica de ce oamenii de știință sunt atât de des derutaţi de noile descoperiri de fosile: ideea dominantă a sintezei evolutive moderne eşuează în a lua în considerare posibilele consangvinităţi dar, în schimb, presupune că oamenii primitivi s-au dezvoltat prin divergenţă genetică continuă. În schimb, ceea ce sugerează cei doi antropologi este o sinteză extinsă, în care factorii menționați mai sus, cum ar fi capacitatea și dorința de a învăța noi comportamente, au avut un rol important în depășirea efectelor negative ale genelor altfel defecte. După cum a rezumat Isabelle Winder, „vulnerabilitatea genetică a fost factorul declanşator care i-a îndreptat pe strămoșii noștri pe calea limbajului simbolic, a inovării și cooperării pro-sociale.”

Sursa

3 păreri la “Compasiunea a contribuit la procesul evoluţiei umane

  1. Al AHEMISTUL

    –care i treaba cu lipsa de „” umanitate””’,empatie si compasiune a lumii vestice (pe scopuri) atunci?

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Care este treaba?! Este rezultatul unei involuţii şi a unei degradări spirituale a fiinţei umane generată de sistemul capitalist. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge