Economia naturală

By | 19 iulie, 2016
Distribuie prietenilor!

Pe vremuri, ţăranii nu munceau pentru bani şi pentru profit. Ţăranul muncea câmpul pentru nevoile lui şi ce prisosea vindea la piaţă. Cu banii obţinuţi îşi procura ceea ce nu-şi putea produce singur în gospodărie. Aceasta este ECONOMIA NATURALĂ, care nu este nici comunistă, nici capitalistă şi nu este legată de nicio ideologie politică.

În economia naturală nu există creştere economică, nu există recesiune, criză financiară, bule financiare, speculaţii la bursă, măsuri de austeritate, volatilitatea preţurilor, fluctaţii ale „pieţelor“, faliment, executare silită sau alte astfel de aberaţii create de capitalism.

În economia naturală există doar oameni care muncesc şi trăiesc din rodul muncii lor şi care fac schimburi între ei de bunuri, produse şi servicii pe baze echitabile şi în funcţie de necesităţile fiecăruia.

În acest tip de economie, lipsurile şi foametea apar doar atunci când anumite fenomene şi dezastre naturale împiedică pământul să dea rod sau distrug ceea ce a realizat omul.

15 păreri la “Economia naturală

  1. cozubas

    Aha,asta da economie ,asa mai merge….)))))) Si daca un grup de „naturali” din astia fac un avion sau un tren sau o statie de epurare sau o mina,sau o racheta cosmica,sau un hotel,o sosea,un baraj hidrotehnic,un combinat,o retea electrica,un pod,un tunel,un port,un oras,o armata (de aparare desigur))),un stadion,o galerie de arta,o carte,o biblioteca,o primarie,un minister,un bloc,o flota,un pix,ce fac,le schimba pe barabule si cucuruz ca dupa ce „musca” din ele,ce ramane nu le poate duce la piata ? ))))))))))) Dan Tanasescu,sriai mult mai bine candva,esti ok ? )))

  2. fix in pix

    Coltzunas stai jos n-ai inteles nimic.Esti repetent pe anul asta.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    @cozubas: Hm, „daca un grup de „naturali” din astia fac un avion sau un tren sau o statie de epurare sau o mina,sau o racheta cosmica,sau un hotel,o sosea,un baraj hidrotehnic,un combinat,o retea electrica,un pod,un tunel,un port,un oras,o armata (de aparare desigur))),un stadion,o galerie de arta,o carte,o biblioteca,o primarie,un minister,un bloc,o flota…” Toate aceste lucruri sunt bunuri de utilitate publică, nu privată, sunt lucruri pe care oamenii le construiesc şi le folosesc în comun şi nu sunt supuse schimburilor comerciale. 🙂

  4. Qu

    Articolul spune exact ce trebuie.

    Dar, referindu-ma la comentariu, nu mai exista bunuri publice. Eu le numesc sisteme de mentinere a vietii scalvilor.

    Cand vin politicienii si spun ca inchid spitalele care nu fac profit, ar trebui sa va fie foarte clara treaba.
    Qu´s last blog post ..Updated Oxford Dictionary: Demoncracy

  5. vafanculo

    cozubas, mai adauga niste paranteze domle
    domnule tanasescu, m-a uns pa inima articolul. bravos!

  6. cozubas

    Maiales rachetele cosmice sunt „de utilitate publica” …))))))) Oameni buni : omenirea investeste sume coplesitoare in ingineria agricola inovativa ,agricultura intensiva,hidroagricultura,genetica si cercetare ,biochimie,studii climatice,microbiologie ,soiuri si hibrizi de productivitate crescuta,adaptabile la conditii de umiditate redusa,temperaturi extreme ,etc pentru a asigura necesarul tot mai mare de hrana al oamenilor si tot nu ajunge… Si vine Dan Tanasescu si ne spune sa luam hârletele,sa hârletim postate de pamant,apoi sa luam traista in spinare si sa semanam postata cu barabule,patlagele si cucuruz,sa luam sapaligele si sa sapaligam buruienile de pe langa plantele „economiei naturale”,apoi sa luam parii ,ciomegele si furcoaiele si sa lovim in gandacimea si larvele daunatoare sau in hotii care dau iama la barabula taranului care „munceste campul pentru nevoile lui” . Apoi toamna,cand se numara bobocii,ai acestei „economii nici capitaliste,nici comunista si care nu este legata de nicio ideologie politica” , taranimea de demult va mânca intr-un final daca nu vor fi pierit intre timp prin inanitie ,din ce-a mai ramas dupa daunatori,boli,grindina si hoti . Dupa ce vor manca din „economia naturala” si vor prinde iar puteri,vor lua cu mic,cu mare papornitele,desagile si traistele de rafie cu „rodul muncii lor” ,le vor pune pe atelajul proprietate ,se vor inhama ei la teleaga si vor porni in buestru „sa faca schimburi intre ei de bunuri” si sa schimbe barabule pe fasole,mere pe pere,oaia pe berbec ,patlagica pe nasturi,izmenele pe cucuruz,untura pe vreascuri ,closca pe rachiu de pufaica si ce nu poat schimba,”va vinde pe bani” )))))) ,pentru a cumpara cu ei seu la opaitz,pacura de uns gardul,ciubote de guma,si cusma cu urechi,dar si sapaligi ,furcoaie,ciomege,topoare si leuci, pentru aparare…! Cel mai stupid si absurd este ca in fata acestei aberatii si grozavii primitive,Dan Tanasescu este aplaudat la scena deschisa de niste „tarani de pe vremuri (neanderthale),care nu munceau pentru profit”…)))))))) Asa sa ne-ajute Dumnezeu !!! )))))))))))

  7. cozubas

    PS1 – „Lucrurile” enumerate mai sus se numesc „mijloace fixe”si nicidecum „bunuri de utilitate publica” ….)))))) Aceste mijloace fixe au un proprietar care este fie statul ,fie o corporatie straina,fie un grup privat autohton. Si desigur pot fi vandute,inchiriate,date in custodie,inventariate sau conservate. Nu ne explici de ce nu se poate schimba o mina pe un viaduct sau o sosea pe un combinat petrolier. In economia actuala si nu in cea din comuna primitiva imaginata de tine,bazata pe troc empiric,se opereaza cu actiuni listate pe bursa,care inseamna de fapt „bucati” din acel mijloc fix si care sunt evaluate si supuse schimbului,fie in bani,fie in echivalentul in alte acctiuni de la alte mijloace fixe. . Astfel incat si tu Dan Tanasescu poti avea o autobanda sau o mina daca cumperi actiunile acestora. Pana la urma se ajunge la faptul ca totul din economie se poate cumpara,dezvolta ,vinde ,proces care in definitiv este un schimb … Gata ,m-am plictisit,explica-le tu la „taranii cei de demult” care au fost „unsi” cu articolul tau (asa ca si cu unturica schimbata pe gateje si uns gatlejul uscat de-atata „economie naturala” ) ,cum sta traba cu bursa si trocul in viziunea ta si-a intregii omeniri,de-a lungul veacurilor…)))))

  8. Dan Tănăsescu Post author

    În acest articol m-am referit la ECONOMIA NATURALĂ, nu la ECONOMIA CAPITALISTĂ, cu acţiuni listate la bursă şi alte escrocherii, nici la actuala economie care se practică în România. Ambele se numesc „economie”, dar în realitate sunt bazate pe lăcomie, jaf şi risipă. 🙂

  9. fix in pix

    Coltunas chiar nu-ti dai seama ca esti din alt film omul explica una si tu tot schimbi merele pe rachete.Stiai ca doar in Germania se arunca anual peste 200 de tone de legume si fructe bune de consum dar care nu au forma ceruta de consumatorul actual.Si se mai arunca cel putin inca pe atat produse alimentare cumparate si nedesfacute.Te las pe tine sa calculezi pagubele si cati oameni s-ar putea hrani cu ele.Si asta numai in Germania.

  10. Cugetatoru

    Intr-o economie naturala unde bunurile si utilitatile publice sunt folosite dupa urma muncii comuna si asidua ( avand loc in comunitati mai restranse)… atunci omenirea , implicit oamenii scapa de exploatare din partea statului sau al corporatiior ( unde avem acelasi rol din ambele parti si anume controlul total… atat statul cat si corporatiile conlucreaza de a supune majoritatea si mai ales ca sa nu aiba majoritatea oamenilor putere de a se revolta impotriva sistemului neavand toate necesare deoarece se afla , ori in vistierea statului dar mai mult ca sigur in vistierea corporatiilor si anume in administratia privata a unor lichele ).

    Cum stim, tot omul creeaza … deci nu forte extraterestre sau divine, atunci de ce sa te lasi pe mana unora terchea berchea ca sa-ti dicteze tie ce sa faci sau cum sa faci ( de ce sa nu traiesti liber impartasind si impartind cu ceilalti bunurile necesare) de asemenea creand ceea de care ai nevoie . Are nevoie cumva omenirea de cooperative , cum erau pe vremuri comuniste iar acuma cele capitaliste si anume : mall-uri , supermaket-uri , hipermarket-uri etc. Are nevoie omenirea de centrale nucleare ca sa produca energie electrica ( cand exista surse producatoare mult mai ieftine si in siguranta), are nevoie omenirea de exploatari maxive de titei si alte resurse naturale ca sa distrugem fauna cat si mediul inconjurator…si nu in ultimul rand , are nevoie omenirea de oameni prosti care cred ca traim intr-o lume a imaginatiei bolnava si ca totul e posibil doar daca te supui si prestezi sau dai din cur toata viata pentru ca tu sa-ti poti procura vicii si traiul zilnic .

    Pai, atunci tot noi am creat asta … si tot noi acceptam sistemul monetar meschin unde si vietile noastre sunt tranzactionate si cui pasa de noi , nici macar noua nu ne pasa ca am devenit simple obiecte sau unelte folositoare doar atunci cand e cazul sau cat timp stam in picioare!

  11. Partizanu

    Asa e. Pe deasupra in foarte putine cazuri intervenea moneda STATALA. Sa nu uitam ca toate se intimplau in crestinism sau mai inainte intre triburile GETO-DACICE.. Mai toti negustori stiau cite gaini face o sa de cal. Ajustarea se facea de multe ori prin milostenie sau infratire sufleteasca. E in zilele noastre SATAN s-a gindit ca ar fi bine sa avem BITCOINTUL. Sa avem o economie globala gen CHINA MALL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge