Războiul psihologic împotriva cetăţeanului

By | 3 iulie, 2012
Distribuie prietenilor!

Ieri am fost cu ceva treburi la Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 2, undeva pe la Obor, în zona Gării de Est. Înăuntru, o mare aglomeraţie, căldură, aerul condiţionat nu funcţiona, multă agitaţie şi nervi.

Printre cei care aşteptau la cozi foarte mulţi pensionari, femei cu copii în braţe, rromi, şomeri şi alte categorii defavorizate. Din când în când, câte unul începea să urle şi să îl acuze pe recent realesul primar Neculai Onţanu că pune oamenii pe drumuri, că îşi bate joc de ei şi multe altele. La fel şi funcţionarele de la ghişee, erau apatice sau nervoase, unele vociferau că fac o muncă în plus, care le împiedică să-şi facă treaba lor obişnuită, altele chiar întrerupeau lucrul, sub pretext că li s-a făcut rău.

Nu cred că era cineva printre aceşti oameni care să ăşi dea seama cine este cu adevărat de vină pentru tot stresul şi alergătura la care erau supuşi. Este vorba despre OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, adoptată anul trecut de guvernul Băsescu-Boc.

Această ordonanţă are în preambul următorul text:

În baza asumării de către România a unor obligaţii în cadrul tratatului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi în cadrul unor acorduri cu organisme internaţionale, s-a stabilit eliminarea treptată a compensărilor acordate din bugetul de stat pentru producerea energiei termice, perioada de graţie avută la dispozitie fiind destinată retehnologizărilor şi modernizărilor la unităţile de producere a energiei termice.

Eliminarea compensărilor de la bugetul de stat va conduce la o majorare a preţului energiei termice furnizate populaţiei şi deci la o cheltuială mai mare din partea bugetelor familiilor.

Această situaţie impune luarea unor măsuri de protecţie a populaţiei vulnerabile într-un termen cât mai scurt posibil, pentru a se realiza toate măsurile administrative premergătoare sezonului rece 1 noiembrie 2011- 31 martie 2012.

Sursa

Deci, cu alte cuvinte, UE şi alte “organisme internaţionale” au hotărât ca România să nu mai acorde ajutoare sociale nevoiaşilor din România şi astfel Guvernul trebuie să le elimine treptat. Şi cum putea face mai bine acest lucru decât prin 2 metode: înăsprirea condiţiilor de acordare a acestora şi convingerea asistaţilor să renunţe de bunăvoie la ajutoare prin presiuni psihologice.

În această ordonanţă de urgenţă la articolul 30 alin. 1 se precizează:

Primarii au obligaţia de a efectua lunar, până la începutul sezonului rece următor, la solicitarea agenţiilor teritoriale, anchete sociale pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia pentru cel puţin 60% dintre beneficiarii dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei.

Anchetele sociale înseamnă, pe lângă vizite la domiciliu, pentru verificarea celor care locuiesc acolo şi ce valori deţin (bijuterii, maşini, aparatură electrocasnică, electronice etc.) şi prezentarea de către cei care au primit ajutor la încălzire în sezonul trecut a unor documente care să dovedească veridicitatea datelor referitoare la numărul de persoane asistate, veniturile realizate de fiecare şi eventuale restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale. La toate acestea se mai adaugă o serie întreagă de copii ale actelor de identitate ale membrilor familiei, ale actelor de proprietate, adeverinţe de venit sau taloane de pensii, adeverinţă de la asociaţia de proprietari a blocului, timbre fiscale etc.

Toate acestea în condiţiile în care aceste informaţii şi copii ale actelor mai fuseseră furnizate o dată, în luna noiembrie anul trecut, în perioada acordării acestor ajutoare şi în plus, toate aceste informaţii se găsesc în baza de date a primăriei ce include persoanele care au primit ajutor pentru încălzire.

Cred că vă daţi seama că toată această agitaţie inutilă, muncă, cheltuială şi alergătură nu au vreo eficienţă şi singurul scop este acela de a tracasa şi de-a face presiuni psihologice asupra cetăţenilor în cauză, pentru a-i determina să renunţe pe viitor la ajutorul pentru încălzire. Iar primarii nu au nivio vină în toată afacerea asta, ei aplicând doar legea dată de Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge