Cetăţeanul obişnuit din România este foarte rezervat când vine vorba de politică. Pentru el, politica este în cel mai bun caz ceva plictisitor şi absolut inutil. Cei mai mulţi români merg în fiecare zi la serviciu, un loc pe care de cele mai multe ori îl urăsc şi de unde îşi iau o brumă de bani cu care, dacă au noroc, pot umple o dată pe săptămână un cărucior la hypermarket, iar dacă sunt ceva mai înstrăriţi pot face şi o escapadă în week-end la munte la mare sau la un grătar la iarbă verde. Seara, tot românul se încuie în cubul său de beton şi se lasă pradă divertismentului televizat.
Când vine vorba însă de implicare în viaţa politică şi comunitară, cetăţeanul simplu consideră că asta e treaba altcuiva, nu ai lui personal. Aceasta este o atitudine similară cu cea a unui copil care lasă în grija părinţilor problema veniturilor, treburile gospodăreşti şi deciziile importante legate de familie, el ocupându-se doar cu joaca şi distracţia.
În realitate, un simplu cetăţean are multe de spus şi poate face multe lucruri ce ţin de implicarea în politică şi societate. În afară de mersul la vot, simpla ieşire în stradă şi protestul public, poţi să contactezi oricând, individual sau în grup, un parlamentar din colegiul tău şi să îi comunici acestuia nemulţumirile tale, propuneri de legi, sau să-l critici şi să-ţi exprimi nemulţumirea faţă de anumite deczii, acte legislative, sau faţă de felul în care politicianul respectiv ţi-a reprezentat, ţie şi comunităţii tale, interesele legitime.
În era comunicării digitale poţi scrie e-mailuri şi mesaje parlamentarilor, miniştrilor sau chiar preşedintelui ţării, spunând ce doreşti, ce îţi place sau ce te nemulţumeşte. Poţi scrie pe blog, pe forumuri, pe Facebook, Twitter sau alte reţele de socializare, poţi activa în diverse grupuri şi comunităţi virtuale. Mai mult decât atât, poţi semna petiţii şi te poţi asocia cu alţi cetăţeni pentru a acţiona în justiţie pe cei care fac abuzuri sau îşi încalcă promisiunile pe care le-au făcut atunci când au avut nevoile de votul tău.
Mai presus de toate însă trebuie să fii mereu atent şi informat în legătură cu ce se întâmplă în jurul tău, cu ţara ta şi cu întreaga lume, ce decizii iau şi ce angajamente încheie cei cărora le-ai acordat încrederea prin votul tău şi să îţi exprimi opiniile de câte ori ai ocazia.
Dar tu cetăţeanule român, ce faci? Stai în fotoliu, cu berea în mână şi cu telecomanda în cealaltă şi savurezi divertisment, sport şi cancan-uri, după care te plângi că viaţa e grea şi România e o ţară de rahat! Te consolezi cel mult cu faptul că îţi poţi lua iPhone5 în rate. 😆