Proteste ample în Polonia împotriva Guvernului

By | 30 septembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Zeci de mii de oameni au mărşăluit prin capitala Poloniei sâmbătă, în semn de protest faţă de reformele guvernamentale şi o nouă lege, care majorează vârsta de pensionare, precum şi din solidaritate faţă de Biserica Catolică, căreia i-a fost recent suspendat postul de televiziune propriu.

Supranumit „Wake Up, Polonia”, mitingul a fost organizat de partidul conservator „Lege şi Justiţie”, condus de Jaroslaw Kaczynski, sindicatul „Solidaritatea” şi alte grupuri. Evenimentul a fost cea mai mare manifestaţie populară a Poloniei din ultimele luni.

Unul din motivele principale de nemulţumire ale protestatarilor este o nouă lege a pensiilor, adoptată de guvernul condus de prim-ministrul Donald Tusk, care va ridica treptat vârsta de pensionare a salariaţilor la 67 ani, de la 60 de ani pentru femei şi 65 ani pentru bărbaţi cât este în prezent. Modificarea va fi introdusă treptat, până în 2020 pentru bărbaţi şi până în 2040 pentru femei. Începând din 2013, vârsta de pensionare va fi majorată cu trei luni în fiecare an. Legea este subiectul unei dezbateri publice aprinse pe întreg teritoriul ţării.

Participanţii şi-au exprimat, de asemenea, indignarea faţă de o decizie a Consiliului Naţional al Audiovizualului polonez de a retrage unui post de televiziune catolic, „TV Trwam”, dreptul de difuzare digitală gratuită. Protestatarii au susţinut că acţiunea a fost o lovitură pentru libertatea de exprimare şi o încercare de reducere la tăcere a viziunii catolice conservatoare asupra lumii.

proteste conservatori polonia

Sursa: RT

În Spania au fost proteste, în Grecia chiar lupte de stradă, acum şi în Polonia avem manifestaţii ample, iar în România vom avea în curând marşuri şi mitinguri masive organizate de sindicate. Toate acestea se întâmplă parcă la comandă! Se pare că cineva vrea foarte mult să arate că în Europa este haos şi instabilitate şi că trebuie luate măsuri de urgenţă. Adică uniune bancară, cedări de suveranitate şi în final Statele Unite ale Europei…

0 păreri la “Proteste ample în Polonia împotriva Guvernului

  1. ChavaLito^

    exact,toate se intampla deodata … cica sa reduca deficitul,schema asta se numeste Criza-Reactie-Solutie.Criza exista,reactia e cea pe care o vor,solutia e unica si este prezentata,fara nicio alternativa. am vazut ca toate tarile care au refuzat masurile de austeritate si au luat alte masuri anti-criza (suedia,ungaria,turcia,marea britanie) nu inghit tot ce le zic UE si se incearca sa fie marginalizati.
    ChavaLito^´s last blog post ..Vadim Tudor in Parlamentul European: ROMANIA a ajuns o COLONIE a SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge