Aşa cum spuneam, spre deosebire de alţi vecini, mi-am păstrat şi anul acesta sistemul de facturare a căldurii pe bază de repartitoare. Unii vecini s-au gândit că este mai avantajos să treacă la vechiul sistem pauşal, dar eu am considerat că pot face economie ţinând caloriferele închise atunci când afară e mai cald.
Aşa am făcut şi în luna noiembrie, când a fost vreme ceva mai blândă şi am ţinut toată luna caloriferele închise. Cu toate astea repartitoarele au înregistrat 3,4 unităţi calorice, care transformate în lei, înseamnă 1,56 RON.
Surpriza cea mare a venit atunci când am primit de la administrator nota de consum individual la căldură. Acolo era trecut, la rubrica „coloane comune”, adică ţevile comune care trec prin apartament, suma de 24,45 RON. Adică, pe lângă căldura citită de repartitoare, pentru care plătesc 1 leu şi ceva, RADET mă mai taxează din oficiu cu 24 de lei şi ceva. Asta înseamnă că, în cazul în care m-aş debranşa complet de la sistemul centralizat de încălzire, tot ar mai trebui să plătesc aproximativ 125 de lei pe întreg sezonul de iarnă, doar pentru frigul din casă!
Vorba aia ai nai dai :))
Bucur´s last blog post ..Singura solutie
Repartitoarele au fost o idee grozava la inceput,dar care treptat s-au transformat intr-un mare bluf.Ideea a fost promitele romanilor facturi mai ieftine iar ei vor platii de n ori acea factura
Crazy´s last blog post ..Sergiu Nicolaescu a murit!
24.5 e lejer, stai sa vezi cind urca spre 80 RON sau mai mult in lunile viitoare. La Iasi au fost iarna trecuta care au platit si peste 120 RON pentru „tevile comune”, adica bagi un car cu bani, iti pui centrala, te incalzesti de bubui de 200-250, hai 300 RON gazul, apoi platesti inca peste 100 RON pentru citiva metri de teava ce trec in cite un colt. Din fericire, mi-am pus centrala, o investitie cam usturatoare, ajungind undeva pe la 11.000 RON in total (apartament cu doua camere, a trebuit facut si bransamentul individual de gaz, centrala e in condensatie, instalatia cu tevi din cupru), insa nu incetez sa ma minunez cit de putin consum – gaz de aproximativ 250 RON pentru ultimele 30 de zile, asta in conditiile in care stau la 4, sufrageria e pe colt, chiar daca blocul e izolat. Iarna trecuta, in februarie am platit aproape 500 RON pentru un singur calorifer deschis, in dormitor, unde nu puteam sa inchid sau sa folosesc AC-ul pentru incalzire tot timpul deoarece avem un bebe.
P.S. La configurarea instalatiei pentru centrala, de multe ori e bine sa citesti pe net si sa nu urmezi sfaturile „specialistilor” – eu am pus caloriferele cit de mari s-a putut (in dormitor are 2 metri lungime, de exemplu, chiar daca dormitorul e de vreo 11-12 mp doar), iar centrala o folosesc cu 45 de grade pe termoficare, nu mai mult, cu termostat de ambient in sufragerie, care e mai rece, si robinet termostatic pe caloriferul acela imens din dormitor.
Eu nu cred ca este teapa, este evidenta utilitatea repartitoarelor (sa repartizeze costuri) ca si mod de repartitie a costurilor in functie de regimul de caldura ales in apartament. E normal ca eu care aleg sa am in casa 21-22C si sa stau cu o bluza pe mine sa platesc mai putin decat cel ce are 25C si sta in chiloti. Gradul de confort este optional si personal, atat timp cat el nu afecteaza pe altii, si trebuie sa se reflecte in costuri. Renuntarea la repartitoare duce automat la cresterea facturilor, si nu deoarece erau ineficiente repartitoarele si modul de distirbutie costuri, ci pentru ca va creste consumul total al blocului de la RADET, deoarece cei care tineau 22C sau chiar si mai putin pe perioada cand lipseau sau in camerele nefolosite, din motive de economie, vor renunta la aceste economii si vor utiliza caloriferele la maxim, deoarece fara repartitoare vor plati la fel cu cei ce nu fac economie. Lasand la o parte hotiile, repartitoarele au dezavantajele lor, cum ar fi: costurile asociate citirii si calculelor, unii inchid de tot caloriferele si ceilalti consuma ceva mai mult, cresterea consumului de gaze la pausal datorita celor ce inchid caloriferele si se incalzesc la gazele de la comun (ma rog, tot hotie se cheama), dar pe ansamblu avantajele bat evident dezavantajele. Diferentele intre cele doua sisteme este cu atat mai evident in cazul blocurilor bine izolate. Ca exemplu va dau doua apartamente in blocuri cu regim apropiat de izolare (bun),
1.apt. meu cinci camere cu repartitoare dec 2012, temp in spatiile locuite 22-23C, zone nelocuite (1 camera)+ dormitor 20C, cost caldura dec 2013 + citire: 250 lei. In conditiile in care vecinul de jos plecat, cel de sus unul singur in 5 camere
2. doua camere, fara repartitoare, temp in camere >25-26C (trebuie sa inchid caloriferele ca mor de cald, dar altii deschid geamul, nimeni nu face economie), cost caldura dec 2013: 350 lei.
Este adevarat ca in noiembrie 5 camere am platit 80 lei caldura, doar parti comune, din care vreo 55 lei tevile ce traverseaza casa. Dar merita banii, pentru ca tevile alea chiar dau caldura (la baie nici nu am calorifere) si nu a fost nevoie sa pornesc caloriferele aproape de loc in noimebrie (de fapt le-am dat drumul serios in decembrie). Conteaza bineinteles si ideea de confort, eu nu suport sa stau la 25-26 grade, mi-e prea cald,nici nu e sanatos sa stiti. Pe langa asta mai am inca doua motive: sunt ecologist convins si practician, o bluza + 22C in casa este evident mai putin poluant decat chiloti+26C; si daca fac si o economie la bani cu atat mai bine.
repartitoarele sunt pentru hoti.
am intrat aseara de curiozitate intr-un bloc de pe vatra luminoasa.
pe lista de intretinere se putea vedea ..grozavii.
sumele la incalzire variau intre 648,57 si 0 lei…cum sa ai 0 in conditiile in care tara duduie de discutii privind incalzirea comuna???
firmele astea de repartitoare au devenit cele mai gaunoase capuse posibile.
daca nu esti genul care sa-ti pui mintea cu solutii ingenioase de fentat repartitorul ai toate sansele sa te umpli de datorii