Drepturi colective vs. drepturi individuale

By | 8 decembrie, 2021
Distribuie prietenilor!

Circulă pe Facebook un text, am impresia aparținând avocatului Gheorghe Piperea, în care se vorbește despre modul în care Statul intenționează să încalce anumite drepturi individuale în numele dreptului colectiv la sănătate. Și de la această temă începe o dezbatere pe teoria drepturilor și libertăților cetățenești.

Părerea mea de nespecialist în drept este că preocuparea pentru acest subiect este o diversiune, o abatere a atenției de la adevărata problemă pe care o avem cu restricțiile impuse în numele așa-zisei pandemii.

În primul rând, cred că drepturile colective pot intra în conflict cu drepturile individuale numai dacă aceestea sunt formulate și instituite de autorități în mod arbitrar și urmărind o agendă în afara intereselor societății și binelui comun. Dacă ele sunt elaborate pe baze raționale și echitabile, nu pot decât să întărească drepturile individuale.

În ceea ce privește dreptul colectiv la sănătate, cred că acesta este o temă falsă din două motive; în primul rând, sănătatea nu poate fi colectivă, starea de sănătate fiind o chestiune care ține doar de individ, deoarece nu putem fi toți sănătoși în același timp și nu putem fi toți la fel de sănătoși, din diverse motive. În al doilea rând, dreptul la sănătate, colectiv sau individual, nu poate fi garantat, așa cum nu poate fi garantat dreptul la viață veșnică sau dreptul de a poseda puteri supranaturale, pentru că sănătatea nu este ceva care poate fi controlat 100% de om.

Problema reală este însă alta. Nu e vorba de respectarea dreptului celorlalți la sănătate din simpul motiv că nerespectarea restricțiilor și obligațiilor impuse de autorități nu are nicio influență asupra sănătății celorlalți. Masca nu previne transmiterea bolilor și nu a fost concepută pentru oamenii sănătoși, care nu au simptome ale unei boli infecțioase. Vaccinarea nu împiedică transmiterea bolilor și dacă are efect, acesta se manifestă asupra celui vaccinat, nu asupra celorlalți. Scopul acestor abuzuri nu este protejarea sănătății publice, ci instituirea unei dictaturi globale sub pretextul unei false pandemii. Aceasta este problema reală care trebuie conștientizată și discutată.

2 păreri la “Drepturi colective vs. drepturi individuale

  1. Realistul

    Ăștia nu mai au suflet și nici rațiune. Au luat-o pe calea pierzaniei și nu mai au cale de întors , pe ce pun mâna strică. Nu se împiedică ăștia de principii morale, științifice, filozofice, sunt lacomi și atât, nu-i interesează , nu-și pun întrebări, nu au îndoieli, și nici Un Dumnezeu . Nimic bun de la ei! Ce se poate observa, pe fetele lor( a politicenilor și mai marilor zilei), graba și frica , de ce se grăbesc și de le este frică?

  2. dumy

    Toți sunteți specialiști în virusologie de când cu pandemia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge