Cele 5 reguli ale fericirii

By | 24 martie, 2010
Distribuie prietenilor!

Regula 1: Dacă îţi place un lucru, bucură-te de el.

Asta pare incredibil de simplu. Oricine va spune: „Normal că, dacă îmi place ceva, mă voi bucura de el!” Dar dacă te vei gândi mai bine, vei descoperi o grămadă de lucruri care îţi plac, dar nu te bucuri de ele. Motivele pentru care nu te poţi bucura de un lucru sunt: a) sentimentul de vină şi b) teama. Nu vei putea să te bucuri de un lucru dacă te simţi vinovat după ce îl faci, sau te temi de consecinţele sale.

Regula 2: Dacă nu-ţi place un lucru, evită-l.

Şi această regulă pare banală şi simplă, dar dacă te uiţi puţin în jur vei vedea o grămadă de persoane implicate în lucruri care nu le plac: serviciul, contactul cu persoane antipatice, taxele către stat, creditele etc. Oamenii acceptă toate acestea, cu toate că nu le face plăcere, dar consideră că este absolut necesar.

Regula 3: Dacă nu-ţi place un lucru şi nu-l poţi evita, schimbă-l.

Să schimbi ceva în viaţa ta pare simplu, dar întâlnim aceleaşi obstacole ca şi în cazul regulei anterioare. Considerăm că ceva din lucrul care nu ne place este absolut necesar şi nu ne putem lipsi de el.

Regula 4: Dacă nu-ţi place un lucru, nu poţi sau nu-l vei putea schimba, acceptă-l.

Asta sună puţin a înfrângere. Cum să accepţi ceva care nu îţi place? Cum poţi să accepţi o persoană cu care nu eşti fericit? Cum poţi accepta o situaţie care şi se pare nedreaptă? De fapt nu te poate obliga nimeni să accepţi un lucru care nu-ţi place, dar dacă o faci vei fi nefericit. Deci ce e de făcut? Răspunsul se găseşte în regula 5.

Regula 5: Acceptă un lucru schimbându-ţi atitudinea asupra sa.

Tu – ca persoană –  eşti suma convingerilor şi atitudinilor tale. Totul este relativ la persoana care experimentează. Orice lucru pare bun sau rău, numai raportat la persoana ta. La fel şi viaţa, nu este nici bună nici rea. Ca să schimbi lucrurile care nu-ţi plac sau să le accepţi, soluţia este să îţi schimbi atitudinea şi percepţia asupra lor.

Inspirat de un newsletter motivaţional.

2 păreri la “Cele 5 reguli ale fericirii

  1. Pingback: Tweets that mention Cele 5 reguli ale fericirii | Dan Tănăsescu -- Topsy.com

  2. Victor

    1. Din pacate multi dintre noi am uitat sfatul anglosaxon: „Stop and smell the roses!” MULTI „uitam” sa ne mai bucuram de ceea ce (in principiu) ne face placere, mult prea preocupati fiind sa ne ferim de ceea ce „merge rau” (sau eventual sa ne ingrijoram de ceea ce AR PUTEA sa mearga rau).
    2. Asta CHIAR imi pare de domeniul evidentei, si – din pacate – de la multe lucruri neplacute nu te poti eschiva.
    Dumneata, „propovaduitorul” acestor exemple de intelepciune, nu patesti la fel? Nu-„ti creste tensiunea” cand „pierzi” o juma’ de zi la coada ca sa dai o caruta de bani pe nimica, pe un petic de hartie? (Si nu o singura data in viata, si nu o singura data nici macar anual…) Sau cand citesti lista de pe buletinul de vot si-ti vine sa-ti dai palme pt ca – neavand o alternativa mai buna ca alta/ele – pui stampila pe „vot negativ”, alegand cel mai mic dintre doua rele? Sau cand un produs pe care ai dat o caciula de bani – ca, DEH, e „de marca” si are calitate – ti se strica de indata ce expira termenul de garantie (sau ti se strica a ena oara in interiorul termenului de garantie, astfel incat desi l-ai cumparat – TOT nu-l ai, el stand mai mult in service)?
    3. Avand in vedere dificultatea realizarii acestui deziderat, mai pertinente (si mult mai aplicabile) par variantele ulterioare.
    4.-5. (din perspectiva mea cele doua formeaza un tot unitar): Regula am gasit-o mai demult prin alte parti sintetizata intr-o alta forma, printr-o exprimare care-mi place mult: „Reteta fericirii este NU sa faci ceea ce-ti place, ci sa-ti placa ceea ce faci.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge