Contoarele inteligente dăunează grav sănătăţii

By | 16 decembrie, 2015
Distribuie prietenilor!

Vă recomand acest documentar intitulat „Luaţi-vă energia înapoi” (Take Back Your Power) în care sunt prezentate efectele nocive asupra sănătăţii produse de aşa-numitele contoare inteligente de energie electrică. Acestea transmit datele de consum prin conexiune wireless, iar microundele degajate afectează sănătatea celor care locuiesc în casele în care aceste contoare sunt instalate. Asta pe lângă faptul că măsurarea „inteligentă” a consumului de energie electrică poate umfla mult, „din soft”, facturile firmelor distribuitoare de electricitate.

Partea proastă este că acest tip de contoare au început să fie montate experimental şi în locuinţe din România. 🙁


LUATI-VA ENERGIA INAPOI de FYMaaa

13 păreri la “Contoarele inteligente dăunează grav sănătăţii

  1. Marius

    Ti le monteaza obligatoriu, nu te intreaba nimeni daca vrei sau nu! ca de obicei…
    La blocul in care stau, a fost lipita o fituica pe lift si toti cetatenii erau informati ca intr-un anumit interval de timp trebuie sa asigure accesul reprezentantilor ENEL in locuinte, pentru instalarea acestor contoare..
    Cand a venit omul de la Enel si la mine, i-am zis ca nu sunt interesat sa monteze nimic si a zis ca in acest caz voi plati o amenda, pentru ca e obligatoriu prin lege. Acum nu stiu cat de obligatoriu era sau nu, putea fi doar o minciuna sa convinga oamenii, insa cert e ca toti au fost obligati sa li se monteze aceste contoare.
    Binenteles ca nimeni nu-ti explica cum functioneaza, care e scopul acestor instalari (in afara de o noua afacere, pe banii prostilor), insa ti se flutura tot timpul pe la urechi dictonul ca vezi Doamne e gratis (binenteles ca nimic nu e gratis si ca se regaseste in facturile umflate lunar).
    Asa ca pentru cei care nu au fost inca fortati sa li se instaleze minunatiile astea, va recomand sa cercertati baza legala, sa vedeti daca exista sau nu asa ceva. Eu, din pacate, nu am avut timp, avand in perioada respectiva probleme de familie si acum suport consecintele!

  2. Cugetatoru'

    Da, e usor sa-i sperii pe oameni cu avertismente/amenzi ( ca doar asa vor ceda foarte usor….ca sa nu mai zic, ca unora li se aduce la cunostinta sau li se atrage atentia ca nu au alta alternativa ; ori accepta ori ramane fara utilitati….in cazul de fata fara energie electrica). Din pacate, oamenii nu gandesc la modul general ( daca el , ea si ceilalti nu accepta o masura ….si mai ales , majoritatea n-am accepta, atuncea companiile cat si statul fictiv nu au ce sa faca: nu pot sa amendeze un oras intreg sau o localitate ; plus companiile se bazeaza pe principiul acela: clientul e stapanul nostru….daca noi le-am atrage atentia si nu cu vorbe goale ca de obiecei: renuntam la serviciile companiilor de energie electrica daca continua aceeasi metoda de a impune acele contoare „inteligente”.

    Fiti siguri, sau mai mult decat atat ….a doua zi isi schimba politica cat si demersurile lor si vor renunta sau se vor lipsi de obiceiuri proaste de a ameninta clientii ( ca doar de la cine vor mai scoate profit….culmea, omul/clientul plateste dar tot el este batjocorit/prostit/manipulat de produsele lor). Obligat intr-un fel sa plateasca si mai mult pentru aceleasi servicii ( sau mai de kko) dar n-are curajul sa le spune verde in fata sau sa se dezica de serviciile lor). DE CE?….pt. ca oamenii sau majoritatea oamenilor nu au timp sau nu gasesc timp suficient sa vada manopera/viclesugurile companiilor. Ca daca, ar stii ei toate cele ….va garantez eu ca majoritatea dintre noi am renunta sa apelam la serviciile lor si le-am trimite la pacat de unde au iesit ( asa ca ei isi permit sa faca jocuri/escrocherii ….mai ales, avand in vedere facturarea serviciilor in avans si nu in ultimul rand impunerea unor conditii absurde avand in vedere cam cati au habar ce inseamna industria tehnologica cat si rolul ei ( in afara de simplu consumator /client de gadget-uri si de altele ….altceva, nu stie numai atat cat ii este si lui adus la cunostinta de companiile respective).

    Normal , ca unora li se pare absurd sa le dezlipeasca de niste utilitati ( la urma urmei necesare….dar acelasi lucru stiu si companiile,, asadar au un control total asupra populatiei pana nu ne vom trezi si vom spune STOP; pana aici v-a fost….de aici noi facem regulile, deoarece la urma urmei noi suportam cheltuielile companiilor , noi va aducem profit si tot noi suntem principala tinta a escrocheriilor voastre ( dar nu….oamenii vor accepta in continuare politica/normele companiilor , obligatii contractuale si alte porcarii de 2 bani ca altfel cum ar putea sa impune unele lucruri oamenilor daca n-ar avea z.drentele un act formal/contractual). IAR, ca unele companii abuzeaza de bunatatea/prostia clientilor….nici, n-are ros sa vorbim ca doar ce vom schimba; unii isi accepta soarta care le-a fost practic impusa/impulsionata de mediul din jurul lui si cu acelasi gand traieste pana moare)!

  3. Qu

    @Marius: depinde de care au pus…daca au pus d-ala wireless e intr-adevar grav. Daca doar au pus din ala cu afisaj electronic…in afara ca te poate trisa la consum cu maxim x1.4, alt pericol nu e.

    Referitor la legalitate, respectivul ar fi trebuit intrebat care-i legea respectiva.
    Implementarea contoarelor inteligente este în perspectivă încă din anul 2009, când Uniunea Europeană (aka Noua Uniune Sovietica https://xaeus.wordpress.com/2015/05/28/uniunea-europeana-este-noua-uniune-sovietica/) a întocmit un pachet legislativ care prevedea că, până în 2020, 80% dintre consumatorii de electricitate din fiecare stat membru ar trebui să aibă un astfel de contor instalat, dacă studiile de fezabilitate demonstrează nevoia unei asemenea schimbări. Termenul limită pentru analiza pieţei era septembrie 2012, cu o lună mai târziu, s-a finalizat şi raportul pentru România.

    De legiferat…din ce stiu inca nu s-a legiferat asa ceva.

    De renuntat…nu prea merge pentru ca-i monopol si la apa, si la curent, si la gaze.
    Qu´s last blog post ..Dictaturometrul in Romania: s-a depasit 90% !

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Enel România va monta contoare inteligente pentru toţi cei 2,5 milioane de clienţi, primele 31.000 de contoare urmând a fi implementate până la finele acestui an.

    Enel derulează în prezent un program amplu de investiții pentru modernizarea infrastructurii din Banat, Dobrogea și Muntenia Sud, care va îmbunătăți vizibil calitatea serviciului de distribuție. Investiţia se realizează în conformitate cu prevederile Legii energiei electrice nr. 123/2012 şi ale Ordinului ANRE 145/2014 privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.

    În Bucureşti vor fi montate peste 11.000 de contoare zona aleasă fiind Pantelimon-Baicului. “S-a cerut de către autoritatea de reglementare o zonă mixtă, care să combine ruralul cu urbanul, iar aici sunt şi blocuri şi case”, a declarat Emil Constantinescu, şeful de proiect Enel. Alte 20.000 de contoare vor fi instalate în Banat şi Dobrogea. “Până în 2020 dorim ca 80% din proiect sa fie finalizat”, afirmă Constantinescu. În perioada 2016-2020 vor fi montate contoare la 2 milioane din clienţi Enel urmând ca în 2021-2022 să fie implementate alte 500.000 de contoare.

    http://www.capital.ro/enel-lanseaza-contorul-inteligent-care-sunt-beneficiile-pentru-clienti.html

  5. stamate

    In Bruxelles nu ai sa vezi asa ceva ,aici avem contoare de cind eram eu copil,si nu vorbesc in necunostinta de cauza,sunt acreditat electric si stiu ce lucrari fac.Contorul mergi la iei si til alegi in momentul cind vrei sa iti refaci instalatia veche,in functie de necesitatile pe care le ai ca si consum casnic sau industrial.Asa se procedeaza corect,noi suntem de vina ,pentru ca iei sunt cei care trebuie sa tina cont de faptul ca noi suntem beneficiari acestor servicii.Ada ca stop cu aceste contoare.

  6. evulmediuBrB

    cu toate ca in curand vom avea cu totii masini electrice si statii de incarcare , retea 5G , probabil si turism interpalnetar iata ca avem o problema cu smart meterele.

    un smart meter nu este decat un contor care transmite singur indexul. adica 0,0 fata de ce face un smart phone. de cele mai multe ori prin PLC deci nu prin wifi 3G sau similar. cu toate ca este o mega ipocrizie chestia cu wifi in conditiile in care aproape orice apartament are un router wifi deci esti iradiat de 3-4 aparate odata. sunt curios ce articole vor fi in 2-3 ani cand va lua viteza IoT ul si toate dispozitivele din casa vor comunica prin wifi.

  7. Pazvante

    @ evulmediuBrB
    Gradinita, creierul tau nu este decat un contor care transmite singur indexul, adica 0,0 fata de ce face un smartphone.Nu de alta dar nici macar nu intelegi ce poate sa faca un smartphone si cum se poate utiliza la capacitatile sale maxime.Nu cunosti ce sunt acelea Apps-uri, nu folosesti camera foto, bluetooth, gps, programele office (word, excel,powerpoint) sau e-mail ca sa enumar cateva de pe smartphone.
    Un smartmeter este un smartphone cu senzori (V pentru tensiune, A pentru curent si F pentru faza).
    Cel mai important lucru pe care nu l-ai sesizat este ca aparatul este bidirectional, adica transmite date in ambele sensuri.Nu trimite doar citirea unui contor, poate sa primeasca comenzi pentru diferite programe stocate ( de exemplu trecerea de la contorizare lunara la contorizare pe trepte orare zi-noapte).
    Asa poate sa modifice contorul , sa te incarce cu un consum in plus (pe care nu poti sa-l contrazici pentru ca nu ai alt aparat pentru comparatie), sa opreasca curentul (pentru neplata sau pentru sicane).
    Pentru ca este un smartmeter, poate sa trimita o gramada de date despre tine si obiceiurile tale, care date se pot vinde catre companii de asigurari, medicale ( te trezesti noaptea de cateva ori si mergi la baie, ai insomnii, se vede dupa consum) , de marketing pentru oferirea de produse „personalizate”.
    Monitorizarea si trimiterea in timp real a datelor poate sa asigure confirmarea daca esti acasa sau nu si intre ce ore.Pentru ca senzorii sunt sensibili, smartmeter-ul are posibilitatea sa afle daca ai deschis usa la frigider, folosesti un pc sau urmaresti un program la „smart TV” (si care este acel program).
    Tehnologia PLC este deja veche, se foloseste intens wifi3g (sau 4g sau 5g), daca are destula memorie si putere de calcul, un smartmeter poate sa devina si un dispozitiv de monitorizare a retelelor wifi de apartament si cu programul adecvat poate sa le hak-uiasca si sa transmita mai departe.
    Posibilitatile sunt mari ( si daca exista un interes, vine acasa sa schimbe smartmeter-ul cu altul mai performant doar pe motiv ca este stricat, partea cea mai buna este ca tot consumatorul plateste).

    Ce articole o sa fie peste 2-3 ani cu IoT?
    Sunt 2 variante, cele de marketing care lauda ce frigider destept poti sa utilizezi sau cele care se focuseaza pe binele omului ( cusca Faraday spune ceva?).
    Sfatul meu este sa te uiti la filmul Matrix de 100 ori si sa iei notite.
    Daca nu esti interesat de dezvoltarea ta personala si astepti ca altcineva sa aiba grija de tine atunci :
    Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate !

  8. Hippie

    Deci poate fi hack-erit si de un prieten al consumatorului si pus sa inregistrze consumul din 3 in 3 kilowati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge