În urmă cu câţiva ani, căutam o alternativă non-comercială, free, open source, pentru Visual Basic. Doream ceva care să nu depindă de programe comerciale, cu licenţe scumpe şi dependente de o anumită platformă software. Aşa am descoperit XBasic.
XBasic este o versiune a limbajului Basic implementată de Max Reason pe la sfârşitul anilor ’80 pentru procesorul Motorola 88000, pe sistemul de operare UNIX. Prin anii ’90 a fost portat şi pe Windows şi Linux, din 1999 devenind open source. Proiectul a fost abandonat de Max Reason, dar a fost contiunat o vreme de Eddie Penninkhof.
Sintaxa limbajului este aproape identică cu cea din vechiul QBasic, dar, spre deosebire de acesta, codul aplicaţiilor este portabil, deoarece interacţiunea cu sistemul de operare se face printr-o bibliotecă de funcţii înclusă într-un fişier de tip DLL (sau echivalent pentru Linux), care joacă într-un fel rolul de maşină virtuală, ca în cazul Java sau runtime-ul din Visual Basic. Dar programele compilate cu XBasic sunt mai rapide deoarece codul sursă este convertit şi compilat în assembler.
Realizarea programelor este destul de simplă, dacă cunoşti sintaxa QBasic şi studiezi documentaţia pentru XBasic. Mediul de dezvoltare are incluse şi unelte vizuale, care permit realizarea cu uşurinţă a interfeţei grafice şi configurarea acesteia.
Limbajul este ideal pentru programarea unor aplicaţii utilitare, relativ simple, fără pretenţii de nivelul celor comerciale. Personal am realizat, mai demult, cu acest sistem, un program de calcul al consumului individual de apă măsurat cu ajutorul apometrelor, care exportă în format electronic înştiinţarea care trebuie depusă la administrator. Acum am redescoperit XBasic, pentru că lucrez la un program de numerologie şi varianta în Java cu POO, avansează mai greu, aşa că vreau să realizez ceva mai rapid folosind acest limbaj.
Cei care vor să încerce XBasic găsesc cam tot ce le trebuie la această adresă: http://www.xbasic.org/