Dacă divulgarea CNP-ului nu mai e obligatorie, cum rămâne cu cei care l-au oferit?

By | 23 octombrie, 2011
Distribuie prietenilor!

După ce s-a spus iniţial că declararea CNP-urilor la recensământ este obligatorie, refuzul fiind sancţionat cu amenzi de ordinul miilor de lei, la două zile de la începerea oficială a recenzării populaţiei aflăm că declararea acestora nu mai este obligatorie.

Obligativitatea declarării CNP a fost introdusă în acest an printr-o modificare la ordonanţa de urgenţă privind efectuarea recensământului. Mai mult, aceasta a fost adoptată recent şi de Parlament cu votul partidelor la putere, opoziţia exprimându-şi dezacordul. Obligaţia declarării datelor personale a fost justificată de comisia de de administraţie care a depus amendamentul prin faptul că la recensământul de probă s-a înregistrat o rată mare de non-răspuns.

Acum autorităţile dau înapoi anunţând prin pustătorul de cuvânt al INS (Institutul Naţional de Statistică) Vladimir Alexandrescu că în urma dezbaterii susţinute pe marginea confidenţialităţii datelor personale, dar şi a refuzului multor persoane recenzate de a-şi divulga codul numeric personal, declararea acestuia nu mai este obligatorie.

„Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune”, a declarat astăzi Vladimir Alexandrescu, citat de Mediafax. El a precizat că până acum nu a fost aplicată nicio amendă în cazul celor care au refuzat să răspundă întrebărilor recenzorilor.

Sursa: Gândul

Bine, dar acum ce se întâmplă cu cetăţenii care deja şi-au declarat CNP-urile? Cine le garantează confidenţialitatea acelor informaţii şi faptul că datele lor personale nu vor fi folosite de persoane rău intenţionate, pe mâna cărora acestea ar putea încăpea, fără nicio posibilitate de a verifica acest lucru?

2 păreri la “Dacă divulgarea CNP-ului nu mai e obligatorie, cum rămâne cu cei care l-au oferit?

  1. cris

    nu stiu ce-i cu atata tam-tam pe cnp deoarece acesta este cerut de toti operatorii econamici cand cumperi ceva. Eu mi-am cumparat electrocasnice si m-i la cerut (apare pe factura) podele la fel, gresie , mobilier etc idem…si atunci?

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Pe bune?! Dar când te duci la operatorii economici ei te întreabă dacă ai rude în străinătate, dacă ai lucrat în străinătate, dacă ai probleme de vedere, sau WC în curte, ori dacă eşti capul familiei?! În cazul recensământului dacă dai CNP-ul, oricine va şti lucrurile astea despre tine şi le va putea folosi împotriva ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge