Sfântul Prooroc Daniel

By | 17 decembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Teoretic azi este ziua mea onomastică. În calendarul creştin-ortodox pe 17 decembrie este sărbătoarea Sfântului Prooroc Daniel şi a Sfinţilor trei Tineri: Anania, Azaria şi Misail.

sfantul prooroc daniel

Spun teoretic, pentru că, fiind vorba de un sfânt mai puţin cunoscut, nu prea îşi aduce aminte nimeni de această sărbătoare şi deci ziua mea trece mai mereu neobservată. 🙁

Ultima dată când cineva m-a felicitat pe această dată a fost acum doi ani, dar eram la serviciu şi colegii mei erau nerăbdători să le fac cinste, fapt care le-a stimulat considerabil memoria. 😆

De aceea m-am gândit să ofer câteva date despre sărbătoarea de azi, în speranţa că va deveni ceva mai populară.

Acest fericit prooroc Daniel era din seminţia lui Iuda, dintr-un neam care se găsea în slujba împărătească. S-a născut în Vitora cea de sus. Încă de pe când era copil a fost dus rob din Iudeea în ţara haldeilor şi a proorocit 70 de ani. A trăit cu 460 de ani înainte de întruparea lui Hristos. Era bărbat tare înţelept, iar iudeii socoteau că este eunuc. A plâns mult pentru popor şi pentru cetatea Ierusalimului. Prin post se înfrâna de la orice mâncare dorită. Era uscăţiv la faţă, dar foarte frumos, cu harul Celui Preaînalt.

Cei trei Tineri, după cum spune istoria, erau din sfânta cetate a Ierusalimului. Tatăl lor se numea Iezechia, iar mama lor Caligona. Iezechia, când era bolnav, a cutezat să ceară lui Dumnezeu să nu-l dea morţii, căci a păzit cele plăcute înaintea Lui; iar Dumnezeu i-a mai adăugat 15 ani la anii vieţii lui. Când Ierusalimul a fost înconjurat şi robit de Nabucodonosor, împăratul babilonienilor, au fost luaţi şi ei robi împreună cu Proorocul Daniel şi duşi în Babilon. Pentru virtutea lor, au fost puşi mai-mari peste treburile împăratului.

Mai târziu, pentru că au batjocorit chipul pe care-l făcuse şi-l ridicase împăratul şi pentru că nu s-au închinat lui, au fost aruncaţi într-un cuptor ars de şapte ori. Acolo ei cântau psalmi lui Dumnezeu. Împăratul văzând minunea, a mărturisit că mare este Dumnezeul preaslăvit de cei trei Tineri. Căci văpaia se prefăcuse în rouă, iar ei rămăseseră nevătămaţi.

Sursa

8 păreri la “Sfântul Prooroc Daniel

  1. Bucur

    daca as fi patriarhul Romaniei as desfiinta toate sarbatorile cu acesti sfinti.Atata timp cat in biblie nu ne spune ca trebuie sa sarbatorim niste oameni care au fost declarati sfinti dupa ce au murit,si nu e cazul sa accordam importanta lor ci lui Dumnezeu exclusiv.Si atatea desene pe pereti bisericilor total contrariu biblie.
    Bucur´s last blog post ..Tutorial

  2. cumnatu

    Cumnate din punctul meu de vedere considera-te un norocos pentru ca nu ai parte de toate felicitarile cuvenite unei zile de sfant.In zilele astea sunt putini care iti doresc ceva din suflet. Majoritatea sunt niste ipocriti care in functie de statutul tau social vin cu fel de fel de urari de bine.

  3. cumnatu

    Basescu isi ia multa carne acum de sarbatori,pentru urari bineinteles plateste gras, vezi porcul mircea marean.

  4. iulian

    lasa-l pe bucur k are ciunga-n par. Cam tarziu dar… La multi ani de ziua ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge