Ne-au vândut şi sănătatea, ce mai urmează?

By | 29 decembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Noua Lege a Sănătăţii poate fi rezumată foarte pe scurt astfel: vom plăti bani grei la firme private de asigurări de sănătate, pentru servicii medicale, pe care statul le oferea până acum gratuit.

Ca să vă daţi seama mai bine cum stau lucrurile cu această lege, iată principalele modificări pe care ea le aduce în sistemul naţional de sănătate:

1. Casele de asigurări, gestionate de stat, vor fi înlocuite de unele private.

2. Contribuţia rămâne neschimbată: 10,7% din venit pentru salariaţi, 5,5% pentru pensionari

3. Contribuţia aceasta acoperă pachetul serviciilor de bază. Pentru restul situaţiilor, pacientul va fi nevoit să încheie o asigurare privată de sănătate

4. Această asigurare privată în plus, numită asigurare voluntară, poate acoperi diverse afecţiuni. Cu cât sunt mai multe, cu atât asiguratul va plăti mai mult, evident. Preţurile pornesc de la 30 de lei pe lună şi nu pot depăşi valoarea de 50 de euro pe lună.

5. Mecanismul este asemănător cu cel de la autovehicule, unde şoferul plăteşte o asigurare obligatorie (RCA) şi una suplimentară (CASCO). În sănătate, CASCO va fi această asigurare voluntară.

6. Spitalele private vor fi obligate să accepte toate cazurile sosite la Camera de Gardă. Aici, pacientul, chiar dacă nu este client al spitalului, va primi îngrijirea de urgenţă. După stabilizare, va fi transferat la unul dintre spitalele cuc are are contract casa de asigurări de sănătate privată de care pacientul aparţine.

7. Dacă si nevoie de servicii medicale şi nu ai decât asigurarea obligatorie, vei fi obligat să scoţi bani din buzunar. Cei care nu sunt înscrişi la asigurator vor fi înscrişi automat după expirarea termenului. CUM? Destul de simplu. La prima prezentare la medic, asiguratorul care are contract cu spitalul va prelua respectiva persoană.

8. Sunt scutite de la plata asigurării de sănătate următoarele categorii: copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul/ia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, hemofilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate.

9. Ministerul Sănătăţii va negocia cu companiile farmaceutice numărul pacienţilor ce pot fi trataţi din banii disponibili pentru programele naţionale. Programele naţionale consumă mai mult de o treime din bugetul de medicamente. Vorbim aici inclusiv de bolnavii de cancer, diabet, HIV/SIDA sau de oamenii care au nevoie de un transplant.

10. Spitalele pot deveni fundaţii sau societăţi comerciale pentru a atrage resurse, iar fondatorul sau acţionarul unic ar fi administratorul actual, care în majoritatea cazurilor este administraţia locală. Măsura a fost luată deoarece, cu statutul de fundaţie sau societate, este mult uşurată munca managerială pentru atragerea de fonduri şi investiţii. Ar fi posibilă şi o investiţie privată într-un spital, de pildă.

Sursa: Realitatea

O părere la “Ne-au vândut şi sănătatea, ce mai urmează?

  1. raduv

    „Ne-au vândut şi sănătatea, ce mai urmează?”
    Raspuns:privatizarea invatamantului.Vom avea sate pline cu oameni cu noua clase(cel mult) si o clica de neosecuristi si neoactivisti (m)uisti(de la UE,adica) cu paispe mii de masterate si doctorate facute in afara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge