Dumnezeu i-a învăţat pe evrei cămătăria?!

By | 2 decembrie, 2014
Distribuie prietenilor!

Cred că este clar pentru toată lumea că esenţa capitalismului este camăta, adică creditul cu dobândă şi monopolul privat asupra creaţiei banilor. Fără toate acestea capitalismul ar fi imposibil, la fel şi economia de tip capitalist.

Am descoperit cu surprindere că exploatarea de tip capitalist, prin intermediul datoriei, este descrisă chiar în Biblie, în Vechiul Testament.

Domnul Dumnezeul tău te va binecuvânta, cum ţi-a spus, aşa încât vei da cu împrumut multor neamuri, dar tu nu vei lua cu împrumut de la ele; tu vei stăpâni peste multe neamuri, dar ele nu vor stăpâni peste tine.

Deuteronomul 15, 6.

Evident Dumnezeu se adresa poporului evreu prin intermediul lui Moise, promiţându-i ca va domni peste celelalte neamuri prin intermediul „împrumuturilor”. Dar aceasta vine cu siguranţă în contradicţie cu învăţătura lui Iisus, din Noul Testament, care condamnă iubirea de arginţi şi „schimbătorii de bani”.

Au ajuns în Ierusalim; şi Iisus a intrat în Templu. A început să scoată afară pe cei ce vindeau şi cumpărau în Templu; a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor ce vindeau porumbei.

Marcu 11, 15.

Deci se pune întrebarea firească, Dumnezeul lui Moise era totuna cu Dumnezeul creştin, întrupat în Mântuitorul nostru Iisus Cristos?!

Actualizare 6.12.2014:

Pentru că unii mi-au reproşat că primul citat nu se referă la împrumutul de bani cu dobândă, ci la cu totul alte lucruri şi care cred că Vechiul Testament este mai esoteric decât în realitate, iată încă un citat din Biblie, care cred că este mai evident şi mai convingător:

Să nu ceri nicio dobândă de la fratele tău: nici pentru argint, nici pentru merinde, pentru nimic care se împrumută cu dobândă.

De la străin vei putea să iei dobândă, dar de la fratele tău să nu iei, pentru ca Domnul Dumnezeul tău să te binecuvânteze în tot ce vei face în ţara pe care o vei lua în stăpânire.

Deuteronomul 23, 19-20

4 păreri la “Dumnezeu i-a învăţat pe evrei cămătăria?!

  1. cristi

    din verset nu reiese ca vechii evrei practicau camataria..imprumut inseamna imprumut nimic altceva..eu te imprumut cu 100 euro si ma astept sa restitui aceeasi suma (fara ‘dobanda)..e adevarat ca evreii din vremea lui Isus practicau ‘imprumutul’ cu dobanda (o inventie nebliblica, preluata de la romani sau greci, probabil)

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Şi cum crezi că puteau stăpâni peste alte neamuri prin împrumuturi, dacă nu luau dobândă? 😀

    Plus de asta invenţia împrumutului cu camătă este moştenită de la babilonieni, care au trăit ceva mai devreme decât romanii şi grecii.

  3. cristi

    …iar babilonienii au mostenit ‘dobanda’ de la pelasgi iar pelasgii de la atlanti probabil :mrgreen:
    sa fim seriosi…simplu, daca eu te imprumut cu o anumita suma (fara dobanda) iar tu ‘uiti’ s-o restitui eu ma fac stapan pe bunurile tale (echivalentul sumei imprumutate) asta-i schema, repet, in versetul citat, nici vorba de ‘dobanda’..

  4. cristi

    ps
    citit in cheie duhovniceasa versetul inseamna cu totul altceva: ‘vei da cu imprumut multor neamuri (monoteismul) dar tu nu vei lua cu imprumut de la ele (politeismul epocii)..deci o prefigurare a crestinismului..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge