Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia.. În „Scrisoarea a treia” se desfăşoară bătălia de la Rovinari.
Mircea cel Mare, care prima dată a fost batrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obrăznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci. Când Baiazid îl întreabă arogant, „Tu eşti Mircea?”, domnitorul român nu se pierde cu firea şi îi răspunde la fix: „Da-mpărate!”
Până la urmă Mircea cel Mare, deşi bătrân îl va îngenunchia pe trufaşul otoman cu câteva proverbe şi zicători bine plasate.
Împăraţi cu care lumea nu putea să se mai împace au venit şi la noi în România şi au cerut pământ şi de băut, dar cum veniră s-a lămurit cu cine are de-a face şi s-a dus de-a berbeleacul cu pleava pulberată, c-au rămas doar câteva de bucăţi de eniceri şi spahii fugind, dintre care este amintită „înspre Dunare, o mână.”
La a-2-a parte a subiectul cerinţa este compunerea unei scrisori către o persoană imaginară pe nume Paula.Un elev răspunde (în scris): „Eu nu mai scriu scrisori pt k am internet… şi pe Paula nici nu o cunosc!”
Mihai Eminescu şi-a intitulat poezia „Din valurile vremii…” vrând să sugereze vremea şi apoi nu a mai continuat titlul din nu ştiu din ce motiv s-a răzgândit şi a început strofa I…
Manole a pus-o pe Ana la zid şi a început să o lucreze.