Manipularea prin cifre şi statistici

By | 25 mai, 2010
Distribuie prietenilor!

Manipularea prin cifre este cel mai greu de combătut pentru că utilizează limbajul numerelor, al preciziei, pentru care este greu de găsit argumente. Dacă ni se spune, de exemplu, că au murit 500 de persoane de gripă porcină, un cetăţean obişnuit nu are mijloacele necesare pentru a verifica această cifră şi va trebui să o „înghită” ca atare.

La fel se întâmplă şi cu aşa-zisele prognoze ale „cercetătorilor britanici” şi „cercetătorilor americani”, care aduc tot timpul Apocalipsa pe Pământ. În fiecare an ni se spune că acesta va fi cel mai cald din ultimii nu-ştiu-câţi-ani. Sau va fi iarna cea mai grea, sau vor fi furtunile cele mai violente. Nu contează! Important este să fie „cel mai” sau „cea mai”.

Ultima ştire de acest fel, de ieri, ne spune că anul acesta va fi probabil cel mai călduros an din toate timpurile!!! Asta în condiţiile în care în luna ianuarie, Marea Britanie a fost afectată de cel mai puternic val de frig din ultimii 30 de ani. Comentatorii de pe forumuri s-au cam prins de minciună şi au protestat, spunând că atât în România, cât şi în Europa şi America, a fost o iarnă grea, cu multe ninsori şi ger, iar în Spania a nins chiar şi în luna mai.

Specialiştii au o explicaţie şi pentru asta. Ei măsoară temperatura medie pe întregul glob, printr-un sistem complex de măsurare la care sunt folosiţi şi sateliţi. Prin aceste măsurători „specialiştii” au stabilit, ţineţi-vă bine, că luna aprilie este cea mai călduroasă din ultimii 130 de ani! De aici deducem că şi acum 130 de ani, deci prin 1880, existau sisteme de măsurare globală a temperaturii în care erau folosiţi şi sateliţi.

Revenind la treaba cu temperatura medie, aceasta este ca în bancul cu salonul de spital în care se află un mort şi un bolnav cu febră. Temperatura lor medie este normală! Tot aşa şi climatologii ne spun că temperatura medie globală a crescut cu valoarea impresionantă de 0,6 grade celsius, asta însemnând că, fiind o temperatură medie, nu e neapărat nevoie ca în România, de exemplu, să fie mai cald, ci doar la nivel global să existe această creştere.

Păi şi atunci de ce această ştire este prezentată, pe un ton apocaliptic, de ce ni se arată imagini cu flăcări şi erupţii solare, pământ crăpat de secetă şi toate cele? Pentru că oamenii vor fi furaţi şi înşelaţi din nou în următoarele luni. Vor creşte preţuri, se vor reduce salarii, vor fi executări silite, unii îşi vor pierde locurile de muncă… Şi de ce să îşi dea lumea seama că toate acestea sunt provocate de tâlharii care jefuiesc statele lumii? Mai bine să creadă că e din cauza secetei, a vremurilor apocaliptice pe care le trăim şi care vin de la… Cel de Sus!

O părere la “Manipularea prin cifre şi statistici

  1. Val

    felicitari pentru articol 🙂

    tot conform „statisticilor” noi suntem mai destepti si mai putin naivi ca acum 200 de ani (deci nu credem aceste baliverne, cu toate ca ei de cel putin 21 de ani ni le baga pe gat), studiu realizat prin cele mai performate mijloace de management social … ce au fost binenteles aplicate, incepand de la 1800 pentru ca aceasta statistica sa fie cu adevarat reala si de senzatie la timpul prezent :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge