Java este gratuit. Nu numai maşina virtuală Java (JVM) şi pachetul pentru dezvoltatorii de programe, JDK (Java Development Kit) sunt gratuite, dar există şi o sumedenie de medii de dezvoltare integrate (IDE), pentru Java care sunt free sau open source.
Java este portabil. Datorită rulării programelor prin intermediul unei „maşini virtuale” (Java Runtime Environment), acestea sunt independente de arhitectura hardware a calculatorului şi de sistemul de operare folosit.
Java este uşor de învăţat. Limbajul Java are la bază mai vechiul C/C++, de la care moşteneşte elementele esenţiale, dar din care au fost scoase acele caracteristici care îngreunau programarea sau făceau programele confuze şi instabile. Astfel Java posedă aceleaşi facilităţi putenice de programare orientată obiect (POO) şi cam aceeaşi sintaxă ca şi C++, dar este mult mai uşor de utilizat.
Java este ideal pentru Internet. Acest lucru se datoreşte faptului că a fost creat special pentru a lucra în reţea şi mediul online fiind foarte potrivit pentru realizarea aplicaţiilor distribuite pe Internet.
Aplicaţiile Java sunt uşor de utilizat. Datorită faptului că programele Java sunt de fapt nişte colecţii de clase compilate sub forma „codului de octeţi” (bytecode), care va fi interpretat de maşina virtuală locală, distribuţia lor nu necesită instalare şi programe complexe de setup, care ar necesita un efort din partea utilizatorului pentru a le folosi şi a le înţelege.
Programele Java au dimensiuni mici. Deşi codul este compilat, totuşi instrucţiunile sale sunt adresate interpretorului Java, care se ocupă de funcţiile sistem şi interacţiunea cu componentele hardware. În consecinţă programele Java ocupă mult mai puţin spaţiu pe disc în comparaţie cu cele „clasice”.
DOAMNE, CAT mi-ar placea sa inteleg destula „calculatoristica” incat sa fiu in stare sa inteleg „despre ce e vorba in propozitie” in acest articol!
De marcat si de „pus deoparte” pt perioada cand (sa speram) voi fi invatat mai multe…